Milyen a jó softshell dzseki?

A softshell dzseki anyagát, hasonlóan a Puma munkavédelmi cipőkhöz, eredetileg sport célú felhasználásra fejlesztették ki. Mivel itt is, ott is cél a megfelelő hőmérsékleten tartás, ami nem gátol a szabad mozgásban, könnyen átvették a technológiát a munkavédelembe is.

 

Mi is az a softshell és milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

Az átlagos gyapjú kabátok ideálisak hétköznapi viseletre, legyen az átmeneti vagy téli időszak, viszont mozgásra nem igazán alkalmasak, mert nem tudnak átpárologni. Erre volt megoldás a polár technológia. Utóbbi könnyű, nagyon jó hőtartó tulajdonságú, de hátránya, hogy sem esőben, sem szélben nem ideális viselet.

A fenti anyagok ötvözetéből fejlesztették ki a softshell anyagot, amely ötvözi a legjobb tulajdonságokat. Könnyű, de jó hőtartó, lehet benne mozogni, és ellenáll a szélnek, illetve az esőnek is.

Ebből az anyagból rendkívül sokféle ruhafélét készítenek, a legtöbbjük megtalálható a munkavédelem területén is. Készülhet belőle dzseki, pulóver, kardigán, mellény, nadrág, sapka, kesztyű, és akár már cipőfelsőrész is. Jó tulajdonsága, hogy különböző anyagvastagságban is kapható, így a hűvös érzettől egészen a nagyon hidegig nyújthat megoldást. Változatos légáteresztő és vízálló paraméterekkel rendelkezik, ami független a vastagságtól. Mivel ezek többnyire varrott és nem hegesztett ruhák, könnyen veszíthetnek vízállóságukból.

Ugyan vízálló, de felmerül a kérdés, hogy mennyire fogunk benne izzadni? Ez sok mindentől függhet, például az aláöltözettől vagy a viselő hőtűrő képességétől, de összességében az anyag kifejlesztésénél ez is egy fontos elvárás volt. Az anyag elméletileg a szél ellen is véd, de ettől még jó légáteresztő hatású, tehát nem fogjuk magunkat úgy érezni benne, mintha folpackkal tekertek volna körül.

A softshell kopásállósága függ a külső anyag fajtájától, ami lehet poliészter és nylon is, illetve az anyag vastagsága is egy fontos tényező. Persze itt oda kell figyelni arra is, ami minden anyagnál felmerül, minél vastagabb anyag, annál nehezebb a viselete.

Az anyag jól színezhető, így rengeteg árnyalatban elérhető, továbbá jól szitázható, azaz jól logózható és nem utolsó sorban elérhető láthatósági színekben is. Erre jó példa az angol Portwest jól láthatósági softshell dzsekije is, ami elérhető a szokásos neon narancs és sárga színekben is, fényvisszaverő csíkokkal, vízálló cipzárokkal és többfunkciós zsebekkel.

 

Mikor érdemes softshell dzsekit viselni?

Összesítve a fenti tulajdonságokat, elmondhatjuk, hogy a softshell technológiával készült ruházatok legfontosabb előnye a konkurens anyagokhoz képest, hogy rendkívül könnyű bennük mozogni, ezért is olyan népszerűek sportoláshoz. A polárhoz képest sokkal jobb víz- és széltűrő képessége, de azért viharban vagy orkánban nem a legmegfelelőbb viselet. Létezik belőle kapucnis verzió is, ami akkora, hogy akár egy védősisakra is ráhúzható és sok, praktikus zsebbel ellátott kivitel is, amiben kényelmesen tarthatjuk magunknál a legfontosabb „kacatjainkat”.

A felsorolt tulajdonságai ideális viseletet biztosítanak a szabadtéri munkákhoz, vagy a hűvös környezetben, mint például egy fűtetlen csarnokban való munkavégzéshez.

Tekintse meg a felhozatalunkat, ahol biztosan megtalálja az önnek legmegfelelőbb terméket!

 

Kapcsolódó termékek