Vízhatlan ruházat - Esőben is biztonságban

Élet az esernyőn túl

 

Szerencsére ma már többféle megoldás közül választhatunk, ha nyirkossá válik az idő. Persze az esernyő egy nagyszerű találmány, ám hatalmas hátulütője, hogy amikor tartjuk nem tudjuk szabadon használni a kezünket, ami például munkavégzés közben nagyon meg tudja nehezíteni a dolgunkat. Praktikusabb megoldás a dolgos hétköznapokra például egy esőkabát vagy akár egy esőruha. Szerencsére a választék rendkívül széles, ezért biztosan megtaláljuk azt a vízhatlan ruhát, kiegészítőt,  ami egyrészt megfelelő védelmet nyújt, másrészt pedig tökéletesen illik a stílusunkhoz. A választás sokkal egyszerűbb, ha először végiggondoljuk, hogy pontosan milyen fokú védelemre van szükségünk.

Fontos a megfelelő, vízhatlan, csúszásmentes lábbeli

Esős időjárás esetén nem állhatunk meg a megfelelő ruházatnál. Egy vízhatlan, csúszásmentes lábbeli beszerzése éppen annyira fontos, hiszen a beázott cipő és a vizes zokni rendkívül kellemetlen tud lenni. Ha körbenézünk a különböző munkavédelmi csízmák, bakancsok és cipők között, könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabbat az alapján, hogy milyen mértékű vízhatlanságra van szükségünk. Érdemes a konfekció termékek helyett ezeket a megbízható és tartós márkákat választani, hiszen az ebben a kategóriában megtalálható darabok sokkal kényelmesebbek és strapabíróbbak lehetnek, mint egyszerűbb társaik, arról nem is beszélve, hogy ezeknek a lábbeliknek a tervezésekor külön figyelmet fordítottak a rendkívüli igénybevételre, ezért szem előtt tartották a szellőzést és a láb megfelelő alátámasztását is.

A vízhatlan lábbelik akkor tesznek igazán eleget az elvárásoknak, ha nemcsak az eső, beázás ellen védik a lábat, de kivitelezésük a higiéniai szempontoknak is megfelel.

 

Mi az, amit az általános lábbelik nem, de a munkavédelmi cipők, bakancsok nyújtanak számunkra? Penész és baktérium szaporodását gátló, nedvszívó, gyorsan száradó lélegző bélés, csúszásgátló, sav- és olajálló talp, lélegző, vízálló felsőrész, vagy éppen a láthatóságot növelő fényvisszaverő elemek.

A munkavédelem területén elengedhetetlen a vízhatlan ruházat

Amikor a munkánk során sok időt kell a szabadban töltenünk, elkerülhetetlen, hogy olykor, nagyobb viharokban és folyamatos nedves környezetben kelljen dolgoznunk. Ilyen esetekben sok bosszúságot spórolhatunk meg magunknak és akár komolyabb baleseteket is elkerülhetünk, ha felkészülünk és viszünk magunkkal vízhatlan ruházatot. Az időjárás, főleg tavasszal rettentő kiszámíthatatlan, ezért nem biztos, hogy a reggeli időjárásnak megfelelő öltözet délután is komfortos lesz.

A vízhatlan öltözék alá is olyan ruhát vegyünk, ami lélegző, páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik.

A munkavédelmi ruházatok szintén sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a vízálló, lélegző anyaghasználat és a reflektív szalagok mellett. Választhatunk hőálló, antisztatikus anyagból készült nadrágot, kantárosnadrágot, kabátot, vagy éppen overált, attól függően, hogy mire van szükségünk. A kialakításuk és a választható színek tekintetében pedig ma már igen széles kínálatot találunk. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg a kezek és a fej védelméről sem, hiszen a vízálló védelem szó szerint tetőtől talpig szükséges.

Szabadidős tevékenységekhez is tökéletes

Amikor nem a munkánk során van szükségünk megbízható esővédő ruházatra, akkor is jó választás, ha a munkavédelmi ruhák között keresgélünk, hiszen könnyedén találhatunk a stílusunknak megfelelő és valóban jó minőségű, strapabíró darabokat, amik hosszú távon jelentenek megoldást, akár több szezonra is. Képzeljük csak el, hogy egy vidám kirándulást mennyire el tud rontani egy váratlan zápor, ha nem készülünk fel előre. Az esőkabátok között már találunk olyan könnyű, kis helyet foglaló típusokat is, amik szinte észrevétlenül elférnek a hátizsákban, és könnyedén előkaphatjuk, ha az időjárás úgy kívánja.

Az esőkabát a vízhatlan öltözetek hagyományos darabja. A praktikus tartóban forgalomba kerülő darab kis helyen is elfér, a gyerekek őszi-tavaszi öltözékének elmaradhatatlan kiegészítője.

A megbízható védelmet nyújtó és kellően vízhatlan ruházat szinte elengedhetetlen olyan hobbit űzők körében is, mint például a horgászat. A kapásra várva gyorsan rosszra fordulhat az idő, viszont ez nem feltétlenül kell, hogy a pecázás végét jelentse. A megfelelő esőruha megvédi viselőjét zordabb időjárásban is, nem beszélve a praktikus sokzsebes kialakításról. Így nincs is más dolgunk, mint élvezni a jól megérdemelt kikapcsolódást.

 

A láthatósági elemekkel ellátott esőkabát, esőruha nemcsak a munkaköri alkalmazás során hasznos. Az átmeneti időszakokban, amikor eleve korán sötétedik, és jóval nagyobb az eső a tartós esőzésre,  a civil közlekedésben is fontos szerepe van a balesetmegelőzésben.

 

Általánosan elmondható, hogy a mai rohanó világban az idő kincs! Mindannyian rendkívül elfoglaltak vagyunk és gyakran nem sok idő marad a ház körüli teendőkre, vagy a kikapcsolódásra. Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy mire eljutottunk odáig, hogy végre elvégezzük a kerti munkálatokat, amik addigra már igencsak sürgőssé váltak, az időjárás egyszerűen keresztbe tett. A feladatokat egy ideig tolhatjuk magunk előtt, de aztán eljön az a pont amikor már nem várhatunk tovább. Ezekben a helyzetekben hasznos lehet egy tudatosan kiválasztott, maximális védelmet nyújtó esőruha. Egy ilyen vízhatlan öltözékben könnyedén elvégezhetjük a tennivalókat különösebb kellemetlenségek nélkül, és a nyaralás alatti esőnapokon sem kell a szállodában, vagy a bungallóban ücsörögnünk egész nap.

A mindennapok megmentője

Egy professzionális minőségű esőkabát abban az esetben is jól jön, ha csupán olyan hétköznapi dolgokat kell elvégeznünk, mint a kutyasétáltatás, vagy a bevásárlás. A munkavédelmi ruházatok között a mindennapi viseletünkhöz is találunk az ízlésünknek megfelelő darabokat, ráadásul ezek sok esetben kényelmesebbek és praktikusabb kialakításúak, mint a konfekció esőkabátok és gumicsízmák. Érdemes tehát körbenézni a vízhatlan munkavédelmi ruhák között, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelő esővédő ruhadarabokat.