Miért szükséges a vágásbiztos védőkesztyű?

Mi áll a sérülések hátterében?

A munkavédelmi kesztyűkkel szemben támasztott felhasználói követelmény három elemből áll:

  • kényelem,

  • mobilitás,

  • biztonság.

Bármilyen veszélyeket is rejt magában a munkakör, ha az első két kritérium nem teljesül, a munkavállaló a kockázatok ellenére sem fogja hordani a kesztyűt, hiszen akadályozza őt a munkája elvégzésében. Ez a magatartás főként a normaórás teljesítményt megkívánó munkakörökben gyakori.

Amellett, hogy tudatosítani kell a dolgozóban, hogy a vágásálló munkavédelmi kesztyű az egyetlen olyan eszköz, ami útját állhatja a sérüléseknek, a munkáltatónak arról is gondoskodnia kell, hogy a megfelelő méretű, anyagösszetételű, a munkakör betöltéséhez elengedhetetlen minőségi mutatókkal rendelkező kesztyűt kínáljon dolgozói számára.

 

Milyen alapanyagokból készülnek a vágásbiztos kesztyűk?

Alapvetően erős, tartós, nagy kopásállóságú és szakítószilárdságú anyagok keverékéből készülnek a mechanikai és fizikai kockázatoktól védő multiszálas kesztyűk, pl.: spandex, üvegszál, szintetikus szálak. Ezeken kívül olyan speciális, vágásnak ellenálló anyagok felhasználásával, mint pl. a Kevlár, Spectra, Dyneema, és természetesen a legősibb, védelemre is használt anyag, a fém.

 

A kevlar alapanyagú vágásbiztos kesztyűk a lángálló tulajdonságok miatt olyan munkaterületeken alkalmazhatók, ahol a mechanikai és a hő- és lánghatás kockázata egyaránt kiemelten érvényesül, például üvegipar.

Kevlar®

A Kevlár egy para-aramid szintetikus szál, amely magas vágási ellenállást biztosít.

Könnyű és kényelmes viselet, a lángállóságnak is köszönhetően kiválóan alkalmazható magas hőhatásnak kitett munkakörökben, pl.: konyhai használat, fémfeldolgozás, autóipar, üvegipar.

 

Fémháló

A 100%-ban tömörített rozsdamentes acélból álló védőkesztyű olyan vágásálló kesztyű, amely biztosítja az átszúrás elleni védelmet is.

Legjellemzőbb tulajdonságai a kényelem, tartósság és a higiénia, emiatt leginkább a magas kockázattal járó konyhai előkészítési folyamatoknál, élelmiszeripari feldolgozásban, és a magas vágásbiztonsági kockázattal járó munkakörökben alkalmazzák.

 

UHMWPE

A rejtélyes betűszó az ún. ultra-high-molecular-weight polyethylene, azaz ultra-nagy molekulatömegű polietilének gyűjtőneve.

 

Spectra

A Spectra UHMWPE-szál, amely nedves állapotban is magas fokú ellenállást biztosít a mechanikai kockázatok ellen.

Tulajdonságai és felhasználási területei:

  • 40% -kal erősebb az aramid szálaknál,

  • rendkívül tartós,

  • kényelmes, könnyű és rugalmas,

  • UV sugárzás- és vegyszerálló,

  • Ideális élelmiszer-feldolgozáshoz, valamint éttermi és vendéglátóipar alkalmazáshoz.

 

Dyneema®

A Dyneema UHMWPE-szál nagyon hosszú molekuláris láncokkal rendelkezik, a „világ legerősebb rostja” néven ismert polietilén. Tulajdonságai javarészt megegyeznek a Spectra-val, de emellett szélsőséges meleg és hideg hőmérsékleten is alkalmazható. Felhasználási lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.

 

A munkavédelmi vágásbiztos kesztyű tulajdonságait több, különböző szabvány határozza meg, melyek kitérnek arra is, hogy milyen jelzésekkel kell ellátni a kesztyűt.

A vágásálló kesztyűk európai szabványai

 

EN 420

A védőkesztyűkre vonatkozó általános követelményeket foglalja össze, úgymint:

  • ártalmatlanság betartása,

  • méretezés betartása,

  • a fogásbiztonságra vonatkozó teszt teljesítése,

  • jelölésre, információkra és azonosításra vonatkozó jelölések betartása.

EN 388

A mechanikai és fizikai kockázatok ellen védő kesztyűkre vonatkozó speciális követelményeket foglalja össze. Ezeknek a kesztyűknek négy alapvető teszten kell átmenniük:

  • A: Kopásállóság: azon ciklusok száma, amely szükséges a minta elkoptatásához állandó sebesség mellett.

  • B: Vágással szembeni ellenállás: azon ciklusok száma, mely szükséges a minta elvágásához állandó sebesség mellett.

  • C: Továbbszakító erő: az a legnagyobb erő, amely szükséges a minta szétszakításához.

  • D: Átlyukasztással szembeni ellenállás: az az erő, amely szükséges a minta szabványosított lyukasztóval történő átszúrásához.

Emellett a kesztyűn még fel kell tüntetni a cikkszámot, a méretét, a gyártót, a CE jelet és a mechanikai védelemre utaló kalapácsjelet.    

EN 1082

A kézi kések vágásai és szúrása ellen védő kesztyűk és karvédők szabványa, ide tartoznak a páncélkesztyűk és karvédők is.

 

A kézi kések, konyhai és élelmiszeriparban használatos kések vágásai és szúrása ellen védő páncélkesztyűk és karvédők csoportjának elvárt tulajdonságait külön szabvány írja elő.

A mechanikai sérülések gyakorisága és következményei

A vágás, súrlódás és átszúródás a leggyakoribb munkahelyi sérülések, különösen a feldolgozóiparban és a nehéziparban. Az ilyen típusú balesetek csaknem 80% -t a nem megfelelő védőkesztyű okozza. Ez a kiemelkedően magas szám is azt mutatja, hogy a munkaadó elemi érdeke, hogy megvédje dolgozóit a mechanikai kockázatoktól.

Nemcsak a termelékenység és a hatékonyság rovására megy ugyanis a baleset, de a dolgozó is hosszabb időre kieshet a munkából, vagy akár egy életre szóló sérülést szerezhet. Ha pedig a vizsgálat során kiderül, hogy a munkáltató nem biztosította a munkakör betöltéséhez szükséges személyi védőfelszerelést, annak a cég és a brand láthatja kárát.