Balesetmegelőzés és egészségvédelem télen is

Személyi védelem

Tekintve, hogy nemcsak a hózivatartól terhelt, de a száraz hideg időben is jelentős a kihűlés, meghűlés kockázata, a megelőzés a legfontosabb tennivalónk. A réteges öltözködésen túl, van még egy szempont, amivel nem árt ha tisztában vagyunk.

A munkavédelmi ruházattal szemben támasztott minőségi és funkcionális követelmények miatt ezek az öltözékek, lábbelik és kiegészítők a hétköznapi téli öltözködésben sokkal nagyobb védelmet nyújtanak, mint a konfekcionális ruházat, ráadásul sok esetben kedvezőbb ár-érték arányban juthatunk hozzájuk, mint például sportruházati termékekhez.

 

Téli ruházatunk feleljen meg az évszak és az időjárás követelményeinek, és minden esetben illeszkedjen a saját méretünkhöz. A túl nagy, vagy túl kicsi ruházat nem biztosítja a megfelelő vérkeringést, aminek télen kifejezetten súlyos következményei lehetnek.

 

Nézzük, milyen szempontok mentén válasszunk:

  • Az aláöltözet csak annyi műszálas komponenst tartalmazzon (5%), ami a rugalmasság miatt szükséges. Az aláöltözet nemcsak a hölgyek kiváltsága, a férfiak számára ugyanolyan fontos a felfázás, kihűlés megelőzésében.

 

Az aláöltözet nem csak a hölgyek és gyerekek kiváltsága, egy férfi számára ugyanúgy hasznos és értékes támogatást nyújt hideg időben. Az aláöltözet minden esetben jól szellőző, rugalmas anyagú legyen, méretben passzoljon viselőjéhez.

 

 

  • Elcsépeltnek tűnő figyelmeztetés, hogy ne bokazoknit húzzunk télen, de tekintve, hogy sokan még a félcipőjüket sem cserélik le, talán nem elvetélt ötlet a zoknisfiókból egy pár hőszigetelő zoknit előhúzni, ha nulla fok alá süllyed a hőmérséklet.

  • A kiegészítők – sál, kesztyű, sapka- sem azért vannak, hogy az előszoba polcot díszítsék. Ha nem is vesszük fel reggel, mindenképpen vigyük magunkkal őket.

  • Ügyeljünk arra, hogy télikabátunk jól szellőző, hőelvezető anyagból készüljön, rendelkezzen vízlepergető külső réteggel és tegye lehetővé a szabad, könnyű mozgást.

 

A megfázást is elkerülhetjük, ha:

  • szabadból fűtött helyre érve, levesszük a kabátot és a kiegészítőket.

  • nem vesszük le a kiegészítőket a szabadban, amikor kimelegedtünk, hiszen ilyenkor fázunk meg a leggyorsabban.

 

Mielőtt elindulunk otthonról, minden esetben tájékozódjunk az aktuális időjárásról és számoljunk azzal, hogy a nap folyamán bármikor megváltozhat a hőmérséklet. Ne feledkezzünk meg a praktikus téli kiegészítőkről sem.

 

TIPP:

A Softshell alapanyagú Yang Winter télikabát, mely a fentieken kívül számos kényelmi funkcióval – állítható tépőzár,  vízlepergető cipzár- is rendelkezik, tökéletes példája az ideális télikabátnak.

 

Semmit sem ér a réteges öltözet, ha a lábunk nincs biztonságban. Valódi téli védelmet csak az alábbi feltételeknek megfelelő csizma vagy bakancs nyújthat:

  • A lábbeli talpa és felsőrésze kívül és belül is óvja a lábat a felfázástól.

  • Csúszásbiztos talppal rendelkezzen.

  • A magas szár és az ergonomikus kiképzés – saroktámasz, lábboltozat védelem- az ízületi sérülések kockázatát csökkenti.

Ezek a kritériumok divatcsizma, divatbakancs esetében elhanyagolható mértékben érvényesülnek. Olyan lábbelit, ami minden körülmények között stabilan és melegen tartja a lábat, nagyobb valószínűséggel találunk a munkavédelmi bakancsok és csizmák, mint az általános ruházati termékek között.

 

A környezeti adottságok figyelembevétele

Sokan indulnak el úgy otthonról, hogy legkorábban akkor szembesülnek az időjárás viszontagságaival, amikor fenékre huppannak a ház előtt, egy lépcsőn vagy a járdán.

Az ilyen „véletlenek” leginkább a boka, térd, valamint a csukló és könyök ízületeit, csontjait veszélyeztetik.

A balesetek elkerülésének legegyszerűbb módja az, ha:

  • Indulás előtt ellenőrizzük az útviszonyokat, és ha szükséges, csúszásmentessé tesszük otthonunk környékét.

  • Ízületeinket rugalmas neoprén  könyök és térdvédővel, csuklótámasszal óvjuk a sérülésektől és a hidegtől.

 

A megfelelő téli lábbeli nemcsak a hideg ellen véd, de megcsúszás esetén a balesetmegelőzés szerves része, hiszen megóvja a lábat az ízületi- és izomsérülésektől.


 

TIPP:

A korábban már említett csúszásbiztos talppal rendelkező csizmák és bakancsok, mint például a Muscovite, védelmet nyújtanak a városi és a vidéki közlekedés kihívásaival szemben.

 

A gépjármű felkészítése

Azok, akik autóval járnak dolgozni, hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni az időjárást, és csupán egy könnyű kabátot visznek magukkal, kiegészítőt pedig szinte egyáltalán nem. A bevezetőben említett 2013-as eset azonban intő példa kell, hogy legyen minden autós számára. A hirtelen időjárásváltozás, a hózivatar és hóátfúvás járhatatlanná teszi az utakat akár percek alatt és az autóban csak addig van meleg, amíg ki nem fogy az üzemanyag.

 

Vészhelyzet esetében akár életet is menthet az alaposan felkészített gépjármű:

  • A gépjármű felkészítése nemcsak a téli gumi és a hólánc beszerzését jelenti, bár nyilvánvalóan rendkívül fontosak és nélkülözhetetlenek, de azt is, hogy legyen nálunk:

  • Amikor hosszabb útra indulunk, például karácsonyi látogatásra a vidéken élő rokonokhoz, nem árt, ha egy pár szendvicset, innivalót és egy teli kanna üzemanyagot is bekészítünk az útra.

 

Könnyű az időjárást hibáztatni a tipikus téli balesetek miatt, és valóban előfordulhat, hogy minden elővigyázatosságunk ellenére megtörténik a baj. Egészségünk védelme azonban, bárhonnan is nézzük, elsősorban a saját felelősségünk! Bűnbakok keresése helyett fordítsunk inkább több figyelmet a felkészülésre.