Arccal a zimankónak - Így védd a bőröd a hideg ellen

Védőkrémek férfiaknak is, hideg időben

A hideg ellen tehát minden lehetséges eszközzel védeni kell a bőrünket. A nők itt valószínűleg már ismerős terepen mozognak, hiszen a bőr hidratálását, tápláltságát és puhaságát biztosító (A- és E-vitaminban gazdag) krémekkel ők a kozmetikai ipar jóvoltából gyakran találkoznak. Egy jó hidratáló, zsírosító, és fényvédő krém azonban a férfiaknak is áldásos lehet. Történelmi beszámolók szerint a második világháború után, a Szibériába hurcolt nyugat-európai (és természetesen a magyar) hadifoglyoknak az őrök faggyúval kenték be reggelente az arcát, hogy a számukra különösen harapós, nem ritkán mínusz húsz-harminc fokos télben bírják a szabadban végzett munkát. Egy szagtalan, vagy enyhe illatú arckrém tehát az erősebbik nem képviselői számára is erősen ajánlott, még az itthoni, enyhébb telek idején is, különösen, ha sokat dolgoznak, sportolnak vagy tartózkodnak a szabadban.

A fej védelmére hideg időben a sísapka a legalkalmasabb téli kiegészítő.

Maszkok nem csak farsangra, de hideg ellen is

Aki viszont kifejezetten hosszú időszakokat - fél napokat, napokat, akár huszonnégy órás műszakokat - tölt el a hidegben, mert a munkája vagy valamilyen kedvelt sportja ezzel együtt jár, annak a védőkrém már nem elég. Ide több kell! Tevékenységtől függően használhatunk például különböző arcmaszkokat. Természetes, hogy mindenki más és más szempontok alapján választ maszkot, van, akinél a teljes körű védelem a szempont, mások viszont a kényelmet, vagy éppen a külcsínt részesítik előnyben.

A minimum, amit megtehetünk az arcunk védelmére hideg időben, az az, hogy elé húzzuk a sálat.

A lángálló maszkok nagyon sokoldalúak, ugyanis a kemény mínuszokban is hosszú időn át megvédik a bőrünket, de egy sportos, kényelmes símaszk is kiváló "pajzsot" jelenthet a hideg ellen berzenkedő arcunknak. Akik például rendszeresen síelnek, tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a száj és a szemkörnyék különösen érzékeny terület. A zimankóban ezek a részek száradnak, cserepesednek, ráncosodnak a legkönnyebben. A szemet egy divatos, erős UV-szűrővel is ellátott napszemüveggel óvhatjuk meg (ez fokozottan érvényes a világos szeműekre, ők ugyanis, a fehér bőrűekhez hasonlóan az erős fényre is sokkal érzékenyebbek).

A szemet is óvni kell a hideg ellen, mert a szél és a zimankó miatt könnybe lábad, ami rontja a látásélességet.

Hideg időben a legkisebbeké legyen a legnagyobb védelem

A fenitek természetesen kiemelten érvényesek a gyerekekre is, sőt, az ő puha, érzékeny bőrükre még sokkal jobban oda kell figyelnünk. A napvédő krémeket gyártó cégek nem véletlenül készítenek külön gyerekeknek szánt, többszörös védelmet nyújtó napkrémeket, szélvédő krémeket és aerosolokat. A napszemüveg és a védőmaszk természetesen a kicsiknek is nagyon jó szolgálatot hetet, ha velünk jönnek mondjuk síelni, korcsolyázni, kirándulni, vagy csak egyszerűen elkísérnek minket valahová egy hidegebb, erősen szeles téli vagy tavaszi napon. 

A gyerekek téli öltözéke mindig legyen réteges, jól szellőző, és könnyű, így a hideg időben sem kockáztatjuk a megfázást, vagy azt, hogy túlmelegszik a vastag, rosszul szellőző ruhákban.

Mindegy, hogy melyik megoldást választjuk, a lényeg, hogy ha sok időt töltünk kint hideg időben, akkor családunk minden tagjának gondoskodjunk bőre megfelelő védelméről. A bőrgyógyászok szerint ugyanis a bőr "soha nem felejt", minden károsodást, kiszáradást, fagy-csípést, leégést, perzselődést és horzsolást egy életre megjegyez. A sérült területeken a bőr többrétegű szerkezete soha többé nem tud úgy regenerálódni, mint előtte. A védelem tehát nemcsak rövid távon fontos, hanem hosszú távon is kifizetődik. Ha úgy tetszik, ez a mi soha le nem vehető, 0-24-es “védőruhánk”, amelyre egy életen át kell vigyáznunk.