A vendéglátás egyik ikonikus és meghatározó ruhadarabja a szakács munkaruházat, ami különösen fontos un. nyitott konyhás éttermek esetében marketing szempontból is, hiszen a vendég -belépve az étterembe- rögtön látja és véleményt alkot minőség, higiénia és design alapján. Első benyomást tenni mint tudjuk - csak egyszer lehetséges, tegyük hát azt jól.
Természetesen a szakács munkaruházat minden típusú ipari konyhában meg kell feleljen a hatályos munka- és biztonságvédelmi előírásoknak és ezen felül kiemelten fontos a kényelem, strapabíróság és komfort - ami segíti kollégánk jobb, precízebb munkavégzését és hangulatát.
Szakács munkaruha tárolása, tisztítása - ezekre kell figyelni!
A vendéglátásban a munkaruházat megfelelő tárolása és tisztántartása, ebből adódóan sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni rá. Elsődleges szempont az élelmezésben tevékenyen résztvevő dolgozók munkaruházata (kabátok, köpenyek, nadrágok, ingek, hajvédők és sapkák) kapcsán, hogy azok védjék mint a terméket mint pedig a dolgozók saját ruházatát az intenzív igénybevételtől.
Munkavédelmi és biztonsági védelmi előírások betartásához felsorolunk alább számos tippet - legyen szó szakács munkaruháról vagy más vendéglátó ipari formaruháról:
- A szakács munkaruha tisztántartása élelmiszerbiztonsági szempontból az üzemeltető feladata. Amennyiben a szervezett mosatás nem biztosított az üzemeltető részéről, akkor a dolgozóval külön megállapodást kell kötni a munkaruha mosatására vonatkozóan.
- Az üzemeltető feladata továbbá biztosítani a munkaruha elkülönített kezelését, ide értve a szennyeződéstől és fertőződéstől való védelmet is.
- Kiemelten fontos a fertőtlenítés. Megahatározott eljárással biztosítani kell a munkaruha kórokozó mentességét, ami az alábbiak alapján történhet:
- Mosás 85 Celcius fok feletti hőmérsékleten, vagy speciális tisztítószerekkel
- Fertőtlenítőszerben való áztatás (hypó, flóraszept stb),
- Alapos átvasalás. A tiszta munkaruhát zárt műanyag zacskóban kell a munkahelyre visszaszállítani és a használatbavételig tárolni - ez igaz akkor is, ha a munkavállaló végzi a fenti folyamatokat.
Abban az esetben, ha - külön megállapodás keretében a dolgozó vállalja - a munkaruha mosását saját hatáskörben, akkor az ehhez szükséges információval dokumentáltan el kell látni azaz oktatást kell biztosítani a részére és az oktatásról feljegyzés kell hogy készüljön.
- Az egyes munkafolyamatokat végző dolgozóknak különböző színű munkaruhát kell biztosítani, ezáltal is diverzifikálható a munkafolyamat. Például a termelésben dolgozók számára fehér köpenyt kell biztosítani, míg a takarító személyzetnek ettől eltérő, például kéket. Ezzel a megkívánt mikrobiológiai biztonság elérése tett törekvések tovább növelhetőek.
- Itt fontos megjegyezni, hogy azon dolgozók, akik a munkafolyamat során, annak több különböző fázisában is részt vesznek, biztosítani kell minden egyes munkafolyamatokhoz tartozó megfelelő munkavédelmi ruhát.
- Arra az esetre, ha nem biztosítható a kettős öltözőszekrény a dolgozó utcai és munkaruhájának elkülönítésére, akkor a védő- és munkaruhákat zárható és tiszta műanyag tasakban vagy védőzsákban kell tárolni.
Milyen szakács munkaruhák és kiegészítők közül választhatunk?
Szakács kesztyű
A szakács, cukrász és a pincér nélkülözhetetlen munkaeszköze a keze! Természetesen megfelelő védelemre van szüksége a munkavállalónak a biztonságos munkavégzéshez, így védelem kell a hő és mechanikai behatásoktól valamint higiéniai előírások betartására is szükség van. Kínálatunk a hőálló és vágásbiztos kesztyűtől a lánckesztyűig terjedő széles skálát fedi le, igazodva az élelmiszeripari követelményekhez.
Szakácssapka
A HACCP előírásokon túlmenően, alapvető higiéniás elvárás, hogy a konyhában dolgozó minden alkalmazott megtegyen minden óvintézkedést, hogy hajszál ne kerülhessen a feldolgozás során az ételbe. A megfelelő szakácssapka vagy fejvédő kiválasztása kulcsfontosságú, legyen szó egyszerhasználatos - jellemzően papír - vagy textil alapúról. Nem szabad megfeledkezni a teljes folyamat alatt: ideértve az előkészítési fázist is egészen a tálalásig.
Szakács- és séfkabát
Fontos tudni, hogy a HACCP szabályozásnak megfelelően a szakácsruhák, kabátok és köpenyeken a külső zsebek nem engedélyezettek, csak és kizárólag a belső zsebbel ellátott élelmiszeripari munkaruhák megfelelőek. Széles a köre azoknak, akiknek szükségük van a szakácskabátra, köpenyre például: éttermek, tankonyhák, kifőzdék és sütődék, de ne feledkezzünk meg a cukrászüzemekről, cukrászdákról sem.
Szakácsnadrág
Sokan a pepita mintás pamutból készült cukrásznadrágra gondolnak, amikor konyhai dolgozók munkaruhájáról beszélünk. De ma már több, modern részben kevertszálas alapanyagból készülő széles fazon- és méretválasztékú szakács munkaruházatból válogathat webáruházunkban. A klasszikusnak számító kockás mintás, fehér illetve színes szakácsnadrágok jellemzően pamput alapanyagból vásárolhatóak meg. A modern technológiáknak köszönhetően azonban, ma már a könnyen tisztántartható un. Texpel bevonattal ellátott szakácsnadrágok is beszerezhetőek. Ezek jellemzője, hogy a szennyeződés nem ivódik be az anyagba, így jelentősen könnyebb a tisztántartásuk.
Szakácskötény
Ahogy a nadrágok, úgy a kötények is készülnek a hagyományos pamput illetve a modern, kevertszálas un. Texpel alapanyagból. A szín és méretválaszték széles, ahogy a fazon kínálat is (kantáros és derekas kivitel) webáruházunkban. Akár szakácskötény, mosogatókötény vagy pincérkötényre van szüksége, nálunk megtalálja a megfelelő darabot.