Kényelem és védelem – utazás a munkavédelmi kesztyűk birodalmába

Rizikótényezők meghatározása

A munkavédelmi kesztyű kiválasztásának első szempontja a munkakör/tevékenység rizikótényezőinek megállapítása.

Míg a munkavédelmi szempontok és előírások szigorúak, és annak megfelelően gondoskodunk kezünk védelméről, addig a hétköznapokban lényegesen ritkábban jut az eszünkbe, pedig a különböző munkákhoz, különböző típusú kesztyűkre van szükség:

  • Mechanikai kockázatok – vágás, ütés, zúzódás, rezgés, átszúródás- elleni védelem,

  • Termikus kockázatok – hő és hideg elleni szigetelés,

  • Víz és vegyszerek hatásának kivédése,

  • Elektromos kisülés elleni védelem.

Minden esetben gondoljuk át azt, hogy milyen munkához kell munkavédelmi kesztyűt választanunk, természetesen a méret sem lehet mellékes. A munkavédelmi kesztyű csak akkor tölti be a szerepét, ha tökéletesen illeszkedik és nem okoz kényelmetlenséget munkavégzés közben.

Alapanyagok és bevonatok

Az anyagválasztás a munkaköri igényektől és a kesztyűvel szemben támasztott követelményektől függ. Az alapvető elvárás az, hogy a munkavédelmi kesztyűnek olyan rugalmasnak és tartósnak kell lennie, amennyire csak lehetséges, de meg kell védenie a felhasználót a különböző kockázatoktól.

 

Természetes alapanyagok

Bőr

A leghosszabb ideje alkalmazott alapanyag az állati bőr, melyet számos különböző célra használunk, mivel egyrészt jó hő- és nedvességszigetelő, másrészt egy bizonyos szintig a mechanikai kockázatok ellen is védelmet nyújt. Kesztyűként leggyakrabban a bivaly és marha-, sertés- és kecskebőrt használjuk, előbbiek inkább erősek és tartósak, míg az utóbbi hajlékonyságának és puhaságának köszönhetően a kézügyességet igénylő, aprólékos munkák elvégzésére alkalmas.

 

A mechanikai kockázatok elkerülésére a munkavédelmi kesztyűk leggyakrabb alapanyaga a természetes bőr, mely lehet marha, disznó, vagy akár finom kecskebőr is, mely az aprólékosabb, kézügyességet igénylő feladatok elvégzésére is alkalmas.

 

A tehén- és sertésbőr több rétegre osztható. A belső réteg szabálytalan, de masszív felület ad, ezáltal jó tapadást biztosít, hideg és hő ellen egyaránt szigetel. E tulajdonságának köszönhetően alkalmazzák hővédő kesztyűkhöz, hegesztőkesztyűkhöz. Mivel elég porózus, jól szellőzik és a bőr külső rétege hatékony a nedvesség elleni védelemben.

Latex

A természetes gumit rendkívüli rugalmasság és tartósság jellemzi, száraz és nedves felületen is jó tapadással rendelkezik. Alkohollal és a vízoldékony vegyszerekkel szemben ellenálló. A latex egy természetes fehérjét tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat az érzékeny személyek számára mind a gyártás, mind a használat során.

Pamut

Természetes textilszál jó tartóssággal/szilárdsággal és nagy abszorpciós képességgel. Nem olvad el, ha meggyullad, ezért jól használható például a hegesztőkesztyűk gyártása során.

 

Mesterségesen előállított alapanyagok

Szintetikus bőr

A szintetikus bőr ugyanolyan megjelenésű, mint a természetes bőr és részben ugyanazokkal a tulajdonságokkal is rendelkezik. Lehetnek hordozó, vagy hordozó nélküli műbőrök. Az előbbiek előnye, hogy tartósabbak. Hordozóként, szövött vagy kötött kelme, nemez, vagy akár papír is szolgálhat. A hordozó felületre filmképző anyagot visznek fel, ami leggyakrabban poliuretán, PVC, vagy egyéb, kopolimer anyag, valamint ezek keveréke.

PU

A PU (poliuretán) egyaránt használható a kötött kesztyűbélés bevonására és a vékony textilanyagok bevonására. Gyakran a szintetikus bőr utánzásaként használják. A PU egy vékony és hajlékony bevonat, amely jó kézügyességet, száraz és nedves felületen is jó tapadást biztosít, valamint alacsony hőmérsékleten is elég rugalmas.

PVC

A PVC kesztyű tartós és jó tapadást biztosít mind száraz, mind nedves környezetben. Ez jól véd a vízben oldódó vegyszerek és mikroorganizmusok ellen, de korlátozott védelmet nyújt a szerves oldószerek ellen.

Nitril

A nitril egy szintetikus gumi. Nagyon tartós és jó tapadást biztosít száraz, nedves, de még olajos környezetben is. A habosított nitril előállítása során az alkalmazott oldószer elpárolog, eközben kis lyukak képződnek. Ezek a lyukak teszik lehetővé a víz és a gőz áthaladását, a kesztyűt pedig rendkívül rugalmas és kényelmes viseletté teszik.

A nitril egyaránt ellenáll az olajnak és az oldószereknek, valamint a mikroorganizmusoknak, ezért egészségügyi célra, vizsgálókesztyű alapanyagának kiválóan alkalmas.

 

A nitril alapanyagú munkavédelmi kesztyű tökéletes választás az olyan munkakörökben is, ahol nemcsak a kémiai, de a biológiai kockázatoktól is meg kell óvni a kezet.

 

Neoprén/kloroprén

A neoprén a kloroprén márkaneve. A kloroprén jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező szintetikus gumi, emellett védelmet nyújt az olaj, a zsír, a szerves szénhidrogének és a savak ellen egyaránt.

Bevonat

A munkakesztyűket nitril, PU, ​​latex vagy PVC bevonattal is ellátják. A munkakör kívánalmainak megfelelően a bevonat különböző helyeken fokozza a kesztyű védelmi és biztonsági funkcióit:

 

A munkakörnek megfelelő bevonattal mártott munkavédelmi kesztyű fokozza a védelmi és biztonsági funkciókat, ezáltal is hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

 

Figyelem!

A kesztyű csak abban az esetben nyújt optimális védelmet, ha tökéletesen illeszkedik a kézre. A nem megfelelő méretű kesztyű használata önmagában is egy rizikótényező, ezért mindig törekedjünk arra, hogy a méretünknek megfelelő munkavédelmi kesztyűt viseljünk.