Veszélyes anyagok azonosítása és felszámolása otthon – A rozsda – 2. rész

Hol fordulhat elő rozsda a közvetlen épített környezetben?

  • acél-, vagy vasbeton szerkezetek,

  • vízvezetékek,

  • tető- és tetőelemek,

  • kerítések,

  • szögek, csavarok, tartópanelek,

  • kerti és egyéb kézi szerszámok, eszközök,

  • fémből készült dísztárgyak,

  • elektromos vezetékek, kapcsolók és kapcsolótáblák, fogyasztómérők, egyéb elektromos panelek.

A rozsda mechanikai szilárdsága lényegesen gyengébb, mint a fémé, amelyen kialakul. Fokozatosan lepattogzik, folyamatosan gyengíti a fémek szerkezeti integritását, teherbírását. Térfogata nagyobb, mint a vasé, éppen ezért felhalmozódása elemi szinten választja szét a vasat. Ezen kívül a rozsda érzékenyebbé teheti a fémszerkezetet az időjárásra, illetve a mechanikai terhelésre.

A házi praktikák alkalmazásakor a nagyobb kiterjedésű felületeken kialakult rozsda eltávolításához használjunk törlőkendőt.

A rozsdásodás megakadályozása otthon

A rozsdásodás jelentősen lelassul, ha a relatív páratartalmat ötven százalék alá csökkentjük. Ezt például szilícium-dioxodot tartalmazó páramentesítőkkel, páraelszívó-berendezésekkel, gyakori szellőztetéssel, és természetesen a ház optimális hőszigetelésével, a hőhidak felszámolásával tudjuk elérni.

Tartsuk tisztán és szárazon a fémfelületeket, eszközöket, berendezéseket, gondoskodjunk azok rendszeres felületkezeléséről. Az általános higroszkopikus szennyeződések, például a cink-klorid – jellemzően a fémek felületén maratószer-maradványként jelentkezik - és a nátrium-nitrát – például műtrágyával szennyezet fémfelületeken - beszívják a nedvességet a levegőből, majd csapdába ejtik a fém felületén, ami felgyorsítja a rozsdásodást. A fémfelületeket tehát a kerítéselemektől az egyszerű kéziszerszámokig rendszeresen meg kell tisztítani a felhalmozódott szennyeződésektől és egyéb hulladéktól. A rozsdátlanítás után ügyeljünk arra, hogy kizárólag száraz felületre vigyünk fel rozsdásodást gátló bevonatot.

Rozsda eltávolításának otthoni lehetőségei

A háztulajdonosoknak be kell tartaniuk a fent említett prevenciós technikákat, mivel a rozsdát nehezebb eltávolítani, mint a kialakulását megelőzni. Ha mégis kénytelenek vagyunk szembenézni a rozsdátlanítással, akkor többféle módszert vethetünk be.

Kézi kaparás, drótkefével

Ez a rozsda eltávolításának leggyakoribb és legolcsóbb módja. Ezután festéket vagy rozsdásodást gátló alapozót lehet használni, hogy megvédjük a fém felületét a jövőbeni korrózió ellen. A munkavédelmi kesztyű, maszk és védőszemüveg viselésével megakadályozhatjuk, hogy a felkapart rozsda, valamint a vegyszerek a szembe, a bőrünkre vagy akár a légutakba kerüljenek.

A speciális törlőkendőkkel távolítsuk el a szennyeződéseket - olaj, lakk, festék, ipari zsírok - a rozsda által megtámadott felületekről még a rozsdátlanítás előtt.

A kereskedelemben már kaphatók olyan speciális törlőkendők, melyekkel eltávolítható a fémfelületekről, szerszámokról, berendezésekről például az olaj, zsír, festék, ragasztó, vagy lakk. Ha a rozsdás felületen ilyesmivel találkozunk, mindenképpen távolítsuk el még a rozsdátlanítás előtt. További előnye az ilyen törlőkendők használatának, hogy a munka után a kézről is eltávolíthatók a szennyeződések. Figyeljünk arra, hogy a kéztisztítást abban az esetben is el kell végezni, ha munkavédelmi kesztyűt használunk.

Rozsdátlanítás házi praktikákkal

Ipari vegyszerek helyett házi praktikákkal is megszabadulhatunk a rozsdától, feltéve, ha a kiterjedése nem túl jelentős. A rozsdátlanítás után minden esetben töröljük szárazra a kezelt  fémfelületet.

  • Fehér ételecet

    • A rozsdás eszközt 24 órán át áztassuk fehér ételecetben, majd csiszoljuk át, és töröljük szárazra. Ha a rozsdás tárgy túl nagy ahhoz, hogy beleférjen egy tartályba, akkor azt ecettel átitatott törlőkendővel dörzsöljük át.

  • Citrom és só

    • Ugyan a só kedvez a rozsda kialakulásának ugyanakkor az eltávolításához is használható, például a citrommal kombinálva. A rozsdás fémfelületet szórjuk be sóval, majd öntsük rá a citrom levét. A citrom héjával 2-3 óra eltelte után dörzsöljük át a felületet, majd töröljük szárazra.

  • Citromsav

    • A boltokban főként nyáron érhető el a citromsav, hiszen a nyári befőzés egyik alapeleme. A porállagú citromsavat (aszkorbinsav) keverjük el forró vízzel, és áztassuk bele a rozsdás fémet éjszakára. reggel emeljük ki az oldatból és töröljük szárazra.

  • Sütőpor és szódabikarbóna

    • A klasszikus otthoni trükk miért pont a rozsdátlanításból maradna ki? Sütőpor, vagy szódabikarbóna és víz keverékéből készítsünk sűrű állagú pasztát, majd vigyük fel a rozsdás felületre. Egy-két óra elteltével egy használaton kívüli fogkefével dörgöljük át a fémet, majd töröljük szárazra.

  • Burgonya és mosószappan

    • Talán a legmeghökkentőbb a rozsdátlanítási trükkök terén a krumpli és a szappan kombinációja. A félbevágott burgonyával alaposan dörgöljük be a rozsdás fémfelületet, például a platnit, vasserpenyőt, majd reszeljünk rá sima mosószappant. Tetszés szerint ismételhető praktika, nem károsítja a fémfelületet.

  • Dízelolaj

    • Áztassuk a rozsdás fémeszközt 24 órán át dízelolajban, vagy töröljük át dízelolajos törlőkendővel. Másnap az olaj minden maradványát távolítsuk el, hiszen gyúlékony anyagról van szó.

A kéziszerszámokat mindig vizsgáljuk át rozsda után, hiszen a rozsdásodással az élettartamuk jelentősen csökken, a mechanikai erőbehatásuk elleni tűrőképességükkel együtt, ezért a használatuk veszélyesebbé válhat.

A fent említett munkavédelmi felszerelések mellett, ha szükséges, viseljünk munkaruhát, de legalább egy bőr védőkötényt, amikor a rozsdátlanítást végezzük, és mindenképpen tartsuk távol a gyerekeket és a házi kedvenceket a folyamattól.