Csúszásmentes lábbelik

A csúszásmentes lábbelik esetében is a méret a lényeg! 

Legyen bármilyen jó konstrukció a választott csúszásmentes lábbeli, ha nem megfelelő a mérete. Egy statisztika szerint, a férfiak egyharmada, a nőknek pedig közel a fele olyan cipőt vásárol, amely nem jó a lábára. Ennek egyik oka, hogy valójában nagyon kevesen tudják mire is kell figyelni a méretek tekintetében, a másik pedig, hogy sajnos a méretezés nem egységes. 

Aki mostantól fontosnak érzi, hogy tisztába kerüljön a lábméret kérdésében, az hogyan teheti ezt meg? Segítünk! A talphosszunk, a leghosszabb lábujjunk végétől a sarok azon részéig tart, amely a talajhoz érintkezik. Fontos tudni, hogy sosem a sarokcsontot jelöljük végpontnak, hanem azt a pontot, amely érinti a talajt.

A szabadidős és sporttevékenységek, vagy akár az egyszerű, hétköznapi munkába járás is lényegesen biztonságosabb, ha csúszásmentes lábbelik beszerzését nem tartogatjuk az utolsó pillanatra, miután már megtörtént a baj.

Amennyiben online vásárolunk, tájékozódjunk a választott weboldalról a cipő méretezésével kapcsolatban, bár ha mégsem sikerül a megfelelő méretet választani akkor lehetőségünk van kicserélni a választott terméket. Ha szükséges, éljünk ezzel a lehetőséggel. Amikor megérkezik a választott lábbeli, próbáljuk fel és sétáljunk benne, épp úgy, ahogy azt egy bolti vásárlás során tennénk. Az is lényeges, hogy ne csak a fél pár cipőt próbáljuk fel és félig bekötött cipőfűzővel eltipegve a tükörig bólintásunk rá, hanem vegyük fel rendesen mind a két lábunkra, és ahogy az utcán is szoktunk, járkáljunk egy kicsit, esetleg ugorjunk is néhányat benne. Fontos, hogy ha nem érezzük kényelmesnek, akkor cseréltessük ki. Számoljunk azzal is, hogy a cipő tágulni fog az idő elteltével. 

Kicsit csúszik – Cipők és talpak munkavédelmi szempontból 

A csúszásmentes talp sok hivatás esetében csak egy kis része a munkavédelmi cipő kritériumainak, de mint ilyen ez is a balesetvédelmet szolgálja. Az így kiválasztott lábbelik esetében az egy helyben állás, a munkából adódó cipőben való közlekedés és az egyes munkafázisok indirekt támogatása a helyes kiválasztás kritériumai. 

A kiválasztott cipőnek elsősorban az európai szabványoknak kell megfelelnie, ugyanis ezek a szabványok határozzák meg a tökéletes védelmet a láb számára. Több szabvány is létezik, amelyek egytől egyik körülírják az adott munkavégzéshez szükséges védelmi szintet. Léteznek kizárólag vízálló vagy akár talpátszúrás elleni védelemmel ellátott lábbeliket is. Ugyanakkor, függően attól, hogy milyen szintű védelemre van szükség, fontos a megfelelő kényelem is. Ne feledjük, hogy a kényelmes munkavégzés kifejezetten nagy szerepet kap a hatékonyságában, ezért erre mindenképp érdemes nagy figyelmet fordítani. 

A csúszásmentes lábbelik nem korlátozódnak kizárólag a cipőkre, csizma, bakancs, sőt, szandál formájában is elérhetőek.

Védd magad csúszásmentes lábbelik támogatásával!

A munkavédelmi cipő védelmi szintjeit különféle jelölések mutatják, amelyek részletes ismerete elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztásához. A hivatalos jelölések és a kategória besorolások fontos támpontot jelenthetnek a vásárlás során, így ezekről érdemes és fontos megfelelően tájékozódni. 

  • Az S-sel kezdődő minősítések jelentik az acél vagy műanyag orrmerevítőt.

  • Az SB minősítés csak lábujjvédőt jelent.

  • A számozott S1-S2 esetén minél nagyobb a szám, annál több védelmi képessége és extra funkciója van a lábbelinek.

  • A 01-02-03 minősítésű munkacipők nem tartalmaznak orrmerevítőt, viszont a 03-as az talplemezes.

Munkavédelmi szempontból fontos tényező továbbá a lábbeli érintkezése különféle folyadékokkal, amiben/amitől csúszóssá válhat a talaj. Ráfröccsenő, kis mennyiségű víz esetén elegendő védelmet nyújthatnak az S3-as jelölésű munkavédelmi cipők, amelyek vízlepergető bőr felsőrésszel rendelkeznek és rárakódó hó ellen is korlátozott védelmet nyújtanak. Álló vagy folyó vízben végzett munka esetén a pvc/nitril/pu anyagból készült gumicsizmák között érdemes válogatnunk. Ezek egybeöntött technológiával készülnek és teljesen vízállóak. Létezik szőrmebéléses változat is hideg időre, illetve filc anyagú csizmabélést is választhatunk egy nem bélelt gumicsizmához. Kompromisszumos megoldásként szóba jöhet a PVC anyagú bakancs is, ami vízálló anyagú, de bakancs formátumú, így bizonyos mélységű állóvíz ellen is védelmet nyújt, valamint ellenáll a savas/lúgos vegyszereknek is.

A témában járatlanoknak akár ijesztő is lehet a széles választék, azonban a fent említett rendszernek köszönhetően egy kis tájékozódás után könnyen döntésre juthat abban, hogy az megfelelő munkakörülményhez megfelelő lábbelit válasszon.