Hentes ruházat

Hentes munkák felszerelései

A hentes öltözékek és kiegészítőkre gondolva valószínűleg eszünkbe jutnak a fehér ruhadarabok és a kötény, azonban a választék ennél sokkal gazdagabb, minden egyes munkafázis ígényelhet egy-egy speciális kiegészítő ruhadarabot. A hentes kötények között is számos fajta létezik mint például az egyszer használatosak, textil-, vastag műanyag-, acélkarikás- és acéllemezes lánckötények. A hentesek felszereléseihez tartoznak még az egyes munkakörökhöz tartozó haj-, fej- és karvédők, a hideg munkakörülmények esetén használatos bélelt mellények,bélelt kabátok, vízhatlan élelmiszeripari nadrágok, bakancsok.

Alkategóriák

Kiemelt kategóriák

Kötények

  • Az egyszer használatos PE anyagból készült hentes kötények jellemzően nagyobb kiszerelésben kaphatók, eldobható mivoltuk miatt nem szükséges tisztítani, azonban nem nyújtanak jelentős védelmet.
  • A pamutból készült strapabíróbb élelmiszeripari kötények többféle színben kaphatók, hogy az egyes munkafázisokhoz célzottan használtakat könnyebben meg lehessen különböztetni. Rendszeres magas hőfokon történő vegyszeres tisztításuk szükséges.
  • A PVC alapanyagból készült kötények sav-, lúg- és olajálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Választás előtt érdemes ellenőrizni, hogy az adott munkafolyamatnak megfelel-e a védelmi szintje (pl. speciális oldószerek használata). Használat előtt mindig győzödjön meg tisztaságáról, használat után pedig fertőtlenítse.
  • A rozsdamentes acél kötények, lánckötények, fémkötények,lánckesztyűkvágás és késszúrás ellen védenek, jellemzően ipari munkákra alkalmasak. Tisztításuk jelentősen nehezebb a lemezek, acélháló közé beragadó kis darabkák miatt.

További védőeszközök és kiegészítők

A húsfeldolgozás hűtött üzemekben történik, ahol a folyamatos alacsony hőmérséklet, valamint a tisztításhoz használt víz és vegyszerek miatt szükséges a bélelt ruházat például a Food élelmiszeripri munkaruházatok melyek a vegyszerek, fröccsenő vér és folyadékokkal szemben nyújtanak tökéletes védelmet.

  • Különböző típusú karvédőkkell (kiloccsanás, hideg, testtel való érintkezés elleni védelem) és hálós tetejű sapkával (hajhullás, kontyfelkötés, melegítés) felül, míg patentos bokarésszel ellátott mellesnadrággal alul tudunk további védelmet biztosítani.
  • A lánckesztyűk pedig a kötényekhez hasonlóan a húsipari feldolgozó munkák során felmerülő szúró, vágó mechanikai hatások ellen védenek (kiegészítő szabvány: EN420, EN388). A lánckesztyűk kialakításuk miatt nem pontosan illeszkednek a kézre, ennek pontosabb illeszkedését kesztyűfeszítő gumi segítheti, amit külön lehet megvásárolni, nem alaptartozéka ezeknek a kesztyű típusoknak.
  • Az élelmiszeripari munkabancsoknál fontos a vízlepergető és vízálló képesség, a fokozott csúszásbiztonság és hogy mind hideg környezetben, mind átlagos hőmérsékleti körülmények - biztosítsa a komfortérzetet. Gyakori a vágóhidakon az S4, S5 védelmi szintű acélbetétes élelmiszeripari csizmák használata.

Hentes felszerelésekre vonatkozó szabványok:

MSZ EN 340: Védőruházat. Általános követelmények