Az igazi önvédelem - Hogyan lehetsz saját magad testőre?

Aludjuk egészségesre magunkat!

Talán nem is gondolnánk, de már azzal az egyszerű lépéssel is sokat tehetünk magunkért, ha figyelünk arra, hogy kipihenten kezdjük a napot. A minőségi pihenés és megfelelő mennyiségű alvás ugyanolyan fontos az egészséghez, mint a rendszeres mozgás és a változatos táplálkozás. Ha nem alszunk eleget, csökken a koncentrálóképesség, a produktivitás és a reakcióidő is. Ez nemcsak azt eredményezi, hogy romlik munkahelyi teljesítményünk, de a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának kockázata is jelentős mértékben megnő. A kialvatlanságot, fáradságot kísérő tünetek nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyek az alkoholfogyasztáskor jelentkeznek. Számos vizsgálat igazolja, hogy azok, akik többet alszanak, gyorsabbak, pontosabbak és dinamikusabbak is, mint kevesebbet alvó társaik. Az energikusabb és hatékonyabb életmódon túl mára az is bizonyított, hogy a minőségi pihenéssel számos betegséget is megelőzhetünk.

 

A természetes alvás jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A munkahelyi balesetek tetemes része a kialvatlanság számlájára róható fel. Éppen ezért mindennap adjunk magunknak lehetőséget a pihentető alvásra.

A sport jótékony hatásai

Nemcsak az alvás van jó hatással az aktivitásunkra, de a testedzés is és aki rendszeresen sportol, az jobban is alszik, és frissebben ébred. A mozgás segít az állóképesség fokozásában és a nagyobb teherbírásban. Azok, akik gyakrabban sportolnak, nemcsak  jobb fizikai erőnléttel rendelkeznek, de lelkileg is kiegyensúlyozottabbak.

 

Az állóképesség és teljesítőképesség alapköve az általános fizikai állapot. Edzettségünk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a munkahelyünkön is a maximumot tudjuk nyújtani.

 

A rendszeres sportolásra azonban nemcsak a fizikai munkát végzőknek van szüksége az erőnlét fenntartásának érdekében. A mozgásszegény munkavégzésnek, beszéljünk akár ülő- vagy álló munkáról, szintén lehetnek egészségkárosító hatásai, melyeket rendszeres sportolással kompenzálni tudunk. Már munkavégzés közben is tehetünk ezen kockázatok csökkentéséért. Figyeljünk a testtartásunkra és lehetőség szerint bizonyos időközönként szakítsuk meg a fix helyhez kötött feladataink ellátását pár perc mozgással. A mobileszközöknek hála, telefonhívásainkat intézhetjük például sétálás közben is. Szükség esetén pedig használjunk olyan segédeszközöket, ülőpárnákat, amelyek ösztönzik a helyes ülő pozíciót, a megfelelő tartást.

Álló munkavégzésnél nagyon fontos szerep jut a megfelelő cipő kiválasztásának. A hajlékony, flexibilis, mégis masszív talpú cipőt részesítsük előnyben. Olyan darabot viseljünk inkább, amelyik nemcsak lábfejünket, de a bokánkat is tartja. Állómunkánál sokat segíthetnek az úgynevezett fáradtságcsökkentő, álláskönnyítő szőnyegek, amelyek rugalmas és puha felületükkel enyhítik a kemény padló hátizmokra és gerincre gyakorolt káros hatásait.

 

Az egész napos állás és szaladgálás nagyon megterheli nemcsak a lábat, de a gerincet is. Ízületeink és főként tartásunk védelmében olyan cipőt válasszunk, ami megfelel a munkakörünknek és egész nap hatékonyan támogatja a lábunkat és gerincünket is.

 

Nem kérdés tehát, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen vitalitásunk megőrzéséhez. Nagyon fontos azonban, hogy fokozatosan kezdjük el terhelni a szervezetünket. Mindenkinek időre van szüksége ahhoz, hogy az új, nem megszokott mozgásformát és erőkifejtést szervezete bírja és tolerálja. A kezdeti nehézség hamar elmúlik és egyre inkább élvezni fogjuk a mindennapos edzéseket. Segítségünkre lehetnek a felkészülési időszakban az úgynevezett profilaktikus, megelőző munkavédelmi felszerelések. Ezek feladata, hogy csökkentsék az ízületekre és az ínszalagokra nehezedő terhelést annak érdekében, hogy elkerüljük, megelőzzük a sérüléseket. A prevenciót támogató térd- és csuklóvédők, vagy épp derék és gerinctámasztó övek a munkahelyen is nyugodtan bevethetőek az esetleges balesetek, sérülések megelőzésének érdekében. Legtöbbjüket úgy alakítják ki, hogy a ruházat alatt is viselhetjük őket, így észrevétlenek maradnak a kíváncsi tekintetek elől.

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontossága

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy a mozgásszegény életmód mellett a helytelen táplálkozás is jelentősen hozzájárulhat a mozgásszervi panaszok kialakulásához, és erőnlétünk drámai csökkenéséhez. Az ásványi anyagokban szegény étkezés első jele például az ízületi betegségek megjelenése. A helytelen táplálkozás okozta túlsúly is nehezíti a fizikai aktivitást. A vitaminszegény életmód pedig csökkenti a szervezet ellenálló képességét, így könnyeben dönt le bennünket egy megfázás vagy influenza a lábunkról.  Tanácsoljuk tehát mindenkinek, hogy törekedjen a változatos, egészséges táplálkozásra, amellyel sokat tehet egészségének megőrzéséért, erőnlétének fenntartásáért és fokozásáért. Fontos, hogy étkezésünk rendszeres legyen, lehetőség szerint naponta ötször együnk. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük azt, hogy farkaséhessé váljunk és több kalóriát vigyünk be a szervezetbe, mint amire szükségünk van. Figyeljünk arra is, hogy egy irodai dolgozónak lényegesen alacsonyabb kalóriabevitelre van szüksége, mint a fizikai munkát végzőknek. A megfelelő étkezés mellett nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát, hiszen a víz hiánya nemcsak kellemetlen szomjúságérzetet, de fejfájást és a koncentrációképesség jelentős csökkenését is okozza.