Tűzoltó ruha

Tűzoltó ruhák és kiegészítőik

A munkaruhák között kiemelten biztonságos kategóriába sorolhatók a tűzoltók számára készült védőruhák, ugyanis jellemzően veszélyes fizikai munkát végeznek, sokszor előre nem látható körülmények között. Munkájuk során általában hirtelen, váratlanul és gyorsan kell átöltözniük, a ruhák kialakítása pedig ezt teszi egyszerűbbé.

A tűzoltó öltözetek jellemzően különálló kabát és nadrág részekből állnak, könnyedek és nagy mozgásszabaságot biztosítanak. Egyik leggyakoribb kiegészítője, a lángálló, gumírozott szájú kámzsa pedig a fej védelmét szolgálja a tűzoltó sisak alatt.

A bevetési védőruháknál a tűztől és a műszaki mentés során keletkező hulladékoktól való védelmi képességeken kívül az elsődleges szempont, hogy biztosítani tudják a gyors beöltözést. Hasonlóan fontos szempont ugyanakkor, hogy maximális védelmet nyújtsanak a legextrémebb tűzesetek során is. Az eltérő gyártók által kínált tűzoltó öltözékek kialakításában azonban számos eltérés lehet. Ilyen például a kivehető bélés vagy külön téli és nyári öltözet, beépített könyök és térdvédő.

Tűzoltó ruhák felépítése

A legtöbb védőruha 3 rétegből áll: egy külső, egy középső membrán- és egy belső rétegből.

  • A külső réteg láng, hő, vegyi és mechanikai sérülések elleni védő és általában vízlepergető képességgel is rendelkezik, nagy szakítószilárdsággal. Hosszított kialakítású, rálóg a nadrágrészre és ezen helyezkednek el a különböző könnyen nyitható zsebek és rügzítő fülek. Jellemzően Nomex vagy PBI anyagból.
  • A membrán réteg tartja fenn a ruha belső hőmérsékletét az izzadság, pára elvezetésével. Jellemzően PU, PES, Teflon anyagból.
  • A belső réteg fő célja pedig a kényelem, irritáció mentesség megteremtése.

Fontos, hogy egyik védőeszköz se tompítsa le a tűzoltók érzékszerveit, így kellő időben érzékelhetik a felmerülő veszélyeket, azaz a túlzott védelem sem megfelelő.

Általánosan javasolt viselési idejük 5 év, átvizsgálásuk minden bevetés előtt és után javasolt.

A típusszám valamint a biztonsági vizsgálati jel (vonatkozó Európai Uniós jelöléseknek megfelelően) hivatott megfelelőségüket tanúsítani, ezeket az esetleges későbbi ellenőrizhetőség érdekében szükséges megőrizni.

Tűzoltó ruhákra vonatkozó szabványok:

  • MSZ EN 469 - Védőruházat tűzoltók részére. Tűzoltási védőruházat teljesítménykövetelményei)
  • MSZ EN 1149 - Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. Anyagjellemzők és tervezéskövetelmények
  • MSZ EN471 - Fényvisszaverőképesség
  • MSZ EN 659 - Védőkesztyűk tűzoltók részére
  • EN 15090 - Tűzoltó lábbelik
  • EN 14458 - Sisakkal használt szem- és arcvédők tűzoltó-, mentő- és vészhelyzeti szolgálatok számára
  • EN 469 - Védőruházat tűzoltók részére