Munkavédelmi bakancs vagy félcipő: mikor érdemes cserélni őket?

Van egy közismert mondás, hogy amíg a lábam ujja nem lóg ki a cipőből, addig az hordható. A munkavédelmi cipők esetén ez a megállapítás viszont a saját egészségünket veszélyezteti. Ne feledjük egy jó bakancs nem csak a hidegtől vagy az átázástól véd, hanem az esetleges rázuhanó tárgyaktól és a különböző vegyi anyagoktól is, amikbe beleléphetünk munkánk során.
De mégis, meddig érdemes hordani kedvenc bakancsunkat, és mit tehetünk azért, hogy sokáig megőrizzük az állapotát?

Ha eljön az idő, cserélni kell!


Amikor kiválasztjuk a nekünk megfelelő munkavédelmi bakancsot vagy félcipőt, az amúgy is hatalmas kínálatból, ami a piacon fellelhető, ne gondoljuk, hogy ez már akkor a nyugdíjig meg is van oldva. Igaz az az állítás is, hogy akkor vagy kész a munkával, ha a munkahelyedet is rendbe tetted. Így másnap nem takarítással, szerszám keresgéléssel kezded a munkát. Ugyanez a gondoskodás szükséges a cipőnél is. Érdemes minden nap végén letakarítani róla a szennyeződéseket és akkor másnap is jobb érzés újra belebújni.
Arra nincs egy biztos recept, hogy meddig szolgálhat minket egy cipő, mert ez nagyon sok mindentől függhet. A munkavégzés helyén felmerülő veszélyek és a viselő testalkata, súlya is befolyásolhatja azt, de a kiválasztott cipő minőségétől is nagy mértékben függhet, hogy mikor jön el a cipő nyugdíjazásának ideje. Ugyanabban az üzemben is lehet különbség. A raktárban dolgozó kolléga valószínűleg lassabban nyüstöli el a lábbelijét, mint aki egész nap lót-fut.
Fontos belátni, hogy azok az acélbetétes cipők, amikre már egyszer ráesett egy nehéz tárgy már nem feltétlenül  fog ugyanakkora védelmet biztosítani egy újabb baleset esetén. A kompozit betétes cipőknél a horpadás ugyan visszaugorhat eredeti állapotába, de ettől még szintén meggyengülhet. Éppen ezért ha van rá mód, ezeket a cipőket az első horpadás után javasolt lecserélni.
Természetesen vannak olyan munkakörök, ahol a zuhanó tárgyak nem jelentenek veszélyt a munkavállalóra, ezért itt más jelekre érdemes odafigyelni. Leggyakoribb ilyen „tünet” a kopás. Ha már kilátszik az acélbetét, vagy foszlanak a varratok esetleg be is ázik a korábban vízhatlan cipő, nem érdemes tovább várni a cserével.
Van két egyszerű megoldás a cipő beázások elkerülésére.Az első a megfelelő vízhatlansággal rendelkező lábbeli kiválasztása. Fontos, hogy legalább S2-es lábbelit válasszunk, lehetőség szerint WRU jelöléssel. (előbbi a a felsőrész vízgőz áteresztő képessége a felsőrész nedvesség felszívódás elleni védelméről tanúskodik, míg WRU jelöléssel rendelkező munkavédelmi lábbeli a vízfelvétellel szemben ellenálló talpat garantál.) A második módszer a munkacipő rendszeres ápolása, karbantartása. Azokon a munkahelyeken, ahol nem csak víztől kell védekezni, hanem vegyi anyagoktól is, ott vegyük nagyon szigorúan a cipő ellenőrzését.
Amikor a cipőtalp már simára kopott, a barázdái nem kivehetőek, teljesen elveszíti a kapaszkodó képességét, és veszélyessé válhat. Gondolom minden kedves olvasó látja maga előtt ilyenkor az üveges Tóthot, akinek nem hiányzott a hanyatt esés, de legalább ennyire veszélyes a magasban dolgozóknak a nem tapadó cipő.
Nyugodtan hagyatkozzunk ilyenkor a józan észre és egy lestrapált munkavédelmi cipőt ne vegyük fel, ha már olyan állapotban van, amit az utcán amúgy sem hordanánk. Sok cégnél a munkavállaló találkozik az ügyfelekkel, és nagyon rossz fényt vethet a vállalatra, ha a kinézete rongyos vagy ápolatlan. Adjunk magunkra!


Mit tehetünk azért, hogy sokáig megóvjuk a munkavédelmi cipőnk minőségét?


Első lépésben érdemes elolvasni a vásárlási tájékoztatót a cipő megfelelő karbantartása érdekében, de van néhány extra jó tanácsunk:
A szakértők szerint napi néhány perc gondoskodással, tisztogatással sokat javíthatunk a cipő élettartamán, nem beszélve arról, hogy a veszélyes anyagokat és koszokat nem hordjuk szét az autónkban vagy az otthonunkban. Érdemes szappanos vizes ronggyal vagy kefével lemosni a szennyeződéseket és utána hagyni jól kiszáradni. A bőrfelületeket cipőápoló krémmel tarthatjuk rugalmasan, ami miatt a kezdetben kényelmes cipő, később sem töri fel a lábat.
A rendszeres tisztításnak az az előnye is megvan, hogy időben ismerhetjük fel a cipő meghibásodásait is.
Legyen legalább két pár munkavédelmi cipőnk és ezeket felváltva használjuk, és így van ideje a cipőnek rendesen kiszáradnia. Ne feledjük, hogy nem csak a nedves munkakörnyezet miatt érdemes ezt megtenni, de mindenki aki hordja, bele is izzad a cipőbe!
Már a kiválasztásnál is csak olyan cipőt válasszunk, amiben igazán kényelmesen érezzük magunkat. Sose válasszunk úgy, hogy „majd betöröm”, mert ilyenkor gyakran előfordulhat az ellenkezője. A kényelem mellett még fokozottan figyeljünk arra is, hogy a feladatunkhoz a megfelelő cipőt válasszuk ki.


A munkavédelmi cipőre érdemes nagyon odafigyelni már a kiválasztástól, a napi használaton át egészen addig, amíg el nem jön a csere ideje. A gondosan ápolt cipő meghálálja azt gazdájának, és jóval kitolható az élettartalma.