Hogyan érhető el a biztonságos munkavégzés az éttermekben?

Biztonságos munkavégzés az éttermekben

Mi vendégek általában annyit látunk az éttermi munkából, hogy a fekete kötényes pincér kihozza nekünk az ételt. Az éttermekben azonban sokoldalú és feszített tempójú munka zajlik, mely jellegénél fogva alapvetően hordozza számos kockázat lehetőségét.

Nézzük, hogy melyek azok az alapvető kívánalmak, amelyek nélkül a biztonságos munkavégzés elképzelhetetlen egy étteremben:

  • Csúszásmentesítés,

  • Vágásbiztos munkavédelmi felszerelés használata,

  • Elektromos berendezések érintésvédelme,

  • Tűzvédelem,

  • Hővédelem,

  • Munkahelyi higiénia.

Csúszásmentesítés az éttermekben

A biztonságos munkavégzés szempontjából a csúszásmentesítés minimum kétpólusú.

  • a fokozott biztonsági kockázatnak kitett munkaterületen a munkáltatónak meg kell oldani a járófelületek balesetmentesítését:

    • csúszásmentes burkolólapok telepítése,

    • ha ez nem megoldható, akkor csúszásgátló futószőnyeg elhelyezése,

    • a munkaállásokban álláskönnyítő szőnyeg elhelyezése,

    • a lépcsőkön csúszásgátló szalag, vagy gumiburkolat alkalmazása,

  • a fokozott csúszásveszélynek kitett helyeken figyelmeztető táblák kihelyezése,

Az éttermekben a biztonságos munkavégzés egyik alapja a csúszásmentes felületek és a csúszásbiztos lábbelik használata.

  • csúszásbiztos munkavédelmi lábbeli biztosítása, ami:

    • megvéd a leeső tárgyak okozta mechanikai terheléstől,

    • a forró folyadékok kiömlésével járó kockázatoktól,

    • a rugalmas, energiaelnyelő sarok enyhíti a statikus terhelés és a káros rezgés okozta hosszú távú egészségkárosodást,

    • a folyadékok kiömlése miatt fokozott a csúszásveszély, így az éttermi munkához használt munkavédelmi cipők olyan olajálló, csúszásgátló bevonatot kapnak – pl. gumi – ami a legkülönfélébb járófelületeken egyaránt megfelel a balesetmentes és biztonságos munkavégzés követelményeinek.

Vágásbiztos felszerelés az éttermi munkavégzéshez

Ha van olyan hely, ahol a vágás- és átszúrás kockázata magas, akkor az az élelmiszerfeldolgozás és az éttermi munkavégzés. Egyetlen éttermi konyha sem működhet éles és hegyes kések, bárdok nélkül. Ezen eszközöknek ergonomikus markolattal, és csúszásmentes bevonattal kell rendelkezniük a hatékony munkavégzés érdekében.

A biztonsági kockázat ez esetben is kétpólusú:

  • a tárgyakat a veszélyességüknek megfelelően kell tárolni, ami egy nagyüzemi, vagy éttermi konyhában nem a fiók, hiszen a fiókban tárolás nem időhatékony megoldás.

  • a kampókra helyezett eszközök sem feltétlenül biztonságosak – hiszen ez esetben éppen a kampó okozhatja a sérülést – valamint az eszközök levétele körülményesebb.

  • A mágnescsík ellenben:

    • függőlegesen és vízszintesen is megtartja a késeket és bárdokat,

    • időveszteség nélkül, azonnal használhatók az eszközök.

A másik pólus ez esetben is a munkavédelmi felszerelés, ami több egymással egyenértékű eszközből – vágásbiztos kesztyű, kötény, alkarvédő - áll.

A biztonságos munkavégzés az éttermekben kivitelezhetetlen magas szintű vágásbiztos munkavédelmi felszerelés, pl. kesztyűk és kötények nélkül.

Érintésvédelem a biztonságos munkavégzés érdekében

Az éttermekben számos elektromos kéziszerszámmal, és berendezéssel kell dolgozniuk a munkavállalóknak. A sütő, a grill, a kemence, az üzemi tésztakeverőgépek és még sorolhatnánk érintésvédelme ezért fokozott figyelmet kíván.

A rosszul szigetelt elektromos berendezések nemcsak áramütést okozhatnak, de lokális tűzveszélyt is. A meghibásodott, vagy rosszul szigetelt elektromos eszközöket és berendezéseket a munkáltatónak kell megjavíttatni mégpedig szakemberek bevonásával.

Tűzvédelem

Minden konyhának rendelkeznie kell füst- és tűzjelzőrendszerrel, valamint oltókészülékkel. Mivel éttermi konyháról van szó, a már említett elektromos tűz mellett számolni kell a begyulladó zsírok, olajok tüzével is, így a tűzoltókészüléket körültekintően kell kiválasztani, és nemcsak a munkaterületen kell belőle tartani, de a raktározásra szolgáló helyiségekben is.

Hővédelem

Az éttermi, nagyüzemi konyha vitathatatlanul meleg és a magas páratartalom.

A biztonságos munkavégzés az éttermekben is a speciális munkaruhához kötött, esetükben fontos a kitűnő légáteresztő-képesség, valamint a hővédelem.

A munkavállaló számára tehát:

A biztonságos munkavégzés az étteremben a kisegítő személyzet teljes körű felszerelését is jelenti.

Pincér, hajszál van a levesemben!

Az, hogy egyáltalán hagyománya van az éttermes vicceknek, felhelyezi a problémakört a biztonságos munkavégzésen belül a munkahigiénia palettájára. A munkahelyi higiénia egy konyhában nem pusztán a kézmosás szükségéről szól. 

Azt szokás mondani, hogy egy jó séf ruhája, keze és arca mindig tiszta, ami feltételezi, hogy:

A séf felszerelése a kötény, kabát, nadrág, valamint a hajat eltakaró séfsapka.

  • az ételek előkészítésének és elkészítésének pontos, egymásra épülő mozdulatokból álló metódusa van, valamint

  • mindeközben az étellel kapcsolatban álló személyzet soha, semmilyen körülmények között nem ér az arcához, hajához,

ez utóbbit például előírás szerint sapkával, kontytartós sapkával, kendővel szokás eltakarni.