Mentőláda – nem csak mentősöknek

A mentőláda tartalma 1-30 fő részére

Bár kívülről jól ismerjük, nézzük meg jobban, miket rejt magában egy elsősegély doboz, hogy szükség esetén tudjuk, hogy mihez nyúlhatunk és ne akkor kelljen keresgélni, amikor valóban használni akarjuk.

  • Steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 1 db

  • Steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

  • Steril mull: 3 db

  • Steril mull-lap (6 cm x 6 cm / 100 lap): 1 db

  • Vágott mullpólya (egyenként csomagolva 10 cm x 5 m): 3 db

  • Kéztisztító lap: 4 db

  • Háromszögletű kendő: 1 db

  • Fóliakesztyű: 4 pár

  • Ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 db

  • Biztosítótű: 2 db

  • Háztartási olló: 1 db

  • Fertőtlenítő párna (6db) vagy fertőtlenítő oldat (30ml): 1 db

A mentőláda tartalmát szigorú előírások szabályozzák. A mentő láda felszerelése a méretétől függ, általában, a doboz 1-30 fő ellátására alkalmas kiszerelésekben kerül forgalomba.

Kötelező autós felszerelés

Ez nyilván nem újdonság senki számára, de azért fontos felhívni a figyelmet a “B” típusú elsősegély dobozra. Tartalmának szavatossági ideje ugyanis 3 év, ezért időnként ellenőrizni és cserélni kell, ha a dobozon lévő dátum szükségessé teszi. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem büntetik a hiányát, azonban fontos lehet, hogy ne a mentőláda hiánya okozza, hogy szükség esetén nem tudunk segítséget nyújtani.

A kirándulások megmentője

Jobb felkészülten indulni a hosszabb-rövidebb kirándulásokra is, hiszen elég egy rossz mozdulat és akár nagyobb balesetet is szenvedhetünk. Kézmosásra nem sok esély van a hegyekben, úgyhogy ilyenkor jól jön a fertőtlenítő kendő, majd egy steril mullal és ragtapasszal lefedni a horzsolásokat. Egy 2 fős elsősegély szett például alig foglal helyet a hátizsákunkban.

A kicsi, kétszemélyre elegendő tartalommal ellátott elsősegély felszerelés a mentőláda okos és praktikus alternatívájaként szolgál kirándulások esetében, például.

Irodai balesetek kezelésére

Bár az irodai munka teljesen veszélytelennek tűnik, azért néha még itt is adódhatnak balesetek: egy megcsúszott konyhai kés, egy rosszul sikerült papírvágás, esetleg egy elnézett lépcsőfok mind okozhatnak olyan sérülést, amit el tudunk látni egy elsősegély láda megléte esetén. Például egy súlyosabb vágási sérülés komoly következményekkel is járhat, ha nincs fertőtlenítve és nyomókötéssel ellátva, amíg a segítség oda nem ér. Egy elsősegélyláda természetesen nem pótolhatja a szakszerű orvosi ellátást, azonban sokszor jól jöhet, főként, ha az igényeinknek megfelelően ki is egészítjük. Kerülhet bele fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hányás és hasmenés elleni szer, esetleg a hölgyek részére higiéniai kiegészítők.

Mentőláda rendezvényekre is!

Akár céges rendezvényről, akár sporteseményről, gyerektáborról vagy utcai rendezvényről van szó, szervezőként mindig gondoskodnunk kell a megfelelő elsősegélynyújtásról. Ilyen esetekben fontos, hogy a mentőláda mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is gondoljunk, különös tekintettel a meleg időszakokban és a gyermekeknek szánt rendezvények esetén.

Üzemi sérülések ellátására

Ahol ipari gépekkel folyik a munka, ott jóval nagyobb az esély a balesetekre. Égési sérülések, vágások, törések, szemsérülések is előfordulhatnak. A könnyen falra szerelhető üzemi mentőládák már 200 fős munkahelyek biztosítására is alkalmasak. A szem sérülése is súlyos következményekkel járhat, ha nem megfelelően járunk el, éppen ezért javasoljuk egy szemkimosó berendezéssel kiegészíteni az elsősegélynyújtásra szánt készleteinket.

A mentőláda, a ragtapasz adagoló és a szemkimosó minden munkahely alapértelemzett részeként a sürgős és gyors beavatkozást igénylő balesetek, sérülések esetében a közvetlen életveszélyt vagy tartós egészségkárosodást elhárító  tevékenységek támogatását szolgálja.

Bölcsődében, óvodában, iskolában alapfelszerelés

A szülők, pedagógusok pontosan tudják, hogy a felszabadult játéknak bizony velejárója lehet a baleset. Éppen ezért, ahol akár több száz gyerek is megfordulhat, ott természetes, hogy megtalálható egy elsősegély doboz az esetleges horzsolások, vágások fertőtlenítésére és leragasztására.

A fentiekben csupán néhány hétköznapi példát mutattunk be, de a baj sajnos bármikor beüthet, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Az otthoni balesetek barkácsolás közben, esetleg a takarítószerekkel vagy konyhai gépek okozta sérülések szintén gyakoriak, nem is beszélve a játszótéri sérülésekről. Mindezek miatt javasoljuk, hogy mindig legyen nálunk egy, az adott helyzetnek megfelelő elsősegélycsomag.

Kapcsolódó termékek