Mit kell tudnia egy jó acélbetétes bakancsnak?

Közhely, hogy stabil házat csak biztos alapra lehet építeni, de ez a munkavédelem területén is igaz. Semmit sem ér a védőfelszerelés, ha nincs hozzá egy minőségi, acélbetétes bakancs. Ha röviden kéne megfogalmaznom, egy munkavédelmi bakancs legyen kényelmes, biztonságos és minőségi. Jelen cikkünknek az a célja, hogy összeszedjük, mitől felelhet meg a fenti feltételeknek a bakancsunk.

 

Legyen kényelmes az acélbetétes bakancs!

Mint minden cipő esetében, elvárható, hogy a viselete legyen kényelmes. Nem ritka, hogy egy acélbetétes bakancsot akár 10-12 óráig is viselnünk kell munka közben, ezért sem mindegy, hogy mennyire kényelmes.

Az egyik legfontosabb tényező, hogy mindenhol legyen elég hely benne a lábnak. Ha itt-ott szorít, könnyen feltörheti a lábunkat, és másnap már csak iszonyatos kínszenvedés árán tudjuk újra felvenni és viselni. Másik általános elvárás, hogy ott tartson, ahol igazán kell. A munkavégzés során gyakran dolgozhatunk olyan egyenetlen talajon, ahol könnyen kifordulhat a bokánk egy rossz lépésnél. Ilyenkor a megbízható bakancs tartja a lábunkat.

Jó, ha a bakancs egyszerre tartja melegen és szárazon a lábfejünket. Előbbire egy jó bélés, másodikra egy megfelelően szellőző talpbetét lehet megoldás. Tovább fokozható ez a hatás, ha a bakancs vízálló kivitelben készül el.

A jobb minőségű bakancsok esetében a kényes helyeken nem varrással, hanem ragasztással oldják meg az illesztéseket, ami megakadályozza, hogy kidörzsölje a lábfejünket.  Kényes kérdés még a cipő súlya, hiszen egyáltalán nem mindegy, mit „cipelünk” egész nap. Az egyes gyártók rengeteg megoldást kipróbáltak már, ebből a legáltalánosabb, hogyha nem acél, hanem alumínium- vagy üvegszál betétes védelem van az orr-részben. Ezek amellett, hogy sokkal könnyebbé teszik a cipőt, még jobban is hőszigetelnek. Ugyanez igaz a talpátszúrás elleni védelemre is.

 

Legyen biztonságos az acélbetétes bakancs!

A munkavédelmi bakancsok védelmi funkciójáról uniós szabvány ad nekünk útmutatót. Több kategóriára lehet bontani az egyes típusokat aszerint, hogy milyen védelemmel látták el őket. Alap tulajdonságuk az orr-részen lévő védőbetét, ami lehet acél, alumínium- és üvegszálas is, ahogy ezt már korábban írtuk. Ezt „SB” rövidítéssel jelölik a cipő nevében. Az „S1” ehhez képest már a zárt kéregrésszel, olajálló és csúszásmentes talppal és antisztatikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha ez kiegészül talpátszúrási védelemmel, akkor „S1P” rövidítéssel jelzik ezt.

Az „S2” szint magában foglal minden „S1” védelmet, csak vízhatlan felsőrésszel egészül ki. Az „S3” szint talpátszúrás védelemmel ellátott „S2” szintet jelent. Tovább haladva az „S4” védelem tud mindent, amit az „S3”, csak egyben fröccsöntött vagy vulkanizált lábbeliként gyártják őket. Ha pedig ezt talpátszúrási védelemmel látjuk el, akkor „S5”-ös cipőt kell keresnünk.

Ezzel még nincs vége, ugyanis vannak olyan fent nem említett védőmechanizmusok, amik önálló jelölést kaptak. Ilyen például a „HRO”, ami azt jelenti, hogy a cipő talpa ellenáll a hőhatásnak 300 °C-ig. Az „E” rövidítés a sarok energiaelnyelő képességére vonatkozik, a „WRU” pedig a víznek való ellenállásra vonatkozik.

Az elektromosság elleni cipők az „O” (maximális ellenállás: 100 kΩ) vagy az „A” (antisztatikus, maximális ellenállás: 100 kΩ -tól 1000 MΩ-ig) jelzésekkel kerülnek forgalomba. Külső környezeti hatásokra utal a „CI”, azaz a hideg elleni védelem és a „HI”, ami ennek az ellenkezője, azaz a meleg elleni védelem.

A talp csúszási ellenállása alapján lehet „SRA” (kerámia felületen tesztelt), „SRB” (acél padlózaton tesztelt) vagy „SRC” is (amelyet egyaránt teszteltek kerámia és acél felületeken).

 

Legyen minőségi az acélbetétes bakancs!

Ahogy egy hétköznapi cipőt választunk ki, úgy találhatjuk meg a legmegfelelőbb munkavédelmi bakancsunkat is. Ha már tudjuk, hogy milyen védelemmel ellátott cipőt szeretnénk, nincs más dolgunk, mint kiválasztani a méretben és esztétikailag is a nekünk megfelelőt. Nem szentírás, de az árcetli itt is lehet beszédes. Ha egy cipő minőségi anyagból készült, védelemmel jól felszerelt, az valószínűleg az árán is meglátszik. De még mindig jobban megéri erre áldozni, mint túl gyakran cserélgetni őket. A webshopunkban több minőségi márka is megtalálható, mint például az innovatív cipőiről híres Coverguard, vagy a sportcipőiről ismertebb Puma munkavédelmi cipők.

Kapcsolódó termékek