Vízálló munkavédelmi bakancs: biztonság és kényelem egész napra

Egy munkavédelmi bakancsnak - ahogy arról már több cikkünk is szólt - számos szabványnak, előírásnak kell megfelelnie, nem is beszélve az “emberi” követelményekről, például arról, hogy legyen kényelmes. 

Az előző cikkekből megismerkedhettünk már nagyon sok féle munkavédelmi bakanccsal és az ezekre vonatkozó szabványokkal, de a vízállóság eddig még nem igazán volt szempont. 

A téma azonban aktuálissá vált, így ebben a cikkben bővebben fogunk beszélni a vízálló munkavédelmi bakancsról, az elé támasztott követelményekről és szabályrendszerről és azt is láthatjuk majd, hogy milyen esetekben van erre a tulajdonságra mindenképpen szükség. 

Vízálló munkabakancs, Munkavédelem+

Munkavédelmi bakancsokkal szemben állított követelmények

Először is frissítsük fel, hogy milyen szabványoknak kell megfelelniük az átlagosnak mondható munkavédelmi bakancsoknak. 
Egy alap darab esetében is számos olyan előírásnak kell megfelelni, amit egy rossz minőségű lábbeli nem tudna teljesíteni. Hangsúlyozom, ezek a bakancsok nem minden esetben acélkaplisok, nem feltétlenül vízállóak.

Mit várunk el akkor egy átlagos munkavédelmi bakancstól?

Természetesen, hogy kényelmes, egész napos viselésre alkalmas legyen és rendelkezzen a jelölt védelmi funkciókkal. Az EN ISO 20345:2011 és EN ISO 20347:2012 számú szabványok írják le az alap munkavédelmi bakancsokkal szemben támasztott követelményeket, ezen alapokat lehet plusz tulajdonságokkal, például víz, hő, vegyszerek elleni védelemmel  felvértezni. Ezen speciális tulajdonságokról adnak információkat a védőlábbeliken lévő jelölések.

A védőlábbeliken található egyéb jelölések értelmezése:

  • P - talpátszúródás elleni védelem
  • CI - hideg elleni védelem
  • HI - meleg elleni védelem
  • WRU - vízfelvétellel szemben védő talp
  • HRO - kontakt hőhatással szemben védő talp
  • E - a sarok energiaelnyelő képessége
  • A - antisztatikus képesség
  • C - elektromosságot vezető képesség
  • IS - elektromosan szigetelő talp
  • FO - fűtőolaj ellen védő járótalp
  • M - lábközép megerősített védelme
  • AN - boka megerősített védelme

Ezek a szabályok magukba foglalják a talpvédelmet átszúrás ellen, a cipő orrának az erősítését a leeső tárgyak ellen, valamint megfelelő formai kialakítást és zárt kéregrészt is. 
Bővebben ezekről a szabványokról a Munkavédelmi lábbelik - avagy mitől más az acélkaplis bakancs? című cikkünkben olvashatsz.

Ezen kívül az EN ISO 20344 szabvány is ezeket a típusú lábbeliket szabályozza, de ez a szabályozás önmagában ritkán értelmezhető, hiszen a másik kettő szabvánnyal együtt érvényes. Ebben vannak leírva az általános követelmények valamint a vizsgálati módszerek.

Milyen munkavédelmi  szabványokat ismerünk?

Még mielőtt a vízálló munkavédelmi bakancsokról beszélnénk, foglaljuk össze röviden, milyen egyéb szabványi besorolásokkal találkozhatunk az EN20345, EN20347 szabványokon kívül. 

MSZ EN ISO 17249 Biztonsági lábbelik láncfűrész vágással szemben
MSZ EN 13287 Lábbelik csúszás elleni vizsgálata
MSZ EN 50321      Villamos szigetelő lábbelik
MSZ EN 13832 Vegyszerálló lábbelik
MSZ EN 61340 ESD védőcipők
MSZ EN 15090 Lábbeli tűzoltók részére

Acélkaplis bakancs: ezek az acéllal megerősített lábbelik legelső sorban a talp felöli átszúrástól és a zuhanó tárgyaktól nyújtanak védelmet. A bakancs alapból erősített anyaga mellett az orrban és/vagy a talpban elhelyezett acélbetét nyújt nagyobb biztonságot. 

A talp szerepe

Nem beszéltünk még eddig a munkavédelmi cipők talpának szerepéről, holott ez az egyik legfontosabb része a lábbelinek. Ez az, amin járunk, ez érintkezik közvetlenül a padlóval és történetesen a vízálló munkavédelmi bakancs esetében kiemelten fontos szerepe van. 

Alapjáraton ezeknek a lábbeliknek 3 féle anyagból készülhet a talpuk: PU poliuretán, TPU thermoplasztikus poliuretán és gumi. 

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy melyik típusú talptól mit várhatunk el, milyen követelményeknek felelnek meg. 

Jellemzők PU poliuretán TPU thermoplasztikus poliuretán Gumi
Súly legkönnyebb könnyű nehéz
Olvadási pont 180 Celsius 240 Celsius 300 Celsius
Olajállóság normál
Csúszásbiztonság normál kiváló

 

Mitől vízálló a vízálló munkavédelmi bakancs?

vízálló munkabakancsMost, hogy már az alap követelményekkel és a különböző talptípusokkal megismerkedtünk, ideje beszélnünk a vízálló munkavédelmi bakancsokról. 
Megérkezett a hideg tél, amikor is azon kívül, hogy bélelt legyen a lábbelink és az átlagostól is vastagabb legyen a talpa, fontos szemponttá válik a vízállóság. Sokat esik az eső és ha kivételesen hó esik, akkor is pár napon belül elolvad és latyakos, vizes lesz minden. Ki akarna ilyen időben, átázott cipőben végigdolgozni egy teljes napot? Erre a kérdésre nagy valószínűséggel az a válasz, hogy senki. 

Eljött az idő tehát, hogy a jól bevállt munkavédelmi bakancsunkat, amiben nyáron, száraz időben dolgoztunk lecseréljük egy vízálló, de legalábbis nedvességálló típusra. 

A Top Dry Tex az a tulajdonság, amelyet hétköznapi nyelven vízhatlannak nevezünk. Ez azt jelenti, hogy  a lábbeli egy olyan réteggel van ellátva, amely nem engedi át a nedvességet, viszont hagyja a lábat szellőzni. Ezek a cipők más technológiával készülnek, mint a nem vízhatlan társaik. Ezeken a bakancsokon megfigyelhetjük, hogy külső varrás nincs rajtuk és a talphoz való rögzítés is más, jóval magasabb színvonalú módszerrel történik. 

Mikor válasszunk vízálló munkavédelmi lábbelit?

Ha tartósan kültéri helyszínen végzünk fizikai munkát, akkor nem csak a hideg idő beköszöntével, de egész évben fontos, hogy legyen egy vízálló munkavédelmi cipőnk, hiszen nyáron sem annyira kellemes tocsogó cipőben dolgozni egy reggeli zuhatag után. 

Ha ez az eset áll fenn, akkor érdemesebb egy drágább, kiemelten jó minőségű darabot választani, hiszen a nem megfelelő öltözék kiválasztása rányomhatja bélyegét az egész napos munkánkra. Ez még inkább fontos a cipőválasztásnál, hiszen talpon vagyunk egész nap, nagyon sok betegséget előzhetünk meg, ha a megfelelő bakancsot választjuk. 
Ha kifejezetten csak csapadékos időben választjuk ezt a megoldást, akkor természetesen egy alapdarab is megteszi, hiszen nem lesz akkora strapának kitéve. 

Egy kertészetben dolgozó embernek kifejezetten ajánlott egy vízálló munkavédelmi bakancs beszerzése, hiszen a folyamatos öntözés közben egyáltalán nem garantált, hogy a lábunk száraz marad. 

Hogyan tartsuk meg vízálló tulajdonságát a lábbelinknek?

Ahhoz, hogy a bakancs vízálló maradjon hosszútávon, bizony tenni kell. Még a legjobb minőségű lábbeli is átázik, ha hosszú ideje használjuk és sok megpróbáltatásnak tesszük ki. 
Erre kitűnő megoldást nyújtanak a különböző impregnáló szerek. Ezeket a szereket spray formában lehet kapni és már számos márka terméke bizonyítottan jó eredményeket hozott, így szinte mindegy, hogy melyik piacon lévő terméket választjuk. 
Használatuk egyszerű, este használat és megtisztítás után ráfújjuk a cipőnkre a szert, éjszaka megszárad és már reggel vehetjük is fel a tartósan vízálló bakancsunkat. 

A Munkavédelem+ webáruházában is számos vízálló munkavédelmi bakancsot talál, jó nézelődést kívánunk!

További hasznos információk: Munkavédelmi lábbelik - avagy mitől más az acélkaplis bakancs?