Minden, amit a védőruháról eddig nem mertél megkérdezni

Olyan esetekben, amikor az elvégzendő feladatok közben a munkavállalót fizikai, biológiai vagy kémia hatások érhetik, bizony védőruhával kell védekezni. Védőruha lehet egy egyszerű. eldobható részecskeszűrős félálarc is, de akár egy télikabát is, ami egyszerre védhet a hő- és lánghatás, illetve vegyszerek ellen, és nem utolsó sorban még a hidegben is melegen tart.


Mi is az a védőruha?

A védőruhából sokféle létezik, de általánosan elmondható, hogy minden ruha és kiegészítő, amit arra terveztek, hogy a viselőjét vagy az aláöltözéket védje a hő-, a kémiai- vagy a fertőzéses hatásoktól az ide tartozik. Bizonyos esetekben a védőruha használatának célja nem a viselőjének, hanem a környezetének a védelme, de előfordulhat, például az egészségügyben, hogy mindkét fél védelme a cél.
Létezik egyszer használatos, azaz eldobható és többször használatos is. Előbbi kategóriába tartoznak például a latex gumikesztyűk, amit egy orvos vagy fogorvos minden pácines után lecserél egy sterilre, de képzeljük el, mennyibe kerülne, ha egy hegesztő munkás minden nap végén eldobná a védőruháját?
Ugyanebbe a kategóriába sorolhatók a sport védőfelszerelések, hiszen azok is általában egy fizikai sérüléstől védik meg viselőjét, de mi most csak a munkaruhákkal foglalkozunk cikkünkben.


Milyen típusai vannak, azaz mi ellen védhet a védőruha?


Fentebb besoroltuk a védőruhákat felhasználási alkalmak száma szerint, de vegyük inkább sorra a védelmi mechanizmusuk alapján is.
Az egyik leggyakrabban előforduló baleseti  forma a bőrfelületek sérülése. 

Négy csoportba lehet sorolni ezeket a veszélyeket:    

  1. Közvetlen érintkezés káros, vegyi anyagokkal;
  2. Mechanikai sérülések, vágások, zúzódások;
  3. Biológiai fertőzések;
  4. Szélsőséges időjárás, UV és káros napsugárzás

Nem is beszélve azokról a munkákról, ahol a fentiek kombinációja egyszerre is fenyegethet. A hegesztő védőruha egy jó példa, amely egyszerre véd a maró anyagok és az égési sérülések ellen.
A halászati és csatornázási munkákhoz igazán praktikus ez a megoldás, ami egyrészt vastag, neoprén jellegű anyaga miatt nem csak a savas, lúgos és olajos anyagoknak áll ellent, de vízhatlansága miatt a rendkívül hideg környezetnek is.
A védőkesztyűk széles választéka között is rengetegféle megoldást találhatunk a kezünk bőrfelületének védelmére. A hegesztőkesztyűktől, a vágásbiztos kesztyűkön és a vibrációs védőkesztyűkön át egészen a villanyszerelő kesztyűkig több száz megoldással rendelkezünk webshopunkban.


A légzésvédelmet is három csoportba sorolhatjuk. A por és részecskeszűrős maszkok között van amelyik a durva poroktól, részecskéktő, enyhén mérgező gázoktól, ködöktől véd, valamelyik pedig a mérgező anyagoktól, mint például üveggyapot, füst vagy különféle baktériumok. Többnyire egyszer felhasználható maszkok ezek.
A félálarcok az előzőkhöz hasonlóan védenek a durva és finom poroktól, mérgező anyagoktól, de többszöri felhasználásra is alkalmasak, mert a szűrők lényegesen nagyobbak, illetve  cserélhetők.
Végezetül a teljesálarcok, vagy közismertebb nevén gázálarcok, amik abban térnek el az előző kettőtől, hogy nem csak a légzésszerveket, de a teljes arcot, beleértve a szemet is védelmezi.
Ezekre már jóval nagyobb szűrők is csatlakozathatóak, melyek a féllállarcal nem kompatibilisek a súlyuk miatt.  


Fokozottan érdemes a szem védelmével foglalkozni olyan esetek elkerülése érdekében, amikor fém- vagy faforgács, homok, cement vagy egyéb szilárd részecskék kerülhetnek a szembe, esetleg hő hatás érheti, vagy túlzott fény okozhat károsodást.  Ezek a sérülések hatalmas károkat tudnak okozni mind a munkaadónak, de főleg a munkavállalónak, aki még a szeme világát is elveszítheti.
A védőszemüvegeket is több csoportra sorolhatjuk. Az alap védőszemüvegek, amelyek formailag leginkább egy napszemüvegre hasonlítanak, nem védenek oldalról, ahogy az oldalvédelemmel ellátott társaik, vagy a  síszemüveghez hasonló kivitelek. Utóbbinál még nagyobb felületen képes védeni egy arcvédő, vagy a speciális hegesztőpajzsok. Fontos megemlíteni a szemüvegek optilkai osztályba sorolását. Egyes munkáknál megkövetelt a torzításmentes  2-1,2 lencse.


A munkagépek vagy éppen a repülők zaja egy kifutón is fenyegetheti a munkavállalók hallását, ezért nem feledkezhetünk meg a hallásvédelemről sem. Kisebb zajok esetén elegendő egy füldugó is, amiből létezik egyszer- és többször használatos kivitel is. Konstans, vagy nagy zajok ellen viszont a fültokok jelenthetnek megfelelő védelmet. Fokozottan figyeljünk a megfelelő hallásvédő kiválasztására, mert adott esetben a túlcsillapítás ugyanolyan veszélyes lehet. Itt nem az a cél hogy megfosszuk magunkat, vagy a munkavállalót teljesen a környezeti zajoktól, hanem hogy azok káros hatásait csillapítsuk. 

Vonatkozó szabványok


MSZ EN 1149-1:2006 - Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. 1. rész: A fajlagos felületi ellenállás mérési módszere
MSZ EN 1149-2:2000 - Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. 2. rész: Az anyagon keresztüli villamos ellenállás (átmeneti ellenállás) mérésének vizsgálati módszere
MSZ EN 1149-3:2004 - Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. 3. rész: A töltéscsökkenés mérési módszerei
MSZ EN 1149-5:2008 - Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. 5. rész: Anyagteljesítmény és kialakítási követelmények
MSZ EN 136:1998 - Légzésvédők. Teljes álarcok. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés.
MSZ EN 140:1998 - Légzésvédők. Félálarcok és negyedálarcok. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés.
MSZ EN 14387:2004 - Légzésvédők. Gázszűrő betétek és kombinált szűrők. Követelmények, vizsgálatok, megjelölés.
MSZ EN 143:2001  - Légzésvédők. Részecskeszűrők. Követelmények, vizsgálat, megjelölés
MSZ EN 511:2006 - Védőkesztyűk hideg ellen
MSZ EN 407:2004 - Védőkesztyűk termikus kockázatok (hő és/vagy tűz) ellen
MSZ EN 374-2:2015 - Védőkesztyűk veszélyes vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 2. rész: A behatolási ellenállás meghatározása
MSZ EN 374-4:2014 - Védőkesztyűk vegyszerek és mikroorganizmusok ellen. 4. rész: A vegyszerekkel szembeni degradációs ellenállás meghatározása
MSZ EN 166:2003 - Személyi szemvédő eszközök. Követelmények
MSZ EN 169:2003 - Személyi szemvédő eszközök. Szűrők hegesztéshez és rokon eljárásokhoz. Áteresztési követelmények és ajánlott használat
MSZ EN 175:2003 - Személyi védőeszközök. Szem- és arcvédő eszközök hegesztéshez és hasonló eljárásokhoz
MSZ EN 352-1:2003 - Hallásvédők. Általános követelmények. 1. rész: Fültokok
MSZ EN 352-2:2003 - Hallásvédők. Általános követelmények. 2. rész: Füldugók
MSZ EN 352-3:2003 - Hallásvédők. Általános követelmények. 3. rész: Ipari védősisakra szerelt fültokok
MSZ EN 352-4:2003 - Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 4. rész: Zajszinttől függő fültokok
MSZ EN 352-6:2003 - Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 6. rész: Fültokok villamos hangbemenettel