A biztonság kulcsa a fény

A rettegett áramszünet

Régen áramszünet idején előkerültek a zsebteleppel működő elemlámpák, vaskos hengergyertyák, petróleumlámpák és a családok körül ülték az asztalt. A sötétség összehozza az embereket, mert az ösztön azt súgja, veszélyes egyedül maradni a sötétben. Manapság ilyenkor vesszük elő a szekrények mélyéről a pakli kártyát. A nosztalgia a kellemesebbik része az ilyen helyzeteknek, de egészen biztosan átértékeljük hozzáállásunkat a nem elektromos üzemű fűtéssel, főzéssel kapcsolatban is.

Áramszünet esetén jó szolgálatot tehetnek a hordozható fényforrások.

Az áramszolgáltatás helyreállításáig, szükség van hordozható fényforrásokra, egyrészt, hogy lássunk, másrészt, hogy kideríthessük a probléma okát. Nem biztos, hogy a szolgáltatás hibája az áramszünet, lehet, hogy az épület elektromos hálózatával van probléma.

A központi világítás helyettesítésére a nagyobb méretű, akár nyolc órás üzemidőt biztosító fényforrások a legalkalmasabbak. A 74 lumen fényerejű hordozható, falra szerelhető, ledégős elemlámpák a közepes méretű helyiségek központi megvilágítását és biztonságos munkavégzést tesznek lehetővé.

A nagyobb méretű, akár több órás üzemidejű lámpák a központi világítás szerepét is betölthetik, amíg vissza nem jön az áram.

Figyelem!

Ha komolyabb kihívással állunk szemben, bízzuk szakemberre az elektromos hálózat javítását!

Karbantartás, szerelési munkálatok a ház körül

Szinte minden háztartásban akad olyan munka, amihez szükség lehet különböző típusú elemlámpákra. Akár a garázsban az autón, a kertben a fűnyírón, a pincében a szivattyún dolgozunk, vagy ha kiégett a villanykörte és izzót kell cserélni.

Kézi elemlámpa

Hagyományos, kézi elemlámpák a legtöbb háztartásban előfordulnak, de egy komolyabb munkában a piaci, akciós elemlámpa nem lesz hosszú távú partner. Olyan eszközre van szükség, mint például a PW High Powered elemlámpa, ami:

  • víz- és ütésálló,

  • 40 órás üzemidővel és 800 lumen szabályozható fényerővel rendelkezik,

  • az 500 m zoom opcióval fókuszálható világítást tesz lehetővé

A Portwest High Powered elemes lámpája víz- és ütésálló.

Fejlámpa

Szereléshez célszerű védőszemüvegre erősíthető LED-es lámpát használni, mely a világításon túl további előnyökkel is jár:

  • védi a szemet a sérülésektől,

  • követi a fej mozgását, tehát folyamatos fényt biztosít,

  • lehetővé teszi a két kézzel végzett munkát.

Ha pincében, padláson dolgozunk, akkor az sem árt, ha védősisakot is viszünk magunkkal, ez esetben viszont védősisakhoz csatlakoztatható lámpára van szükségünk.

A sisakhoz és szemüveghez rögzíthető fejlámpák munkavégzéshez, de akár túrázáshoz is kiválóak.

Túra, kirándulás, táborozás, camping

A táborozás legkedveltebb része, amikor a tábortűz köré gyűlve történeteket mesélünk. A már említett fejlámpa ilyenkor is nagyon praktikus, de egyéb lehetőségeink is vannak.

Az akkumulátoros, cree technológiás fényforrás a LED égős lámpáknál tízszer erősebb fényt képes biztosítani, speciális háza igen erős és strapabíró, ami különösképpen alkalmassá teszi a masszív igénybevétellel járó szabadidős tevékenységek kísérőjének.

Izgalmas lehet egy éjszakai túra az erdőben, természetesen gyakorlott túravezető kíséretében. A tájékozódást megkönnyítheti egy többféle módon is rögzíthető elemlámpa, hiszen a biztos fogáshoz két kézre van szükség. Az sem árt, ha a borítása gumírozott, mert így esős időben is biztonságosan használható és a borítás megvédi az elemlámpát az ütődésektől, sérüléstekől is.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az adrenalint pörgető szabadidős tevékenységekhez professzionális biztonsági felszerelésre is szükség van.

Szorult helyzetben - mobiltelefon helyett

Számos ember fél a bezártságtól és lássuk be, elég kellemetlen élmény beragadni egy:

  • Liftben,

  • Metrószerelvényben két megálló között,

  • Alagútban egy vonaton.

Az utóbbi kettőnek kisebb a valószínűsége, de aki még nem ragadt bent liftben, az kivételesen szerencsésnek mondhatja magát.

Mi ilyen esetekben a megoldás?

Előkapjuk a mobiltelefont a zsebünkből, hiszen az többek között elemlámpaként is funkcionál? Ez valóban így van.

 

De:

  • A mobilok rendkívül szeszélyes viszonyban állnak a liftekkel és alagutakkal, vagyis sok esetben ezeken a helyeken nem kapnak jelet.

  • Az sem biztos, hogy a mobilunk teljesen fel van töltve.

  • Egy jó minőségű vizsgálólámpa, elemlámpa üzemideje 4-10 óra, azonban nem alkalmas telefonálásra, üzenet küldésére, segélyhívásra.

Célszerűbb egy pici, könnyű zseblámpát magunkkal hordani és szükség esetén, vagy amikor jó a jelerősség bekapcsolni és használni a telefont, mint világítással lemeríteni a mobilt, aztán magányosan üldögélni és várakozni a sötétben a segélyhívás lehetősége nélkül.

 

Egy hordozható fényforrás sok esetben lehet a segítségünkre és emellett biztonságérzetet is ad. Éljünk hát vele.

 

Kapcsolódó termékek