Autószerelés biztonságosan

Biztonságos munkakörnyezet kialakítása autószerelő műhelyben

A munkakörnyezet biztonságos kialakítása alapvető munkavédelmi elvárás és persze előírás is egy szerelőműhelyben. Minden műhely alapvető tartozéka kell, hogy legyen egy megfelelő tűzoltókészülék, aminél természetesen mindig biztosítani kell, hogy szabadon hozzáférhető legyen, illetve hasznos lehet egy tűzelfolytó takaró is. Egyaránt lényeges még egy, a műhely létszámának megfelelő egészségügyi doboz, és egy szemkimosó készülék beszerzése.

Az autószerelés biztonságossá tételéhez olyan kiegészítőkre is szükség van, melyek a műhely, a munkafolyamat és a személyek biztonságát védik.

Praktikus munkaruházat autószereléshez

Legyen valaki akár hobbi vagy hivatásos autószerelő, mindkét esetben szükség van a megfelelő munkaruházatra. Nézzük meg, hogy melyek azok a ruházati termékek, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezni a megfelelő minőség és a költséghatékonyság mellett.

Az autószerelés mondhatni "piszkos" szakma, amihez nélkülözhetetlenek a strapabíró és tartós alapanyagból készített a térdeken megerősített anyagú munkaruhák, valamint olyan overálok, kantáros nadrágok, melyekbe térdpárnát lehet tenni.

  • Kantáros öltözék: A kantáros nadrág a legpraktikusabb viselet autószereléshez. Itt praktikus olyan modellt választani, ami masszív, ellenálló vászonanyagból készült, sok zsebbel rendelkezik, így megfelelő a szerszámok tárolására és nem használódik el idő előtt. 
  • Overál: Hidegebb idő esetén egy teljesen zárt overál a megfelelő öltözet. Itt is érdemes olyan ruházatot választani, ami strapabíró, zsebes és akár az UV sugárzást is blokkolja.
  • Lábbeli: Munkavédelmi cipő esetén is figyeljünk a minőségi választásra. Ha silány a minőség, akkor folyamatosan cserélhetjük és így hosszabb távon jelentősen többet kell majd költenünk rá, mintha egyszer megvennénk egy kényelmes, megbízható és tartós modellt. Ha már rendelkezünk cipővel, akkor is érdemes egy-két kiegészítővel felszerelni azt. Ilyen lehet egy méretre vágható kényelmes talpbetét, ami megkönnyíti a sok állást vagy mondjuk egy csúszásgátló a téli jeges időszakra. Téli időszakra szintén kellemes viselet egy nagy nedvességnek ellenálló csizma és hozzá egy jó meleget nyújtó csizmabélés.
  • Aláöltözet: Nagy hideg esetén érdemes egy jó hőtartási értékkel bíró, gyűrődésmentes felső aláöltözet és alsó aláöltözet megválasztása egyaránt.

Az autószerelés közben előfordulhat, hogy a kenőanyagok kiömlenek. Ezért szükséges, hogy a dolgozó lábbelije olajálló, csúszásmentes talppal rendelkezzen. A kényelmi, szellőző lábbetét pedig biztosítja a lábhigiéniát.

A ruházat beszerzésének egyik gazdaságos formája, ha azokat szettben vásároljuk meg. A munkavédelmmel foglalkozó gyártók és forgalmazók alapvetően arra törekszenek, hogy a szettek minden darabja megfeleljen az alapvető követelményeknek.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy vannak olyan esetek, amikor egy autószerelő veszélyes vegyszerekkel dolgozik. Ilyen esetben a hagyományostól eltérő, minősített vegyszerálló ruha és megfelelő védőszemüveg viselése kötelező!

Fontos, hogy a munkaruha elsődleges célja a védelem a külső hatásokkal szemben, tehát minőségi és strapabíró darabot válasszunk! 

Munkaruházati kiegészítők

Az alapvető ruházaton kívül jól jöhet néhány hasznos kiegészítő is. A legfontosabb a fej megfelelő védelme. Korábbi blog bejegyzésünkben már írtuk, hogy különböző hatások érhetik a szemet vagy a túl zajos munkák során a hallásunk is sérülhet.

A munkavédelmi szemüveg az autószerelés során nemcsak a nagy sebességgel szóródó szilárd részecskék, de a kenőanyagok és üzemanyagok fröccsenésétől is megóvja a szemet.

A szórópisztolyos festésnél vagy fényezésnél figyeljünk oda, hogy komolyabb, minőségi szűrővel ellátott félmaszkot használjunk, mert a sima maszkok maximum a szilárd részecskéket és a levegőben lévő festékködöt szűrik meg, de az elpárolgott oldószert és egyéb mérgező gázokat már nem.  

Hasznos kiegészítők a műhelybe

Praktikus és szükséges is a műhelyünkben tartani egy-két fontosabb kiegészítő kelléket is. A teljesség igénye nélkül kiemelünk néhányat ezek közül: 

A deréktámasztó öv az autószerelés közben segít olyan pozícióban tartani a derekat, ami kíméli a dolgozó derekát a mechanikai kockázattal járó terheléstől.

  • Felakasztható LED lámpa: A felakasztható ledlámpa esetén egy praktikus kis mágneses vizsgálólámpát javaslunk. Ezt könnyen tudjuk a kampója vagy a mágnes segítségével rögzíteni.
  • Szerszámtartó öv: Legyen az öv több megfelelő méretű zsebbel ellátva, amibe a legfontosabb szerszámok elhelyezhetőek.
  • Deréktámasztó övek: Főleg a téli időszakban a derékfázás megelőzése és az izületek melegen tartása végett praktikus kellék egy minőségi deréktámasztó öv, ami a finom nyomáspontoknak köszönhetően maszírozza is a derekat.
  • Olajfelszívó tekercs: Az autószerelés során az olaj megfelelő eltüntetésére használható ez a tekercs. Segítségével nagyobb mennyiségű olajszennyeződést is el tudunk távolítani.
  • Kézmosó: A gyakori kézmosások miatt érdemes a nagy kiszerelésű folyékony szappan beszerzése, így sokat spórolhatunk az ilyen jellegű kiadásainkon is.
  • Álláskönnyítő szőnyeg: A lábak kíméléséhez hasznos és praktikus kiegészítő. Az álláskönnyítő szőnyeg segítségével csökkenteni lehet az izomstressz kialakulását.