Magasban is biztonságban, avagy a személyi esésvédelmi rendszerek - I. rész

A magasban végzett munka biztonságtechnikai hierarchiája

A balesetek elkerülésének érdekében az alábbiak szerint szükséges elvégezni:

  • a magasban végzendő munka kockázatának felmérését, és

  • a szükséges óvintézkedések betartásának és betartatásának ellenőrzését.

  1. Kerüljük el a magasságot, ha a munka elvégezhető teleszkópos segédeszközökkel. Például, létra helyett használjunk teleszkópos takarító-, mosó- és festőrendszereket az ablakok, csatornák, ereszek tisztításához, karbantartásához.

  2. Ha nem végezhető el a munka a földről segédeszközökkel, keressük meg a magasban végzendő munkához a legbiztonságosabb pontot, ahol a munka minimális kockázattal elvégezhető. Például erkélyről, mellvédről a fent említett segédeszközök igénybevételével.

  3. Tegyünk megelőző intézkedéseket az esetleges zuhanás elkerülésére. Például, telepítsünk egy állandó, stabil rendszert, ami passzív megoldást kínál több dolgozó/munkavállaló számára is. Egy fizikai akadály, mint egy védőkorlát stabil védelmet nyújt, minimalizálja annak kockázatát, hogy munkavégzés közben a dolgozó egyensúlyvesztés miatt leessen. Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a biztonsági rendszer helyett a munkára összpontosítsanak.

  4. Használjunk személyi védőfelszerelést (PPE): zuhanásgátló szettek alkalmazása.

  5. Minimalizáljuk az esés mértékét és hatását. Ha az esésnek magas a kockázata, akkor használjunk kollektív berendezéseket - légmatrac, biztonsági háló, mellvéd, védőkorlátok - hogy csökkentsük a becsapódás erejét.

  6. Használjunk leesésgátló rendszereket. A leesésgátló rendszerek életmentő eszközök, használatukhoz a munkavállalóknak el kell végezniük a szükséges képzést.

  7. Minimalizáljuk a kockázatot a munkavállalók képzésével. A képzésnek a biztonságos munkavégzési gyakorlatra, valamint a vonatkozó felszerelések helyes használatára kell összpontosítania.

  8. A személyi esésvédelmi rendszereket minden használat előtt és után ellenőrizni kell, az ellenőrzés lépéseinek ismerete szintén a munkavállaló képzésének tárgya kell, hogy legyen.

A személyi esésvédelmi rendszerek összetétele

Ha nem kerülhető el a magasban történő munka, vagy ha a kollektív megoldások alkalmatlanok, akkor a legjobb megoldás a személyi esésvédelmi rendszer (Personal Fall Protection Systems - PFPS) alkalmazása.

A zuhanásgátló szettek és leesésgátló rendszerek egyaránt PFPS-rendszerek, melyek tervezését szigorú szabványok alapján végzik. A két rendszer közti különbségről később szót ejtünk.

A teljes testhevederek a személyi esésvédelmi rendszerek alapvető elemei, több típusú testheveder van forgalomba, melyek funkciójukat és felhasználási területeiket illetően is különböznek.

A PFPS-rendszer a következő elemekből áll:

A kötelező elemek használata attól függően változik, hogy az aktuális munkaterületen:

  • milyen kockázatokra kell felkészülni, 

  • szükség van-e felső rögzítési pont kiépítésére a dolgozók feje felett,

  • szükséges-e a teljes testhevederzet, vagy elegendő egy beülő, vagy ülőpad használata,

  • a munkaterületen függőleges, vagy vízszintes mozgástérben folyik-e a munka, a munkavégzéshez mekkora szabad térre van szüksége a dolgozóknak,

  • használnak-e a munka során elektromos áramot igénylő eszközöket,

  • fennáll-e a fröccsenő fémek, nagy sebességgel szóródó részecskék kockázata, például magasban történő hegesztés során,

A személyi esésvédelmi rendszerek több elemből állnak, a testhevedereken kívül különböző csatlakozók, hevederek, horgonyok, kikötési pontok, hevederszalagok, karabinerek és persze zuhanásblokkolók találhatók.

A zuhanásgátló szettek sem mind egyformák

Két zuhanásgátló szett között egy laikus szemlélő nem sok különbséget lát, ám egy szakértő szem számára már első pillantásra feltűnő különbségeket tapasztalhatunk. A zuhanásgátló szett ugyanis nemcsak védőeszköz, hanem munkaeszköz is egyben.

  • amikor a magasban történő munkavégzés során függőleges, és/vagy vízszintes irányban kell elmozdulni, a szinteken és a szintek között történő mozgást is támogatnia kell a rendszernek, valamint

  • az sem árt, ha a munkához szükséges szerszámok kéznél vannak. Nyilván a mélység felett, gyakran erős szélben himbálózó dolgozó nem fog egy egész szerszámos ládát magánál tartani, munkáját jelentősen megkönnyíti és sokkal hatékonyabbá teszi egy munkaövvel is rendelkező testheveder.

  • különösen a személymentéshez használt testhevederek esetében fontos, hogy lángállóak és antisztatikusak legyenek,

  • szintén a személymentésnél fontos, hogy az ereszkedő mentőkészlet:

    • hány ember súlyát bírja el/mekkora a terhelhetősége,

    • rendelkezik-e anti pánik funkcióval, azaz, akkor is blokkol, ha túl erősen húzzák a kart.

Cikkünk következő részében a személyi esésvédelmi rendszerek vonatkozó EU-szabványairól lesz szó, illetve kitérünk a zuhanásgátló és leesésgátló rendszerek közti különbség részletezésére is.