Acélbetétes bakancs olcsón avagy érdemes-e a kínálat aljáról választani?

Minden munkavédelmi ruházat beszerzésével foglalkozó kollégában felmerül a kérdés: hogyan tudom a legolcsóbban beszerezni a szükséges munkavédelmi ruházatot illetve felszereléseket. Ez teljesen magától értetődő, hogy mindig első számú szempontok egyike a költséghatékonyság, de nem minden esetben (sőt, egyre gyakrabban nem) a legolcsóbb megoldás lesz az üdvözítő. 

acélbetétes bakancs, munkavédelem+Gondoljunk egy nagyon egyszerű példára: munkavállalónk a munkakör által törvényileg megkövetelt védelemmel rendelkező munkavédelmi bakancsot rendeltetésszerűen használja. Ez idáig tiszta sor, mindenki boldog. Történik egy baleset, ahol a kivizsgálás alkalmával megállapításra kerül, hogy a baleset egy magasabb védelmi fokozattal rendelkező termékkel megelőzhető lett volna (példának okáért egy 200J-ig leeső tárgy ellen védelmet biztosító, vagy egy talpátszúrás elleni védelemmel ellátott  munkavédelmi bakancs). Ebben az esetben a munkavállaló kiesésével és rehabilitációjával járó a munkáltatót terhelő - mint munkahelyi baleset - extra költségek, a kivizsgálás költségei stb - jelentősen felülmúlják a jobb/magasabb védelmi szinttel rendelkező munkavédelmi eszközök többlet költségét. 

Természetesen, ez mindig egyéni elbírálást igényel, hogy mikor és milyen körülmények között érdemes a törvényi előírásoknál magasabb védelmi szintű felszerelések, eszközök beszerzésén gondolkodni - de az biztos, hogy a munkavállaló extra védelme, mindig fontos szempont kell, hogy legyen. Fontosabb, mint hogy a legolcsóbb termék kerüljön beszerzésre.

 

Milyen tulajdonságok drágítják az acélbetés bakancs árát?

Mindenek előtt tisztázzuk a fogalmakat.
A hétköznapi néven acélbetétes bakancs valójában a védőlábbelik egyik alkategóriájába tartozik, ami egészen pontosan: a szakmai használatú biztonsági munkalábbeli. Ezt a mechanikai védelem különbözteti meg a másik kategóriától, ami egyébként a szakmai használatú munkalábbeli.

Az európai EN ISO20345, korábban EN 345 szabvány követelményeinek megfelelő biztonsági lábbelik kategóriái a következők:

  • munkavédelmi bakancs, 
  • védőbakancs, 
  • munkavédelmi cipő

Egyik legfontosabb védelmi funkció és drágító tényező az a mechanikai mereveítés az orr részben, amit köznyelven acélbetétnek hívunk. A fejlődő technológiáknak köszönhetően és a felhasználói oldalról érkező folyamatosan növekvő igények és felhasználhatóság hívta életre például a kevlár merevítéstes munkavédelmi bakancsok elkészítését. Ez a technológiai változtatás kisebb súlyt és kényelmesebb viseletet eredményez. Téli időben, a hideg- és a komfortérzet jelentősen javul, mivel a cipő/bakancs orr része nem tud áthűlni illetve a hővezetési képesség teljesen más összehasonlítva az acél merevítéssel. 
Plusz további fontos előny, ha fémdetektoros beléptető kapun való áthaladás szükséges a munkavállaló esetében, hogy megközelítse a munkaterületet. Itt nem szükséges hangsúlyozni, hogy mennyire tudja gyorsítani az ellenőrzési folyamatot és áthaladást a detektoros kapun egy kevlárbetéttel ellátott munkavédelmi bakancs. De hasonlóan fontos lehet ezzel a fejlesztéssel gyártott bakancs választása, ha mágneses térben lévő munkavégzésre van szükség.  

A második szempont a bőr és a felhasznált anyagok minősége. A feltűnően olcsó lábbelik újrahasznosított bőrből készülnek. Ez annyit tesz, hogy a cipő anyaga nem bőr hasíték, hanem az ipari bőr hulladékot ledarálják, majd  adalékok és segédanyagok és préselés  segítségével próbálják elérni hogy újra összeálljon és a bőrrel megegyező tulajdonságokkal bírjon. A talp ugyanilyen fontos, a poliuretán talp megfelelő szilárdságú és ellenáll az olajoknak, míg a gumival az olaj könnyen reakcióba lép. A cipőtalpbetéten is nagyon sok múlik. Egy egy jobb kényelmi talpbetét használatával a térdekről nagyon nagy terhelést lehet levenni. A drágább modellek automatikusan komfort talpbetéttel vannak ellátva, míg az olcsóbb vetélytársaknál az árszint alacsonyan tartása a cél.

A harmadik szempont és drágító tényező a különböző vegyi- és kémiai anyagokkal szembeni rezisztencia vagy ellenállóképesség. Itt nem csak és kizárólag vegyészeti laboratóriumokra vagy gyógyszergyárakra kell gondolni. Veszélyes anyaggal való munkavégzésnek minősul és/vagy speciális előírásoknak kell megfelelni munkaruházat szempontjából, ha valaki tartálykocsit vezet, de kitérhetünk az olajálló talpra, vagy a saválló felső részre is.

A negyedik tényező, amit érdemes mindenképpen megemlíteni az a talpátszúródás elleni védelem. Példának okáért építkezésen való munkavégzésnél elengedhetetlen az így gyártott lábbeli viselése, elég egy kiálló rozsdás szögre való véletlen rálépés és hetekre esik ki a munkavégzésből az adott munkavállaló. Ilyen esetben a táppénzzel járó költségek és a kiesett munkaerő, amit többlet költséggel kell biztosítani - több nagyságrenddel haladja meg azt a differenciát, ami vásárlásnál jelentkezik, ha talpátszúródás elleni védelemmel ellátott modellt választjuk a normál helyett. 

Összefoglaltuk, hogy a munkavédelmi bakancsokban megtalálható különböző rövidítések egészen pontosan mit jelentenek. Alább megtekinthető ez a lista:
Minél lejjebb haladunk, annál több védelmi funkcióval van felvértezve az adott lábbeli, viszont a védelmi szint növekedésével egyenes arányosan nő a bakancs ára is.

  • SB - Acél orrmerevítés  zuhanó tárgyak ellen
  • S1 - Zárt kéregrész, olajálló, csúszásmentes járótalp, antisztatikus tulajdonság
  • S1P - S1 és talpátszúródás ellen védő acél talplemez
  • S2 - S1 és a felsőrész vízgőz áteresztőképessége a felsőrész nedvességfelszívódás elleni védelme
  • S3 - S2 és talpátszúródás ellen védő acél talplemez
  • S4 - Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik acél orrmerevítővel, antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarokrész
  • S5 - S4 és talpátszúródás elleni védelem valamint a talp mintázott járófelülete

Vegyünk-e acélbetétes bakancsot olcsón?

Összefoglalásként elmondható, hogy a munkavállaló védelmére és biztonságos munkavégzésre költött minden egyes többlet költség megtérül - hosszabb távon feltétlen. És itt nem csak a korábban említett táppénz és esetleges bírságolás költségeit kell figyelembe venni. Hanem a munkavállaló komfortérzete és a tudat, hogy a munkáltatójának fontosak az ő igényei és biztonsága - mondhatni megfizethetetlen. Ilyen apró dolgokkal növelhető a lojalitás, munkaminőség és a munkamorál. Elemzések és statisztikák bizonyítják, hogy az elégedettség profitban mérhetően fog jelentkezni mind a munkaadó, mind a munkavállaló oldalán. 
Záró gondolatként a címben felvetett kérdésre válaszolva, hogy érdemes-e a kínálat aljáról választani: alapvetően nem érdemes a minőségből engedni.