Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok

A foglalkozás-egészségügyi szolgálat végzi a munkaköri alkalmassági vizsgálatot

A munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálat szabályait, illetve annak megállapítását, hogy egy adott munkakörben és munkahelyen végzett tevékenység a dolgozó számára milyen igénybevételt jelent, továbbá, hogy annak képes-e megfelelni, a jogalkotók rendeletben határozták meg.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok rendszeres szűrővizsgálat formájában minden munkahelyen kötelezőek a munkavállalók számára, valamint a szakorvos elküldheti a munkavállalót egyéb vizsgálatokra is.

Magyarországon a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló csak olyan feladatra alkalmazható, ami tekintettel van az egészségére, a testi alkatára és fejlettségére, valamint káros hatást nem gyakorol rá. A munkáltató a dolgozó munkába állása előtt, illetve adott időközönként vagy soron kívül köteles az ingyenes munkaköri alkalmassági vizsgálatot lehetővé tenni üzemorvosi rendelés keretében. Itt nem csupán a dolgozó aktuális fizikai állapotára vonatkozóan kaphat információt a munkáltató, hanem a munkavállaló is bizonyságot szerezhet arról, hogy a munkakörének megfelelő munkavédelmi ruházatban és eszközökben végzi a munkáját.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok során megállapítják, hogy a munkavállaló szenved-e valamilyen légzésfunkciót befolyásoló állapotváltozásban.

Veszélyes! De mennyire?

A foglalkoztatás-egészségügy a munka veszélyessége szerint négy féle kategóriába szokta osztani a munkát, és eszerint küld el minket egyéb vizsgálatokra is.

Az A kategóriába tartoznak a nagy fizikai igénybevételt igénylő munkák, például a bányászat, kohászat, vasúti és légi irányítás, stb. Az ilyen minősítésű munkakörökben dolgozóktól kötelezően kérnek labor- és gerincvizsgálatot, de szükség esetén például hasi ultrahangra és kardiológiai vizsgálatokra is elküldhetik a munkavállalókat.

A veszélyes munkakörök betöltőinek gyakrabban kell foglalkozás-egészségügyi szakorvosi vizsgálaton részt venniük.

A B kategóriába a közepes és könnyű fizikai munkák sorolhatók, úgy mint a hegesztő, CNC maró, vagy a gépsor melletti munka, de a szociális vagy egészségügyi munkakörök is idetartoznak. Itt a kötelező vizsgálatok kiegészülnek a laborral, gerincvizsgálattal és mellkas röntgennel is. Amennyiben valamilyen problémára derül fény, elsőként a munkavédelmi előírások betartását vizsgálják meg. 

A C és D kategória már a szellemi munkákra vonatkozik. A C kategóriába tartoznak a tartós ülőmunkával járó munkák, illetve azok, ahol a munkavégzés számítógép előtt történik. Ilyenkor alaposan odafigyel az orvos a látásunkra, valamint a gerincünk és a derekunk állapotára is. Ezt a kategóriát általában két részre szokták bontani aszerint, hogy hány éves a munkavállaló. Így 40 év felett más vizsgálatokat kérnek, mint az alatt. A D kategóriába tartoznak a pedagógusok, adminisztrátorok, kutatást végző személyek, stb. Általában ezt a kategóriát is két részre szokták bontani életkor alapján.

A munkavédelmi eszközök kiosztásában is szerepe van a foglalkozás-egészségügyi szakorvosnak, például ő határozza meg, hogy a munkavállaló milyen védőszemüveget kell, hogy viseljen, ha sok időt tölt a monitor előtt.

Kötelező Foglalkozás-egészségügyi Szolgáltatások

  • A szolgáltató végzi a külön jogszabályban meghatározott munkaköri alkalmassági vizsgálatokat, és kezdeményezi az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálatokat,

  • kivizsgálja, a külön jogszabályban meghatározottak szerint a foglalkozási megbetegedéseket, a fokozott expozíciónak kitett eseteket, 

  • vizsgálja a munkavégzés egészségkárosító hatásait, 

  • végzi az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadást, 

  • végzi a munkavállalók munkakörülményeivel kapcsolatos felvilágosítást, 

  • végzi az egyes foglalkozási csoportokra előírt időszakos orvosi vizsgálatokat,

A vérnyomásmérés a foglalkozás-egészségügyi szakorvosi szűrővizsgálat része. Különösen akkor van kiemelkedő szerepe, ha a munkavállaló alapbetegségét a munkaterület súlyosbíthatja.

  • előírásszerűen vezeti a dolgozók foglalkozás-egészségügyi nyilvántartását, 

  • végzi a megváltozott munkaképességű dolgozók alkalmazási feltételeinek vizsgálatát, kivizsgálja a foglalkozási megbetegedéseket, illetve annak gyanúját, megszervezi a speciális vizsgálatokat és lefolytatja a jogszabályban rögzített eljárásokat, 

  • eleget tesz a foglalkozás-egészségüggyel kapcsolatos valamennyi jelentési kötelezettségének, 

  • részt vesz a munkahelyi veszélyforrások feltárásában, az elsősegélynyújtás és a sürgős orvosi ellátás megszervezésében, az elsősegélynyújtók szakmai felkészítésében, a munka- és egészségvédelmi szemléken a megbízó telephelyén, továbbá a védőoltások megszervezésében.