A Puma, Puma Safety márka története

A Puma, Puma Safety márka története.

 

 Gondolhatnánk, hogy mint mindenki mást, a Puma lábbelik gyártóit is a piaci verseny inspirálta, ami természetesen igaz is. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy egy komoly testvérháború húzódik meg mögötte, mely két impozáns márka az Adidas és a Puma születéséhez vezetett.

Az 1920-as években a szegénysorból származó testvérpár édesapja cipészként dolgozott Herzogenaurach-ban, míg az idősebb fiú péklegényként kereste meg a mindennapi betevőre valót. Németország nehéz gazdasági helyzetben volt, mivel az első világháború jóvátételi terheit, a „hadisarcot” vissza kellett fizetnie a győzteseknek.  Az atlétikáért rajongó péklegény, Adolf Dassler úgy döntött, hogy elege van a szakmájából, és nem süt több kenyeret. Adolf felmondott a munkahelyén átvette apja vállalkozását és a szülői ház fürdőszobáját átalakítva műhellyé belekezdett a futócipők gyártásába. A háború után nagy mennyiségen és olcsón állt rendelkezésre az alapanyag, mint a haditermelés hozadéka. 1924-re olyan mértékben növekedett meg a kis műhely termelése hogy már 12 főt foglalkoztattak.

Jesse Owens a Dassler fivérek által gyártott cipőben

forrás: https://www.shelflife.co.za/editor_uploads/ADI%20BLOG-10.jpg

1936-ban, a berlini olimpián Jesse Owens a Dassler fivérek által gyártott cipőben futott és négy aranyérmet nyert az amerikai sprinter. Nagy bátorság volt Adolf Dasslertől, hogy egy fekete sportoló lábára adta futócipőjét, Hitler nem is nézte jó szemmel a színes bőrű sportoló teljesítményét. A testvérek közös vállalata huszonnégy éven keresztül, 1948-ig sikeresen működött, de akkor úgy összevesztek, hogy Rudolf a falut átszelő patak túloldalára költözött, és megalapította Puma névre keresztelt márkáját. A vita oka nem más volt, mint az irányok meghatározása. Adolf maradt volna a jól kitaposott úton és folytatta volna a sport lábbelik gyártását, míg Rudolf sportos utcai és védő lábbelikben látta a cég jövőjét. Ekkor jelent meg először a Puma lógója, amelyben az állat éppen átugrik egy vékonyka „D” betűt. Nagyjából innen származtatható a Puma munkavédelmi cipőinek gyártása is, mely később megkapta a Puma Safety brand nevet és külön üzletággá nőtte ki magát. A márka kezdetektől fogva a sport népszerű brandje volt, de a mindennapok világának is szerves része. Először a Rudolf Dassler név után Ruda volt a cipő neve. Miután a testvérek külön vállalkozásba kezdtek, 1948. augusztus 18-án Adolf hivatalosan is levédette az Adidas márkanevet és az azóta legendássá vált három csíkot. A márkanév egyébként az alapító Adolf Dassler, Adi becenevéből és a vezetékneve első három betűjéből származik.

Ruda AtomPuma logo 1948

forrás: http://about.puma.com/en/this-is-puma/history

Adolf és Rudolf kapcsolata örökre megszakadt. Előbbi innentől nevezte cipőit és termékeit Adidasnak (Adi volt a beceneve, a das pedig a Dasslerből jött). 1954-ben, a berni világbajnoki döntőben a mieinket legyőző német válogatott az ő cipőiben játszott (egyesek szerint azok a lábbelik jobban alkalmazkodtak a pálya talajához).  Az ellentét egész életükben áthidalhatatlan volt, Adolf még Rudolf halálos ágyánál sem jelent meg. A két testvér ugyan egy temetőben nyugszik, de annak két legtávolabbi pontján. Történetüket egy 2007-es német dokumentumfilmben fel is dolgozták, amely az Adidas vagy Puma – Két testvér története címet kapta.

Mára a Puma Safety üzletágnak igen jelentős szelet jut a Puma tortájából. A Puma védőcipők mellett megjelentek a munkaszandálok és a védőbakancsok is. Speciális fejlesztéseinek köszönhetően a Puma Safety védőlábbelik a munkavédelemben is stílust és követendő példát teremtenek. A folyamatos megújulás és innováció jellemzi a márkát, melyet átsző a dicső múlt hagyatéka és a vizionált jövő közös koncepciója.

 

Amennyiben szeretne még többet tudni a Puma Safety termékekről, akkor olvassa el ez erről szóló cikkünket, ugyanis összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes róluk.

 

forrás:

http://antropos.hu/adidas-vagy-puma-ket-marka-ket-testver-harca/

https://24.hu/tudomany/2011/03/26/adidas-puma-testverhaboru-rudolf-dassler-szuletesnapja-1898/

 

AJÁNLOTT LINKEK:

A sneaker cipők története (baller21.com)
A Rudolf Dassler széria (rudolfdassler.com)
Az adidas és a Puma harca (soccerbible.com)
A Puma cég története (fundinguniverse.com)
Adolf Dassler élete (wikipedia)
Rudolf Dassler élete (wikipedia)

 

Kapcsolódó termékek