Védőkesztyű ár és minőség - avagy mit kapunk a pénzünkért?

A védőkesztyűk piaca hatalmas. Védőeszköz beszerzése előtt, gyakran tanácstalanul állhatunk a különböző boltok, webáruházak kínálata előtt. Sokszor nem tudjuk, hogy két látszólag azonosnak tűnő, mégis más árszintet képviselő kesztyűtől mit várhatunk el, miért kellene a legdrágábbat választani, van-e jelentősége annak, hogy melyik anyagból készült kézvédőt vásároljuk meg. 

A Munkavédelem+ most arra törekszik, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolja és az oldalunkra látogatók végül a szükséges információkkal a birtokukban tudjanak védőkesztyűt választani. Sorba vesszük az egyes kategóriákat és azt is megmutatjuk, hogy az egyes típusok milyen árkategóriába tartoznak, hogy ne a pénztárnál érjen minket meglepetés.

Legalapvetőbb különbségeket a védőkesztyű árban azok alapanyaga, védelmi képessége, kialakítása, egyéb felszereltsége és a piacon értékesített  mennyisége határozza meg. 

Vegyünk egy alapvető példát: Két látszólag egyforma bőr munkakesztyűt hasonlítsunk össze.
Első ránézésre megegyeznek, szín, méret, tenyérfolt szempontjából. Csak mikor alaposabban szemügyre vesszük a terméket, akkor derül ki, hogy az egyik “B” minőség, tehát a bőr vastagsága nem egyenletes, sokszor szemmel láthatóan vékonyabb, illetve ebből kifolyólag és automatikusan nem is tudja azt a védelmi szintet és élettartamot, melyet a drágább vetélytárs. 
Hiába veszünk olcsóbb terméket, ha azzal hosszú távon nem takarítunk meg pénzt és veszélyeztetjük a munkavállaló testi épségét. Minden kesztyűn van 4 számjegy amely a termék mechanikai tulajdonságait osztályozza egy 1-4-ig skálán. Itt a 4 a legmagasabb érték, kizárólag a vágásbiztos kesztyűknél van 5-ös szint.

Első körben arról győződjünk meg, hogy olcsó kesztyű is tudja e azt a védelmi szintet amit elvárunk.

Az olcsóbb kesztyűn ezek a számok vannak: 2121 
A drágább kesztyűn az alábbi számok olvashatóak: 3342

A lenti táblázatba való behelyettesítéssel nagyon gyorsan kiderül, hogy esetünkben a magasabb számsor lehet a befutó abban az esetben, ha az árkülönbözet nem akkora, hogy ennek ellenére is megérje az olcsóbbat választani.

Védőkesztyűk EN 388 mechanikai követelmények

Vizsgálat 1. szint 2. szint 3. szint 4. szint 5. szint
Kopásállóság (ciklusszám) 100  500 2000 8000 -
Vágással szembeni ellenállás (indexszám) 1,2 2,5 5 10 20
Továbbszakító erő (Newton) 10 25 50 75 -
Szúrással szembeni ellenállás (Newton) 20 60 100 150 -

 

Tehát ez nem azt jelenti, hogy a drágább terméket kell választani, hanem, hogy itt kell körültekintően  mérlegelni, hogy azt, hogy a két védőkesztyű árbeli és védelmi szintbeli különbözete megéri-e az olcsó védőkesztyű irányába történő elmozdulást.

Amikor sokat számít a védőkesztyű ára: vágásbiztos kesztyű

Ha a munkavállaló olyan balesetveszélyes eszközökkel, lemezekkel, pengékkel, üveggel, sorjás termékekkel dolgozik, melyek vágást ejthetnek a kezén akkor a legjobb döntés, ha vágásbiztos kesztyűt választ. Ezen szegmensben dolgozó cégeknél a munkavédelmi szaktanácsadó meg is jelöli a kesztyű bevonatát és védelmi szintjét, amit használni kell.

A technológia fejlődésével jelentős mértékben fejlődött a vágásbiztos kesztyűk bevonata is. Ma már a különbző tulajdonságokat például a hideg elleni védelmet kombinálni tudják a vágásbitzossággal (például: EUROWINTER L22 - 1LAWO vágásbiztos vízhatlan hideg elleni kesztyű).

A kesztyűk árát itt jelentős mértékben csökkentette, hogy ma már nemcsak a  spandex, HPPE, Kevlár, üvegszálas termékek uralják és határozzák meg a vágásbiztos termékek árát, hanem teret hódítottak a bevonatos kesztyűk. A poliuratánnal, nitrillel és, latex-szel akár váltott rétegben bevont vágásbiztos kesztyűk jelentős mértékben szorították le ezen szegmens termékeinek árát.

Alapdarabokat, 1-es vágásbiztonságú kesztyűket vehetünk már akár 300 száz forinttól is, de a komolyabb, erősebb, magasabb igénybevételre tervezett  darabok 1000 és 8000 Ft közötti áron elérhetőek. Túlzásba sem kell esni csak akkor van szükségünk a kifejezetten drága kesztyűre, ha munkánk összetettsége megköveteli.

Extra árért extra védelem: lánckesztyűk

Ha létezik a vágásbiztos kesztyűk között csúcskategória, akkor az mindenképpen a lánckesztyű lesz. A szomorú hír, hogy aki lánckesztyűt szeretne, annak kell vennie: kesztyűfeszítő gumit, fehér sapkát, nadrágot fehér védőcipőt. És onnantól hentesnek hívják. :)  Ezt egyetlen szegmensben a hús feldolgozó iparban használják, Ezt az extra védelmet meg is kell fizetni, hiszen a legolcsóbb védőkesztyű ára is eléri a 20.000 forintot. 

Bőr védőkesztyűk ára és anyaga

A bőr munkakesztyű a volán mögött ülőknek, rakodóknak, anyagmozgatóknak, szerelőknek és hegesztőknek, villanyszerelőknek  fejlesztett védelmi eszköz. Ezen egyszerű munkavédelmi kesztyűk esetében a minőség egyenlő az alapanyaggal. Amelyik hasított bőrből készül olcsóbb, de vékonyabb is, mint a hagyományos értelemben vett bőrből készült társaik.
Természetesen a bőr vékonysága nem mindig jelent problémát, mert vannak példák arra is, 
hogy a vastag bőrből készült sofőrkesztyű nem alkalmas rakodásra, ponyvázásra, mivel nem lehet érezni benne a megfogott tárgyat. Kiváló példa az AVI kesztyű, ahol a bőr vékonyságán van a hangsúly, ezért az AVI hegesztőnek nem alkalmas a hagyományos vastag hegesztőkesztyű.  
A bőrkesztyűk alapanyagátt tekintve lehet sertés- és marhabőr is, de a vékonyabb darabok báránybőrből is készülhetnek. Ha extra finom anyagból szeretnénk választani, akkor kecskebőrből készült kesztyűket kell keresnünk. 

Az ilyen típusú kesztyűknek is számos fajtája van: lehet bélelt a hidegebb időszakra és akár extra légáteresztő, jólláthatósági is. Természetesen az ára is növekszik a “kiegészítők” számával. Ennek megfelelően találhatunk alapkesztyűt már 300-400 forintért, de kecskebőr kesztyű 1200 - 2000 forint is lehet. A legdrágább a tűzoltóknak készült kesztyű, ami akár 18.000 forint is lehet, hiszen megannyi követelménynek kell megfelelnie. 

Egyszerhasználatos kesztyűk

Latex védőkesztyű, munkavédelem+Az egyszerhasználatos kesztyűk, ahogy a nevükben is benne van: az első használat után a kukába kerülnek. Éppen ezért, nem biztos szívesen költünk ilyesmire, hiszen tudjuk, hogy nem túl sokáig szolgál majd minket. Mégis szükségünk van rá. Milyen esetben? A fólia kesztyűt például nap, mint nap láthatjuk a hentes kezén miközben a kért csirkemellet választja ki nekünk vagy a hostess lány kezén az áruházban, amikor a sajtfalatot szeretné velünk megkóstoltatni. Ezekben az esetekben higiéniai okokból van szükség a védelemre, hiszen egyikünk sem enné meg szívesen azt a húst, amit a hentes összefogdosott kesztyű nélkül, mert egyáltalán nem felel meg semmilyen higiéniai követelménynek. 

A fehér latex kesztyű szintén ez a kategória, ezeket láthatjuk az egészségügyi dolgozókon vérvétel vagy orvosi vizsgálat közben. Ezt sem szeretnénk, ha az előző beteg után újra használná nálunk a nővér, de azt sem, hogy anélkül nyúljon hozzánk, hiszen a kórházakban, egészségügyi intézetekben nagyon sok kórokozóval találkozhatunk. 

Ahogy azt észrevehettük, az egyszerhasználatos kesztyűk legtöbbször higiéniai okokból vannak használatban. Éppen ezért szükség is van rájuk és ezen semmiképpen sem szabad spórolni. Vannak olyanok is, amelyeknek darabja 4-5.000 forint, de van olyan is, amiből a 100 darabos kiszerelés sem éri el ezt az árat. Gondoljuk át, hogy milyen típusú védelemre van szükségünk és mindenképp szerezzük be a nekünk legmegfelelőbbet. 

Hőálló védőkesztyűk és azok árszintjei

A hőálló védőkesztyűk, ahogy azt a nevük is mutatja, olyan tevékenységek segítésére lettek kitalálva, amelyek átmenetileg vagy tartósan magas hővel járnak vagy nyílt láng közvetlen közelében történnek. Ezeknek a kesztyűknek az esetében nagyon szigorúak a szabványok, szabályozások, hiszen a nem megfelelő vagy gyengébb védelem visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak. 

Ahogyan az előző kategóriáknál, itt is a legelső lépés az, hogy megvizsgáljuk, milyen munkakörhöz van szükségünk hőálló kesztyűre. 
Ha közvetlen lánggal dolgozunk, akkor nem csak a hőállóság, hanem a lángállóság is fontos. Számíthatunk olvadt fém csöppenésére a kezünkön? Hány fokig van szükség hőállóságra? Ha ezekre a kérdésekre már tudjuk a választ, könnyű szerrel tudunk majd választani a kesztyűk között. Itt meg kell jelölni a kesztyűn található jelzést és instrukciót adni az értelmezésére.

Láthatjuk, hogy a védőkesztyű árát nagymértékben befolyásolja annak speciális védelmi képessége. Nem szabad sem alábecsülni a munkavédelmi kesztyű jelentőségét, sem pedig túlzásokba esni. Mindig körültekintően mérjük fel, milyen szintű védelemre van szükségünk, milyen gyakran fogjuk használni és mire: ezek alapján a szempontok alapján biztosan a megfelelőt fogjuk választani és biztosak lehetünk abba, hogy az erre fordított pénz nem volt felesleges.