Munkahelyi testmozgás

Pozitív példák a világból a munkahelyi testmozgásra

A legnagyobb támogatója a munkahelyi testmozgásnak a világ országai közül az Japán, ahol már évekkel ezelőtt kötelezővé tették az általános reggeli tornát azok számára, akik irodában vagy gyártósor mellett dolgoznak. Sőt, ezt tovább fejlesztve sok helyen már pár óránként is tartanak rövid 5 perces „minitornákat”. A sportolást nézve ugyan még bőven le vagyunk maradva az olyan országoktól, mint mondjuk Svédország, Dánia vagy Hollandia ahol az ország lakóinak 85-90%-a végez legalább hetente egyszer valamilyen testmozgást, de az utóbbi években szerencsére már nálunk is bíztatóbbak az adatok.

Az egyszerű, munkahelyen is végezhető gyakorlatok a mindennapi testmozgás részév válhatnak, ha nincs időnk, lehetőségünk arra, hogy munka előtt, vagy után edzőterembe menjünk, vagy otthon tornázzunk.

Magyarországon a helyzet nem ennyire kedvező

Magyarországon még nem született, a Japánhoz hasonló szabályozás. A sportolást hazánkban elsősorban a béren kívüli juttatások segítségével próbálják népszerűbbé tenni, azonban ez is inkább a szabadidőben végzett sporttevékenységet támogatja, nem feltétlenül a munkahelyi mozgást. A külföldi multinacionális és felvilágosultabb magyar cégek azonban már sokat tesznek azért, hogy biztosítsák dolgozóik számára az egészségesebb munkahelyi környezetet. Már csak azért is nagy hangsúlyt fektetnek erre a cégek, mert a nagyobb teljesítmény elérése mellett, a dolgozók céghez való csábításában és megtartásában is egyre fontosabb tényezővé váltak ezek a szolgáltatások. A Magyarországi kezdeményezésekre jó példa lehet a MOL Step - Tégy egy lépést az egészségedért! vagy mondjuk a Coca-Cola Magyarország Munkahelyi Testébresztő programja, mely átfogóbban próbálja a cég dolgozóit mozgásra buzdítani. Szerencsére egyre több cég bemutatkozó videójában is felfedezhető a sportolásra vagy relaxációra kialakított külön helyiségek, amelyeket a dolgozók akár a nap folyamán is igénybe vehetnek.

A indennapi gyaloglás sokat számít, bár sajnos nem tekintik igazán sportnak, testmozgásnak még kevésbé. Mégis, a szív- és érrendszerre, valamint az ízületekre tett jótékony hatása enyhíti az ülő munkát végzők hát-, nyak-, derék-, és ízületi fájdalmait.

Milyen testmozgást érdemes végeznünk a munkahelyen?

Ha munkaadónk nem is támogatja direkt módon a munkahelyi testedzést, attól mi még tehetünk azért, hogy az ülőmunka ellenére a napi rutinunkba egy kis mozgást csempésszünk. Akár a legalapvetőbb esetekben is megtalálhatjuk a lehetőséget arra, hogy megmozgassuk magunkat. Ilyen lehet például, ha a munkahelyen a liftezés helyett inkább lépcsőzünk, vagy ebéd után egy rövidebb sétát teszünk, ami általában azért még az ebédszünetbe bele szokott férni. A tartós ülőmunkát végzők részére óránként érdemes akár ülve elvégezni egy-két gyakorlatot (lábemelés, bokakörzés, vállfelhúzás, vállkörzés stb.), illetve nyaktornát is. A munkahelyre járást is egy kicsit mozgalmasabbá tehetjük, ha a tömegközlekedés vagy az autó helyett kerékpárral járunk, vagy mondjuk egy megállót lesétálunk.

A deréktámasz az egészségünket óvja munka közben és nemcsak azok számára javasolt viselni, akik nehéz fizikai munkát végeznek, de azoknak is, akik ülő munkát végeznek.

Hogyan segíthető még az egészségünk megőrzése a munkahelyen?

Számos cég foglalkozik a dolgozók egészségével a sportra való ösztönzésen túl a prevencióval, olyan formában, hogy szűrőnapokat vagy családi, illetve egészségügyi napokat szerveznek. Lehet hallani már olyan programok indításáról is, ahol a cég alkalmazottai között egyfajta versenyt hirdetnek különböző egészségtudatos magatartás elősegítésére, és a győztes csapatokat a cég díjazza. A cégek egy része különböző versenyeken való részvételre is buzdítja a dolgozóit azzal, hogy a rendezvény nevezési díját átvállalja, vagy kifejezetten céges csapatot indít. Más cégeknél olyan eszközöket biztosítanak az alkalmazottak részére, amelyekkel kímélik az egészségüket. Ilyen lehet például az ergonomikus- vagy a térdeplő szék, a szemkímélő monitor, a deréktámasztó öv vagy egy álláskönnyítő szőnyeg.

Az álláskönnyítő szőnyeg jelentősen támogatja az álló munkát végzők lábát, ízületeit, gerincét ért statikus terhelést.

A munkahelyi testmozgás egyéb pozitív hatásai

A pozitív hatások persze nem csak az egészségünkben és a jobb teljesítményben nyilvánulnak meg, hanem sok egyéb másban is. A munkahelyi testmozgás esetén jóval alacsonyabb fluktuáció érhető el egy cégnél, nem beszélve arról, hogy a csapatszellemre is pozitív hatással van. Azonban az előnyeit tekintve messze kiemelkedik a stresszcsökkentő hatása, ami napjainkban számos betegség legfőbb oka. A betegség miatti hiányzások csökkenése is jelentős, ami kimutatható volt például egy nagyobb svéd cégnél, ahol 22 %-kal csökkentek a hiányzások a kötelezően bevezetett testedzés hatására.

Az ülő munkát végzők számára a mindennapi testmozgás kiemelkedően fontos, ugyanis nemcsak a gerinc, de a belső szervek és a keringés is károsodik hosszú távon a statikus terhelés hatására.

Bárhol dolgozzunk is, mindenképpen érdemes a munkaidőnk alatt legalább egy kicsit mozogni, mert ez az egészségünkre, a teljesítményünkre és a kedélyállapotunkra is kihat. Szerencsére hazánkban is egyre több figyelmet fordítanak a mozgás, testedzés fontosságára és reméljük, hogy hamarosan, az Észak-Európa országokhoz hasonlóan, nálunk is a mindennapi élet kiemelt részévé válik a testmozgás.