Munkaruha higiénia a vendéglátásban avagy mire figyeljünk a szakácsruha esetében

A vendéglátás egyik ikonikus és meghatározó ruhadarabja a szakács munkaruházat, ami különösen fontos un. nyitott konyhás éttermek esetében marketing szempontból is, hiszen a vendég -belépve az étterembe- rögtön látja és véleményt alkot minőség, higiénia és design alapján. Első benyomást tenni mint tudjuk - csak egyszer lehetséges, tegyük hát azt jól.

Természetesen a szakács munkaruházat minden típusú ipari konyhában meg kell feleljen a hatályos munka- és biztonságvédelmi előírásoknak és ezen felül kiemelten fontos a kényelem, strapabíróság és komfort - ami segíti kollégánk jobb, precízebb munkavégzését és hangulatát.

Szakács munkaruha tárolása, tisztítása - ezekre kell figyelni!

A vendéglátásban a munkaruházat megfelelő tárolása és tisztántartása, ebből adódóan sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni rá. Elsődleges szempont az élelmezésben tevékenyen résztvevő dolgozók munkaruházata (kabátok, köpenyek, nadrágok, ingek, Szakácskabát, szakács munkaruha, munkavédelem+hajvédők és sapkák) kapcsán, hogy azok védjék mint a terméket mint pedig a dolgozók saját ruházatát az intenzív igénybevételtől. 

Munkavédelmi és biztonsági védelmi előírások betartásához felsorolunk alább számos tippet - legyen szó szakács munkaruháról vagy más vendéglátó ipari formaruháról:

- A szakács munkaruha tisztántartása élelmiszerbiztonsági szempontból az üzemeltető feladata. Amennyiben a szervezett mosatás nem biztosított az üzemeltető részéről, akkor a dolgozóval külön megállapodást kell kötni a munkaruha mosatására vonatkozóan.

- Az üzemeltető feladata továbbá biztosítani a munkaruha elkülönített kezelését, ide értve a szennyeződéstől és fertőződéstől való védelmet is.  

- Kiemelten fontos a fertőtlenítés. Megahatározott eljárással biztosítani kell a munkaruha kórokozó mentességét, ami az alábbiak alapján történhet:

  • Mosás 85 Celcius fok feletti hőmérsékleten, vagy speciális tisztítószerekkel 
  • Fertőtlenítőszerben való áztatás (hypó, flóraszept stb), 
  • Alapos átvasalás.  A tiszta munkaruhát zárt műanyag zacskóban kell a munkahelyre visszaszállítani és a használatbavételig tárolni - ez igaz akkor is, ha a munkavállaló végzi a fenti folyamatokat. 

Abban az esetben, ha - külön megállapodás keretében a dolgozó vállalja - a munkaruha mosását saját hatáskörben, akkor az ehhez szükséges információval dokumentáltan el kell látni azaz oktatást kell biztosítani a részére és az oktatásról feljegyzés kell hogy készüljön.

 - Az egyes munkafolyamatokat végző dolgozóknak különböző színű munkaruhát kell biztosítani, ezáltal is diverzifikálható a munkafolyamat. Például a termelésben dolgozók számára fehér köpenyt kell biztosítani, míg a takarító személyzetnek ettől eltérő, például kéket.  Ezzel a megkívánt mikrobiológiai biztonság elérése tett törekvések tovább növelhetőek.

- Itt fontos megjegyezni, hogy azon dolgozók, akik a munkafolyamat során, annak több különböző fázisában is részt vesznek, biztosítani kell minden egyes munkafolyamatokhoz tartozó megfelelő munkavédelmi ruhát.

 - Arra az esetre, ha nem biztosítható a kettős öltözőszekrény a dolgozó utcai és munkaruhájának elkülönítésére, akkor a védő- és munkaruhákat zárható és tiszta műanyag tasakban vagy védőzsákban kell tárolni. 

Milyen szakács munkaruhák és kiegészítők közül választhatunk?

Szakács kesztyű

A szakács, cukrász és a pincér nélkülözhetetlen munkaeszköze a keze! Természetesen megfelelő védelemre van szüksége a munkavállalónak a biztonságos munkavégzéshez, így védelem kell a hő és mechanikai behatásoktól valamint higiéniai előírások betartására is szükség van. Kínálatunk a hőálló és vágásbiztos kesztyűtől a lánckesztyűig terjedő széles skálát fedi le, igazodva az élelmiszeripari követelményekhez.

Szakácssapka

A HACCP előírásokon túlmenően, alapvető higiéniás elvárás, hogy a konyhában dolgozó minden alkalmazott megtegyen minden óvintézkedést, hogy hajszál ne kerülhessen a feldolgozás során az ételbe. A megfelelő szakácssapka vagy fejvédő kiválasztása kulcsfontosságú, legyen szó egyszerhasználatos - jellemzően papír - vagy textil alapúról. Nem szabad megfeledkezni a teljes folyamat alatt: ideértve az előkészítési fázist is egészen a tálalásig.

Szakács- és séfkabát

Fontos tudni, hogy a HACCP szabályozásnak megfelelően a szakácsruhák, kabátok és köpenyeken a külső zsebek nem engedélyezettek, csak és kizárólag a belső zsebbel ellátott élelmiszeripari munkaruhák megfelelőek. Széles a köre azoknak, akiknek szükségük van a szakácskabátra, köpenyre például: éttermek, tankonyhák, kifőzdék és sütődék, de ne feledkezzünk meg a cukrászüzemekről, cukrászdákról sem.

Szakácsnadrág

Sokan a pepita mintás pamutból készült cukrásznadrágra gondolnak, amikor konyhai dolgozók munkaruhájáról beszélünk. De ma már több, modern részben kevertszálas  alapanyagból készülő széles fazon- és méretválasztékú szakács munkaruházatból válogathat webáruházunkban. A klasszikusnak számító kockás mintás, fehér illetve színes szakácsnadrágok jellemzően pamput alapanyagból vásárolhatóak meg. A modern technológiáknak köszönhetően azonban, ma már a könnyen tisztántartható un. Texpel bevonattal ellátott szakácsnadrágok is beszerezhetőek. Ezek jellemzője, hogy a szennyeződés nem ivódik be az anyagba, így jelentősen könnyebb a tisztántartásuk.

Szakácskötény

Ahogy a nadrágok, úgy a kötények is készülnek a hagyományos pamput illetve a modern, kevertszálas un. Texpel alapanyagból. A szín és méretválaszték széles, ahogy a fazon kínálat is (kantáros és derekas kivitel) webáruházunkban. Akár szakácskötény, mosogatókötény vagy pincérkötényre van szüksége, nálunk megtalálja a megfelelő darabot.
 

Kapcsolódó termékek