Mit takar az újrahasznosítás?

Az újrahasznosítás alapja: a szelektív hulladékgyűjtés

A legismertebb és legelterjedtebb formája az újrahasznosításnak. Segítségével jobban elkülönítjük anyaga szerint az újrahasznosítható hulladékokat, a nem hasznosíthatótól. Ennek segítségével értékes nyersanyagok jutnak vissza a gyártásba. A háztartási szemét legnagyobb mennyiségét a csomagolóanyagok jelentik, tehát a papír, a műanyag, illetve a fém. Jelenleg a háztartási hulladékoknak sajnos csak nagyon kis részét szelektáljuk, valójában több, mint 70 %-a a hulladéklerakókba kerül. Számos esetben hallani olyan téves feltevésről, hogy a szemetet összeöntik, ezért felesleges azt külön gyűjteni.

Az újrahasznosítás a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, mely a háztartásokban és országos szinten is kezelhető, érdemi megoldásokra vár.

Az úgynevezett „nulla hulladék” elvét követve törekedhetünk arra, hogy a hulladék keletkezést megelőzzük, vagyis a valós szükségleteinkre hallgatva fogyasztunk, illetve a felgyülemlett háztartási hulladék egy részét, mi magunk hasznosítjuk. Erre kiváló lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Nézzünk párat, amit akár mi magunk is könnyen kivitelezhetünk.  

Komposztálás

A komposztálás biológiai folyamat, amely során a hulladék szerves anyagait alakítjuk át humusszá, amit aztán trágyaként tudunk használni. Számos komposztálható anyag található a háztartásban, ilyenek például a gyümölcs, zöldség, teafű, tojáshéj, kávézacc, bizonyos falevelek (a diólevél például nem alkalmas erre), fűrészpor, hervadt virágok vagy mondjuk a növényevő állatok ürüléke is, a húsevőké azonban nem. A folyamatot egy komposztáló kas segítségével tudjuk kivitelezni. Ha nem családi házban lakunk, akkor egy gilisztakomposztáló segítségével tudunk előállítani tápoldatként használható folyadékot növényeink részére.

Komposztáló kas és gilisztakomposztáló készítéséről bővebben:

http://okopack.hu/hu/komposzt-kas

https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek/Hazi_praktikak/2019_09_28/lakasban_elsz_de_komposztalnal_hajra 

Újrahasznosítás otthon, avagy DIY (Do it yourself) - Csináld magad!

Egy másik lehetőség arra, hogy a felgyülemlett hulladékot felhasználjuk, az az úgynevezett „Csináld magad” tárgyak készítése. A PET-palack, ami kiválóan alkalmas különböző dolgok készítésére az egyik legnagyobb problémát okozza a háztartások és a környezet számára is. Nyilván nem tudjuk feldolgozni az összes műanyagot, azonban sokan el sem tudják képzelni mennyiféle dologra lehet ezeket a palackokat felhasználni.

A háztartásokban felhalmozódó PET_palackok az újrahasznosítás trendjének egyik legkedveltebb alapanyagai.

Készíthetünk belőle lámpaburát, mécsestartót, különféle dekorációkat, seprűt, kerti lapátot, de nagyon sokan használják cserép helyett virágtartónak is. Ha figyelembe vesszük, hogy ma a világon a műanyag palackok 91 százalékát nem hasznosítják újra, akkor ezzel a fajta újrafelhasználással hozzá tudunk járulni a pazarlás csökkentéséhez. A másik nagyon jól hasznosítható hulladék a konzervdoboz, amit jól lehet szerszámok, írószerek és evőeszközök tárolására használni. Készíthető belőle virágtartó vagy madáretető is. A lehetőségnek itt is csak a képzelet szab határt, hogy mi mindenre tudjuk használni még. Az internet itt a segítségünkre lehet, hiszen rengeteg ötletet szerezhetünk általa, ha bele szeretnénk vágni valamilyen alkotásba. 

Az üveg és a fém is kiváló dekorációs elemként szolgálhat, ami az újrahasznosítás egyik legegyszerűbb formája.

Művészeti termékek újrahasznosítással (Recycling Art)

Az újrahasznosítás gondolata már a művészek világában is egyre jobban elterjedt. Az új irányzatot képviselők, a hétköznapi hulladék anyagokat ruházzák fel művészi jelentéssel. Vannak olyanok, akik a PVC alapú óriásplakátokat, míg mások pedig a kidobott, elhasznált ruhákat használják fel, egy új alkotás vagy termék elkészítéséhez. 

Az újrahasznosításon túl

Az újrahasznosítás az egyik leggyakoribb, ugyanakkor nagyon drágán előállítható alapanyaggal kezdődött: az újrahasznosított papírral már a korai kilencvenes években is találkozhattunk.

Azon kívül, hogy a már meglévő hulladékkal foglalkozunk, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a megvásárolt termékekre is. A tudatos vásárlás segítségével a silány minőségű ruhák mellőzésével, jóval kevesebb hulladékot generálunk a jövőre nézve. Ne sajnáljunk mondjuk fizikai munkákhoz minőségi, strapabíró ruházatot venni, hiszen ezzel hosszú távon a gyártókat is a minőségi gyártás irányába tudjuk terelni. A nem használt ruháinkat pedig érdemes felajánlani jótékony célokra, vagy ruhagyűjtések során leadni és nem kidobni a szemétbe.

A divatban is megjelent az újrahasznosítás trendje, az Adidas az óceánplasztikot használta fel egy új terméke előállításához, ezzel is felhívva a figyelmet a környezetszennyezés súlyosságára.