Miért kell munkavédelmi képviselő a cégbe?

A munkavédelmi képviselő megválasztása

A képviselő megválasztása a munkaadót terheli, amely biztosítja a munkavédelmi képviselő választás feltételeit, amit a dolgozókból álló választási bizottság bonyolít le. A testület tagja nem lehet a munkáltatói jog gyakorlója, továbbá annak közeli hozzátartozója. A választás csak akkor érvényes, ha szavazatra jogosultak több, mint fele részt vett. Ha a választás nem járt sikerrel a részvételi arány miatt, akkor 90 napon belül új választást kell tartani, azonban a választás napja nem eshet 30 napon belülre. A megismételt választáson már a jogosultak egyharmada is elég a jogerős döntéshozatalhoz. Ha a választás abból az okból volt érvénytelen, mert egyetlen jelölt sem érte el a harminc százalékot, akkor az ismétlést 30 napon belül kell megtartani. 

A munkavédelmi képviselő feladatai

A munkavédelmi képviselőnek az összes olyan döntés előkészítésében részt kell vennie, amely hatással lehet a munkavállalók egészségére, illetve biztonságára. A munkavédelmi oktatások tervezésébe és szervezésébe bevonható. Feladata továbbá meggyőződni arról, hogy a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés követelményei teljesülnek-e.

a munkavédelmi képviselő feladata többek között a felszerelés biztosítás, ellenőrzése, a munkavállalók képzettségének ellenőrzése.

Az alábbi körülményeket vizsgálhatja:

  • A munkahelyek, a munkaeszközök és egyéni védőeszközök állapota biztonságos-e?

  • Az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésére tett-e intézkedéseket a munkáltató?

  • Meggbizonyosodhat a munkavállalók felkészültségéről, vagyis hogy meg van-e a megfelelő tudásuk adott munka biztonságos ellátásához.

 A munkavédelmi képviselő az ellenőrzések és munkabalesetek kivizsgálásában is részt vehet. Kezdeményezheti a munkáltatónál a szükségesnek vélt intézkedések megtételét, illetve munkavédelmi hatósághoz fordulhat, amennyiben ezt szükségesnek tartja. A munkakörülmények ellenőrzését munkaidőben folytatja, de  külön felhatalmazással, akár munkaidőn kívül is végezheti. 

Mi jár a munkavédelmi képviselőnek? 

Megválasztást követően a munkáltatónak legalább 16 órás alapképzést kell biztosítania a képviselő számára, illetve a továbbiakban további 8 órás továbbképzést is. Ennek díját a munkáltató köteles fizetni. A képzés csak rendes munkaidőben történhet, azonban külső helyszín is szóba jöhet az oktatás helyszíneként. A törvény által előírtak szerint, a munkáltatónak távolléti-díjjal fizetett munkaidő-kedvezményt kell biztosítani a munkavédelmi képviselő számára. Ahogy látható a képviselő feladata sokrétű és nem sok extra előnnyel jár, így olyan személyre érdemes bízni ezt a feladatot, aki kellő elhivatottságot érez a munkavédelem iránt.

A munkavédelmi képviselő számára a munkáltató köteles biztosítani az alapképzést, valamint a folyamatos továbbképzés lehetőségét.

A munkavédelmi képviselő és a munkáltató közti együttműködés

A munkavédelmi szakember jellemzően az a személy, aki a legjobban ismeri a cégnél munkavédelemmel kapcsolatos dolgokat, éppen ezért érdemes őt bevonni a megfelelő munkafeltételek kialakításába és az eszközök beszerzésébe is. Ha a munkáltatók és a munkavédelmi képviselő nem ellenségként kezelik egymást, akkor egy nagyon hasznos és mindenki számára előnyös kapcsolatot tudnak kialakítani. A munkavédelmi hatóság által végzett vizsgálatokon résztvevő képviselő például sokat tud segíteni az esetleges hatósági panaszok kezelésében, ezzel jelentős terheket vesz le a munkáltató válláról. A megfelelő együttműködés szintén előnyére válhat a cégnek a munkavédelmi eszközök gazdaságos beszerzésénél. A képviselő el tudja mondani mire és milyen mennyiségben van szüksége a cégnek a biztonságos és törvényes munkavégzés érdekében. Ennek köszönhetően elkerülhetők a felesleges vásárlások is. Meg tudja mondani továbbá, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük például a munkavédelmi ruházatokra vonatkozóan, így a magasabb költséggel járó munkavédelmi lábbelik vagy ruházat beszerzésekor jelentős összegeket spórolhat meg a cégnek.

A munkavédelmi képviselő nem csak a felszerelés vizsgálatát végzi, de javasolt őt bevonni a személyi védőeszközök vásárlásába is.

Látható, hogy a munkavédelmi képviselő jelenléte nem csak kötelező, de valóban nagyon hasznos és sok segítséget nyújthat a megfelelő, balesetmentes munkakörnyezet megteremtéséhez. Ha munkáltatók vagyunk, ne féljük a munkavédelmi képviselővel való együttműködéstől, inkább használjuk a tudását arra, hogy megfelelő munkahelyet teremtsünk a segítségével dolgozóink számára, így szívesen dolgozzanak majd nálunk és lojálisak lesznek a cégünkhöz.