Munkaruházat – szolgálaton kívül

Szükség van mosodai tisztíttatásra?

 

A védőruházat karbantartási programjának első lépésként döntenünk kell arról, hogy igénybe akarunk, illetve tudunk-e venni fizetett mosodai programot. A mosodai program elengedhetetlen, hiszen a munkavállalók esetenként mérgező anyagokkal is dolgoznak, vagy olyan munkakörben, ami erősen szennyezi a munkaruhájukat.

Az, hogy a munkavállaló hazaviszi magával a ruhát és önállóan gondozza, nem lehet opció, hiszen a speciális munkaruházatok nagy része különleges gondozást igényel. Van olyan munkaruha – pl. lángálló ruházat-  aminek az állagát vagy teljesítményét a speciális tisztítószerek, például a fehérítő vagy a lágyítószer veszélyeztethetik.

További problémákat okozhat, hogy egyes szennyeződések, például az olaj és különböző kemikáliák, ha nem kerülnek teljes körűen eltávolításra, begyulladhatnak, de ugyanez érvényes a kimosott, de nem megfelelően öblített ruhákkal. Ha a gyúlékony tisztító- és lágyítószerek a ruhaszövetben maradnak, az újabb biztonsági kockázatot jelent.

A munkaruházat fizetett mosodai szolgáltatással való tisztíttatása hosszú távon sokkal jobban megéri, mint a házon belül fenntartott, saját mosoda, hiszen sem a géppark, sem a mosodai személyzet fenntartását nem kell finanszírozni.

Összefoglalva: a vállalati mosodai program nemcsak a munkaruházat állagmegóvását, de a munkahelyi sérülések megelőzését is támogatja a mosási irányelvek betartásával.

 

Házon belüli vagy kiszervezett mosodai szolgáltatás?

 

A döntés első látásra egyszerűnek tűnik: bármely vállalat pénzt takaríthat meg, ha nem egy külsős céget fizet, hanem házon belül intézi a munkaruhák tisztítását. Ugyanakkor nem elhanyagolandó tény, hogy egy mosoda telepítése már egy nagyléptékű beruházás.

A mosodai gépeket nemcsak megvásárolni és telepíteni szükséges. Az új géppark karbantartásáról és állagmegóvásáról, valamint a gépek biztosításáról is gondoskodni kell, nem is beszélve a mosodai személyzet felvételéről, fenntartásáról, költségeiről. Sok esetben a közművesítést is ki kell bővíteni, ami szintén pénzbe kerül és egészen biztosan növekedni fog a víz- és csatornadíj.

Joggal vetődik fel tehát a kérdés: egészen biztos, hogy a házon belüli mosoda telepítése költséghatékony megoldás? A válasz: határozottan nem.

 

Béreljük, vagy vásároljuk a munkaruhát?

Védőruházatot bérelni is lehet. Gyakran a bérbeadó portfóliójában a mosodai szolgáltatás is benne van, így megtakaríthatjuk a munkaruha megvásárlásának költségét, a raktárkészlet fenntartásának és karbantartásának költségeit. Ez azonban csak akkor kínál elfogadható megoldást, ha csupán eseti jelleggel van szükség a speciális munkaruházatra.

Ha úgy döntünk, hogy saját raktárkészletet tartunk fenn, akkor pár alapszabállyal tisztában kell lennünk:

  • A munkaruházatot száraz, tiszta környezetben, könnyen hozzáférhető helyen kell tárolni.

  • Biztosítani kell a tartalék ruházathoz való hozzáférést is, hiszen a munka során előfordulhat, hogy a ruházat megsérül.

  • Meg kell határozni a sérült ruházat leadásának feltételeit.

  • Az egyszerhasználatos ruházat veszélyes hulladéknak minősül, tárolásáról és elszállíttatásáról is gondoskodnunk kell.

  • Ki kell jelölnünk egy felelőst, aki mindezekről gondoskodik, és biztosítanunk kell a képzésének lehetőségeit, beleértve a jogszabályok ismeretét is.

  • A munkaruházat elvesztése, sérülésének, hibáinak jelentése a dolgozók felelőssége.

 

A sérült munkaruházat cseréje

Bár első látásra úgy tűnhet, hogy a tartalék ruhakészlet fenntartása többletköltség, ám hosszú távon mindig bizonyítást nyer, hogy valójában csak egy másik eszköz a biztonság növelésére és a megtakarításra. Az egy dolog, hogy a szennyezett ruhát ki kell tisztíttatni. A munkaruha egyes részei – főként az ízületek környékén- nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Itt vékonyodik el először az anyag és éppen ezért ezek a pontok jelentik a biztonsági kockázatot is.

Fontos tehát, hogy világos, egyértelmű és jól kommunikált iránymutatásra van szükség a munkaruhák cseréjével és javíttatásával, valamint selejtezésével kapcsolatban, figyelembe véve a munkaruha várható élettartamát, a károsodás mértékét és a javításhoz szükséges időt.

 

A munkaruházat karbantartása, cseréje, a javítások, például varrás, speciális tudást és alapanyagokat igényel.

Kezelt és természetes lángálló ruhák

A lángálló ruhadarabok gondozási követelményei sokkal magasabbak, mint az általános használatú munkaruháké. Javításuk során elengedhetetlen, hogy a folt ugyanolyan anyagból legyen, mint az eredeti ruhadarab, és a varrócérna szintén lángálló tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen. Egyes kezelt lángálló szövetek bizonyos számú mosás után elveszítik hatékonyságukat, ezért jó, ha előre meghatározzuk a lángálló ruhák két mosási ciklus közötti használatának pontos időtartamát.

Más típusú kezelt anyagokat, mint például az elektromos ív ellen védő ​​ruházatot és a természetes lángálló képességű ruházatot időszakonként tesztelni kell, hogy teljesítménye alkalmas-e a biztonsági funkció ellátására a munkaruha várható élettartama alatt.

 

Szakértők bevonása

Mindent összevetve, egy hatékony munkaruházat-karbantartási program alkalmazásával elérhető és teljesíthető céllá válik a védőruházat logisztikai összköltségeinek – beszerzés/bérlés, karbantartás, tárolás, tisztítás/mosás- csökkentése.

Ehhez persze szükséges, hogy a cégek ruházat kezelésének részletes tervét saját, egyedi munkahelyi környezetükre és biztonsági kultúrájukra szabják. A tervezésbe és megvalósításba bevont szakértők - például gyártók és mosodai szolgáltatók - segíthetnek az adatok összegyűjtésében és kiértékelésében, majd a döntések meghozatalában.