Rázós élmények ellen: elektromosan szigetelő kesztyű

Védőkesztyűre szinte minden fizikai munkát végző embernek szüksége van, de még annak is, aki csak otthon hobbiból barkácsol, kertészkedik vagy építkezik. Ez az oka annak, hogy a Munkavédelem+ jónak látta egy újabb ilyen eszköz bemutatását: az elektromos védőkesztyűt vagy másnéven elektormosan szigetelő kesztyűt.

Cikkünkből kiderül, hogy kinek lehet rá szüksége, hogyan nyújt védelmet és milyen szabványoknak kell megfelelnie egy megfelelő elektromosan szigetelt kesztyűnek.

Alapok 

Ha elektromossággal dolgozunk biztos, hogy nem csak kesztyűre lesz szükségünk. Itt is, mint bármely más területen szigorú előírások vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan készüljünk elő egy ilyen munkára és hogy milyen védőeszközöket ír elő a szabályozás.
A munkánk során szükségünk lesz elektromosan szigetelt fejvédőre, speciális csizmára vagy cipőre, megfelelő ruházatra. Oszlopon végzett munkánál kell, hogy legyen a dolgozónál feszültség levezető rúd valamint a direkt erre a célra kialakított mentőpálca is. 
Egy lehetséges áramütés következményei

Mielőtt még az elektromos védőkesztyűről beszélnénk részletesebben, nézzük meg mik is lehetnek a következményei annak, ha nem használunk elektromosság elleni védőeszközöket, miközben ilyen közegben dolgozunk. Az egyenáram és a váltakozóáram tekintetében vannak különbségek. Legalapvetőbb, hogy megfelelő amperszám mellett az egyenáram minden esetben halálos szívbénulást okoz.
Nézzük először az egyenáram által okozott áramütést. Amennyiben az áramerősség még csak 5-8 mA között van érzékeljük az áramütést és melegségérzet jelentkezik. Azonban, ha ettől magasabb akár 20-25 mA erősségű áram halad át a testünkön, akkor bizony már megjelenik az izomgörcs és a jelentős forróságérzet is. 
Az 50-60 Hz közötti váltakozóáram hatása a szervezetre ennél jóval drasztikusabb. 1 és 1,5 mA között még csak érzékeljük az áram áthaladását, de 3-6 mA között már izomgörcs és fájdalom jelentkezik. A 10-15 közötti mA hatása még inkább kellemetlen: erős izomgörcs és már a kezek is nehezen választhatóak le a vezetékekről, az ujjakban, karokban és a háton erős fájdalom. 15-25 mA által okozott áramütés már nagyon erős fájdalmat és izomgörcsöt okoz és a kezek ebben esetben már önerőből nem is választhatóak le a vezetékekről. A nehezített légzésről már nem is beszélve. 30 mA fölötti áramütés esetén az erős izomgörcs és eszméletvesztés mellett jelentkezik már a szívkamra fibrillációja is. 

Az elektromos védőkesztyűre vontakozó szabványok

Ha elektromos védőkesztyűt vásárolunk bizonyosodjuk meg róla, hogy megfelel az MSZ EN 60903:2004 számú szabványnak. Nem ördöngösség, a kesztyűk kézfején ennek az adatnak mindig szerepelnie kell. Ez az előírás vonatkozik a a feszültség alatti munkavégzésre és a szigetelő anyagú - elektromosan szigetelő kesztyűkre. Legyünk körültekintőek, hiszen ha nem felel meg ennek a szabványnak az eszköz, akkor azt ne vegyük használatba, mert komoly életet veszélyeztető, egészségre káros kockázatot jelent egyáltalán nem biztos, hogy meg fog minket és munkavállalóinkat védeni az áramütéstől. 

Minden elektromos védőkesztyű valamilyen védelmi osztályba sorolható, melyeket pontosan meghatározott az erre vonatkozó, fentebb említett szabvány. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy amikor tesztelik ezeket a kesztűyket, két féle értéket kapnak. Az egyik a vizsgálati feszültség értéke a másik pedig a tényleges használat során mért érték. Ezek alapján 6 védelmi osztályt különböztetnek meg. 

  • 00 - vizsgálati feszültség: 2500 V, használati feszültség: 500 V.
  • 0 - vizsgálati feszültség: 5000 V, használati feszültség: 1000 V.
  • 1 - vizsgálati feszültség: 10000 V, használati feszültség: 7500 V.
  • 2 - vizsgálati feszültség: 20000 V, használati feszültség: 17500 V.
  • 3 - vizsgálati feszültség: 30000 V, használati feszültség: 26500 V.
  • 4 - vizsgálati feszültség: 40000 V, használati feszültség: 36000 V.

Fentiek alapján tehát, mindig megfelelő védelmi képességű elektromos védőkesztyűt kell választanunk. 

A Munkavédelem+ webshop természetes ilyen téren is felkészült: áruházunkban biztosan megtalálja az önnek megfelelő védőkesztyűt

Kapcsolódó termékek