Az alacsony hőmérséklet, mint munkavédelmi szempont

Téli, kültéri munkavégzés kockázata

A hőmérséklettől, a szél-hőérzettől és -sebességtől, a csapadék mennyiségétől és minőségétől, valamint a munkaterület paramétereitől függ, – magasban, fémfelületen, csúszós, nedves területen végzett munka- hogy a téli, szabadban végzett munkaidőt szükséges-e korlátozni vagy sem.

Extrém körülmények között a szabadban történő munkát akár 5-10 percre is redukálni kell óránként, de még verőfényes, száraz hideg időben is számítani lehet a kültéri munka kockázataira:

  • fagyás,

  • kihűlés,

  • átázás,

  • elcsúszásból, esésből adódó balesetek,

  • akut vagy krónikus felső légúti hurut és szövődményei.

Éppen ezért, a szabadban végzett munka esetében a megfelelő téli ruházat és védőeszközök biztosításának jelentősége megnő.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük a téli munkaruháknak és védőeszközöknek?

  • Az optimális vérkeringést a dolgozó egyéni méretének megfelelő ruházattal kell biztosítani, ami azonban nem lehet túl laza, hiszen az szintén baleseti kockázat lehet.

  • A teljes testfelület védelmét el kell látni.

  • A munkaruházatnak több rétegűnek kell lennie, mivel:

    • az időjárás változhat a nap folyamán, ezért lehetővé kell tenni, az alkalmazkodást a munkavállalók számára,

    • a több réteg jobban szigetel és a szélvédelemnek is jobban megfelel.

A ruházat rétegeinek szerepe a téli, kültéri munkavégzéskor

1. réteg (a bőrhöz legközelebb eső) - Polipropilén, vagy hasonló nedvszívó anyag. Ez segíti a verejték eltávolítását a testről, szárazon tartja a bőrfelületet.

2. réteg (középső réteg) - gyapjú, vagy polár szigetelőréteg az optimális testhőmérséklet biztosításához.

3. réteg (külső réteg) - nejlon, vagy hasonló alapanyagú vízlepergető felső réteg a szél és a nedvesség ellen.

A Portwest Trapper téli sapkája a teljes fejrészt óvja a hidegtől és a széltől.

Hogyan biztosíthatjuk a teljes testfelület védelmét?

  • Biztosítani kell az arc, a száj és a nyak fedését, fagyásának megelőzését, valamint a fejen keresztül leadott hőmennyiség csökkentését.

    • A Portwest által gyártott speciális arc, orr, fül, száj, és nyakvédelem biztosítására tervezett Trapper téli sapka, mely polár béléssel és állítható, tépőzáras pántokkal, valamint kiváló szigetelőképeséggel teszi lehetővé a téli, kültéri munkavégzést.

  • Védőszemüveggel biztosítani kell a szem védelmét a széltől, törmeléktől, hóvakságtól és az UV sugárzástól.

    • Erre a célra a duplalencsés JSP EVO THERMEX szemüveg viselését ajánljuk, amely még szélsőséges körülmények között is páramentes használatot biztosít, a biztonságos illeszkedést pedig a 30 mm széles gumiszalag teszi lehetővé és akár ipari védősisakkal együtt is viselhető.

  • A perifériás vérkeringés fenntartásához, valamint a végtagfagyás megelőzésének érdekében írjuk elő a szigetelt kesztyű, valamint szigetelt, vízálló, csúszásgátló bevonattal, vagy speciálisan kialakított talppal rendelkező lábbelik viselését és tegyük is lehetővé.

    • Erre a célra az Islande, kiváló minőségű 32 cm hosszú téli védőkesztyű, valamint a Puma Pamir High S3 WR CI HRO SRC munkavédelmi bakancs viselését javasoljuk.

    • A kesztyű tenyér és hátrésze marhabőrből készült, teljes műszőrme béléssel és mandzsettával rendelkezik, valamint a hideg klíma és a kontakt hideghatás elleni nyújt nagyfokú védelmet.

    • A 300°C-os kontakt hőhatás, valamint hideg elleni védelemre tervezett bakancs acél orral, energiaelnyelő sarokkal, vízálló és vízlepergető felsőrésszel rendelkezik, valamint csúszásbiztos, antisztatikus és átszúródás elleni védelemmel ellátott talppal.

A Puma kiváló Pamir High védőbakancsa prémium, hideg elleni védelemmel, ezenkívül vízálló és vízlepergető felsőrésszel van ellátva.

  • 1 tanács

Kültéren, szabadban végzett munka esetében a fentieken túl egyéb módon is gondoskodni kell a dolgozókról, az egészségmegőrzés, a produktivitás, valamint a munkavégzés zavartalansága érdekében.

Dehidratáció megelőzése:

A hideg időjárás nagy mennyiségű koffeintartalmú ital fogyasztására ösztönzi a munkavállalót, ami azonban erős vízhajtó hatással bír. Kis mennyiségben nem okoz gondot a tea és a kávé, de téli védőitalként inkább szobahőmérsékletű vizet, gyümölcslevet és egyéb koffeinmentes védőitalt kell biztosítani a dolgozók számára.

Melegedő biztosítása:

Biztosítani kell az óránkénti 5-10 perc pihenőidőt egy erre a célra kialakított melegedőben. Ez lehet fűtött pótkocsi vagy konténer, esetleg sátor, hordozható fűtőtestekkel.

Személyi védőfelszerelés biztosítása:

A téli munkaruházat viselése nem helyettesíti a munkavédelmi felszerelés viselését, ezt tudatosítani kell a munkavállalókban. Például: a téli kötött sapka nem helyettesíti az ipari védősisakot, ahogy a bolti napszemüveg sem a védőszemüveget.

Kapcsolódó termékek