Óvd meg a hallásod! - Csökkentsd a zajártalmat fülvédővel

A zajártalom forrásai

Munkaköri ártalmak

Általánosan elmondható, hogy azokban a munkakörökben, amelyekben a munkafolyamat részeként akár mechanikus, akár elektromos gépekkel dolgozunk, a halláskárosodásnak is magasabb a kockázata. Sajnálatos módon, a munkavédelmi előírások ellenére sem elég tudatosak a munkavállalók a zajártalom megelőzésében, ezért a feldolgozóipari ágazatokban és a szórakoztatóiparban a halláskárosodás dobogós helyen áll a munkahelyi ártalmak listáján.

Ha gyanítjuk, hogy a zajártalom a munkakörünkkel függ össze, jelezzük azt a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnál, illetve üzemorvosnál, aki audiológiai szakvizsgálatot rendelhet el.

Hétköznapi zajártalmak

A hangot decibelben (dB) mérik, küszöbértéke 80 dB. Akár 5 dB enyhe növekedés is, azaz 85 dB erősségű zajszint is okozhat állandó károsodást, ha több mint 8 órán át vagyunk kitéve ilyen hangoknak, 100dB-nél pedig már néhány óra is elegendő ehhez.

Mennyi idő alatt okozhatnak kárt az „ártalmatlan” és hétköznapi hangok?

  • Városi forgalom, 85-88 dB - a halláskárosodáshoz szükséges idő: 4 óra.

  • Házimunka, hobbibarkácsolás és kertészkedés, 90-106 dB - a halláskárosodáshoz szükséges idő: kevesebb, mint egy óra

  • Zenehallgatás legfeljebb 150 dB-ig - halláskárosodáshoz szükséges idő: 15-30 perc

A legmeghökkentőbb hétköznapi zajártalmak közé tartozik a csecsemők sírása is. Nem urbánus legenda, hogy a babasírás zajszintje lehet akár 115-130 decibel és hogy ennél az intenzitásnál a halláskárosodáshoz csupán 15 perc szükséges.

Ha teljeskörű védelmet szeretnénk, tetszés szerint választhatunk egész fejes védelmet is.

A zajártalom tünetei

  • 40-60 dB: pszichés zavarok

koncentrálás képességének csökkenése, fáradtság, lehangoltság

  • 65-75 dB: vegetatív zavarok

szapora pulzus, magas vérnyomás, idegesség, anyagcsere fokozódás

  • 75 dB felett: hallásromlás

fejfájás, fáradékonyság, álmatlanság, fülzúgás, átmeneti hallásküszöb emelkedés

  • 120-130 dB-t elérő erős hangok egyszeri behatásra is visszafordíthatatlanul károsodhat a hallóideg

  • A folyamatos, de alacsony intenzitású háttérzaj, úgynevezett fehér zaj is ártalom, amit stresszforrásként értékel a szervezetj és a már leírt vegetatív tünetekkel reagál rá.

A halláskárosodás megelőzése és felismerése

A halláskárosodás esetében a megelőzésen van a hangsúly, mert sajnos egy nem visszafordítható folyamatról van szó. A halláscsökkenés mindig 4000-6000 Hz (Hertz) közelében, a magas hangoknál kezd kialakulni, ami - mivel a beszédértést még nem befolyásolja- nehezíti a halláskárosodás felismerését.

A halláskárosodás megelőzésére számos eszköz áll rendelkezésünkre, de hangsúlyoznunk kell a személyes felelősség és a tudatos magatartás szerepét a hétköznapi zajártalmak kivédésében. Magyarul, ne csak a munkahelyen viseljünk fülvédőt, de otthon is, például hobbi barkácsolás és fűnyírás közben is.

Hallást védő eszközök

Fültok: az a legideálisabb, ha a fültok állítható fejpánttal rendelkezik, védősisakhoz, arcvédőhöz és/vagy védőszemüveghez illeszthető, elektromosan szigetelt és lehetővé teszi a beszédhangok felismerését.

Füldugó: az egyszer használatostól a tisztítható verzióig számos füldugó áll rendelkezésre, amelyek anyagukat tekintve is igen változatosak.

A hallást védő eszközök szerepe:

  • a zajszint csökkentése,

  • speciálisan a károsodást okozó frekvencia kiszűrése, például a nagyon magas vagy nagyon alacsony amplitúdójú hangok esetében,

  • az aktív hallás – pl. beszédfelismerés- biztosítása.

A halláskárosodás korai tünetei:

  • a 't', 'd', 's' hangok felismerése nehezítetté válik,

  • gyakrabban fordul elő félrehallás,

  • fel kell venni a hangerőt a telefonon, tv-n

  • gyakori a tinnitus - csengés, füttyentés, zümmögés, sípolás a fülben.

Ha a tünetek közül bármelyiket egyre gyakrabban észleljük magunkon, és nem függ össze a munkakörünkkel, kérjünk háziorvosunktól fül-orr-gégészeti beutalót, mert az audiológiai szakvizsgálatot csak szakorvos írhatja elő számunkra.

Figyelem!

A hangrezgés küszöb alatti és feletti értékeket a fül ugyan nem hallja, de a szervezet érzékeli. A 0-8000 Hz azaz, alacsony frekvenciájú mechanikus rezgések például az egész testet rezgő állapotba kényszerítik. Ezek között is kiemelt rizikót jelentenek a 0-16 Hz közötti infrahangok. A belső szerveket is érintő hangrezgés kivédésére többrétegű zajvédő ruházat viselése kötelező.

Azokban a munkakörökben, ahol az ilyen amplitúdójú rezgés gyakori, az egyéni védőfelszereléssel biztosított hallás- és rezgésvédelem mellett a csendidő biztosítása, a munkaidő-csökkentése, valamint a műszaki intézkedések - rezgéscsillapítás, a zajforrás hangszigetelése, építészet-akusztikai intézkedések- is a munkavédelem részét képezik.

Kapcsolódó termékek