Az ADR-mentőcsomag

Egy munkahely a szó hétköznapi értelmezése szerint általában egy állandó hely, ahova bejár az ember, elvégzi a munkáját, majd hazamegy. A munkaterület néhány kivételtől eltekintve, szintén állandó. A munkahely profiljától, illetve a munkakörtől függően rendkívül sokféle beosztásban dolgoznak az emberek. Van egy különleges munkakör, ahol az azt betöltő személyek folyamatosan mozgásban vannak: ők a sofőrök. A munkájuk átível akár az országhatárokon túl is, a munkaterületük, mondhatni, az egész világ. A rájuk bízott anyagok azonban sok esetben nem veszélytelenek. Optimális helyzetben minden gond nélkül történik az áruszállítás, de váratlan helyzetek bárhol és bármikor adódhatnak. Éppen ezért a veszélyes anyagnak minősülő árukat fuvarozó-szállítmányozó vállalatokat ún. ADR-mentőcsomag összeállítására kötelezi az Európai Unió. A rejtélyes betűszó és a mögötte álló szigorú rendelkezések kerültek ennek a cikkünknek a fókuszába.

Mi az ADR?

Az ADR az Accord Dangreuses Route, azaz a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás rövidítése. A szabályzat összefoglalja az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) által kétévente újra kiadott részletes rendelkezéseket. Az idei, azaz 2019-es, hatályos ADR rendelkezések teljes leirata angol nyelven érhető el. A magyar nyelvű kivonat letölthető az UNECE oldaláról.

Fontos!

Veszélyes árut kizárólag ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkező sofőr szállíthat. A bizonyítvány öt évente megújítandó.

 

A veszélyes áru szállítását kizárólag ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkező sofőr végezheti. A bizonyítványt öt évente meg kell újítani. Az ADR oktatáson részt vett sofőrök megkapják az ADR-mentőcsomag alkalmazásához szükséges ismereteket is.

Milyen tevékenységeket nevezhetünk veszélyes áru közúti szállításának?

Az Európai Közösséghez tartozó országokban a veszélyes áruk közúti szállítása definíció az ADR hatálya alá tartozó be- és kirakodásra, csomagolásra és töltés tevékenységre vonatkozik. Nem foglalja magába a civilek számára nem nyitott/hozzáférhető, lásd, zárt terület teljes egészén, azaz kizárólag az ezen a területen elvégzett szállítást, anyagmozgatást.

ADR hatálya alá tartozó, veszélyes árunak minősülnek:

  • robbanóanyagok és cikkek,

  • gázok,

  • gyúlékony folyadékok,

  • tűzveszélyes szilárd anyagok, önreaktív anyagok, polimerizáló anyagok és szilárd deszenzitizált robbanóanyagok,

  • öngyulladásra képes anyagok,

  • anyagok, amelyek vízzel érintkezve gyúlékony gázokat bocsátanak ki,

  • oxidáló anyagok,

  • szerves peroxidok,

  • mérgező anyagok,

  • fertőző anyagok,

  • radioaktív anyag,

  • maró anyagok,

  • különböző veszélyes anyagok és tárgyak.

Hogyan határozhatók meg az egyes anyagokra vagy tárgyakra vonatkozó követelmények?

Az ADR szabályzat természetesen a veszélyes áruk felsorolásán kívül egyéb információkat is tartalmaz:

  • ENSZ-szám – az ENSZ-számok 0 és 4 között, különböző szállítási kategóriákhoz vannak rendelve, ettől függ az egyszerre, egy időben, egy raktérben szállítható áruk maximális mennyisége,

  • besorolás,

  • szállítási kategória, és feltételek, pl.:

    • ömlesztett szállítás

    • tartályban való szállítás, etc…

  • csomagolás, címkézés előírásai,

  • különleges rendelkezések,

Az UNECE megállapodásának kulcsfontosságú pontjai a szóban forgó áruk csomagolását, felcímkézést, valamint a szállító jármű felépítését, felszerelését és üzemeltetését tárgyalják. E fogalmak közül az ADR-mentőcsomag értelemszerűen a jármű felszereltségéhez tartozik.

Az ADR-mentőcsomag

Az ADR-szabályzat különféle vészhelyzeti eljárásokról rendelkezik a veszélyes anyagok kiömlése és szivárgása esetén, ennek megfelelően az ADR-mentőcsomag vagy másnéven kármentesítő készlet, a vészhelyzet esetére összeállított felszerelést tartalmazza. Mivel minden helyzet más és más, nincs egyetlen, meghatározott, szabványos ADR-mentőcsomag. A kármentesítő készlet tartalma a szállított áruk függvényében változik.

 

Az ADR-mentőcsomag báziscsomagként készen kapható, szükség szerint bővíthető a szállított áru veszélyességi szintjének megfelelő tételekkel.

A veszélyes áruk szállítmányozójának utasításokat kell adnia írásban/TREM kártyán (szállítási sürgősségi kártya), amely:

  • meghatározza a szóban forgó veszélyes anyagokhoz szükséges vészhelyzeti eljárásokat,

  • a személyi és járműberendezéseket.

A fuvarozónak gondoskodnia kell arról, hogy az ezen eljárások elvégzéséhez szükséges összes felszerelés a sofőr rendelkezésre álljon a járművön.

Mi az az ADR-báziscsomag?

Az úgynevezett ADR-báziscsomag, mint univerzális kármentesítő-készlet egységcsomagban tartalmazza azokat az alapeszközöket és felszereléseket, melyekre az áruszállítás során keletkező kár sürgősségi elhárításakor szükség lehet.

Az ADR-báziscsomag a jogszabálynak megfelelően a következő tartalommal kell, hogy rendelkezzen:

A fenti csomag veszélyességi fok szerint bővíthető.

Mit tehetünk polgári személyként, ha veszélyes anyag kiömlés, szállítási kár tanúivá válunk?

Nagyobb léptékű vagy iparinak nevezhető mértékű káreset ritkán történik a háztartásokban, és/vagy a civil fuvarozás során, legálisan legalábbis nem. Ha mégis előfordul, az illetékes belügyminisztériumi hatóságot – Katasztrófa-elhárítás - kell értesíteni.

Nem szabad civil mentőcsapatot verbuválni, hiszen a veszélyes anyagok nem megfelelő kezelése még nagyobb kárt, és akár személyi sérülést is okozhat.

Azokon a munkahelyeken, ahol nem a vállalkozás profiljából adódóan, hanem eseti jelleggel fordulnak elő veszélyes anyagok, célszerű ADR-báziscsomagot tartani, vagy üres ADR mentőládát feltölteni a célnak és az ideiglenes tevékenység veszélyességi besorolásnak megfelelő tartalommal.

Ugyanez vonatkozik azokra a hobbitevékenységekre is, amelyek során veszélyes, gyúlékony és/vagy robbanóanyagok kerülnek, kerülhetnek felhasználásra. Mivel a listában felsorolt veszélyes anyagok egy részének - például robbanóanyagok - civil alkalmazásához is hatósági engedélyre van szükség, célszerű az engedély kiváltásakor informálódni arról, hogy az adott anyagok kiömlése esetére milyen összetételű ADR-mentőcsomag legyen készenlétben.