A munkavédelmi ruházatoknál használt speciális szövetek II. rész

Speciális munkavédelmi alapanyagok

A munkavédelemben használt alapanyagok a hagyományos alapanyagokhoz képest magasabb szakítószilárdsággal rendelkeznek, valamint légáteresztő, vízálló, vízlepergető, tűz- és lángálló, vagy antisztatikus tulajdonságaik révén válnak nélkülözhetetlenné.

CoolMax

A speciális szövetek között is előkelő helyet foglal el a Coolmax, melyet úgy terveztek, hogy  a természetes rostokhoz képest jobb légáteresztőképességet mutasson fel. A kapilláris hatás és a szélesebb felületen megnövekvő párolgás révén a Coolmax elszállítja a hőt és a nedvességet a bőrfelszínről. A poliészter szálak keverékéből készült Coolmax eredetileg főként a sportruházatok alapját képezte, de ma már számos más ruházatban és termékben, például ágyneműkben és fehérneműkben is megtalálható. A Coolmax szövetet gyakran keverik más, a rugalmasságot még inkább fokozó anyagokkal, például Spandex-szel. Ez a speciális szövet gyorsan szárad, jó a színtartó képessége, és nem gyűrődik, ezért a munkavédelmi ruházatok egyik kedvelt alapanyaga.

A Coolmax szövet a kapilláris hatásnak köszönhetően kitűnő légáteresztő tulajdonsággal bír, ezért alkalmazása nemcsak a munkavédelmi ruházatoknál, de a cipőknél is gyakori.

Softshell

Bár a Softshell alapanyagot úgy tervezték, hogy a vad és kifejezetten mostoha időjárásnak is ellenálljon, nem teljesen vízálló. A kompromisszum eredménye viszont a rendkívüli légáteresztő képesség. Mivel a levegő sokkal könnyebben mozog a Softshell szöveten át, a testhő és az izzadtság is könnyen elpárolog, illetve elvezetődik. Ennek a dinamikus mozgással járó kültéri tevékenységek, például sport, vagy fizikai munka közben vesszük igazán hasznát. A Softshell ideális viselet olyan környezetben, vagy évszakokban, amikor ugyan nem számottevő az eső, de a magas páratartalom miatt nagyobb a hőérzet, ezért többet izzadunk. A munkavédelmi és sportruházatok kedvelt alapanyaga.

A Softshell alapanyagú munkavédelmi ruhák hihetetlenül könnyűek, kényelmüket a kiváló szellőző, légáteresztő-képességnek köszönhetjük.

A Softshell dzsekik, kabátok, nadrágok és overálok lágy szintetikus, ugyanakkor rugalmas anyaga ellenáll a szélnek és a bizonyos határértékig a víznek is, ugyanakkor megőrzik a mozgásszabadságot. A Softshell alapanyagú ruhák gyakran kapnak víztaszító réteget.

Ripstop

A gyártástechnológiában a szövetek lélegzőképességének növelése előnyt élvezett, ez azonban sok esetben a tartósság rovására ment, mivel a membránoknak nagyon vékonynak kellett lenniük ahhoz, hogy biztosítani tudják a szellőzést. A szabadtéri sportok szerelmeseinek, a kültéri munkát végzőknek meg kellett elégedniük a vastag szövésű anyagokkal, feláldozva a kényelmet a tartósság oltárán. Ez a tendencia azonban az 1980-as években megváltozott, amikor a Ripstop egyedülálló módon ötvözte a rugalmasságot, a szellőzést és a tartósságot, a szakadásálló, kopásálló tulajdonságokkal. Maga a szó is a szakadásálló tulajdonság szóösszetétele. A Ripstop emellett víz- és szélálló, nem engedi át a levegőt.

A Ripstop szövet magas szakítószilárdsága alapjaiban változtatta meg a munkavédelmi ruházatokról alkotott elképzeléseinket.

A nylon és/vagy poliészter alapú Ripstop titka a szövés technológiájában rejlik. Alapvetően négyzetes mintájú, ami nem különleges, hiszen általában négyzetes mintájúak a speciális szövetek. A négyzeteken belül azonban sokkal nagyobb a szálszilárdsága, ami megakadályozza, hogy egy apró hasadás tovább haladjon a következő négyzetre. A vékony és könnyű Ripstop szövet kétdimenziós felépítésű, azaz a vastagabb szálak vékonyabb anyagszálakhoz vannak szorosan hozzáfonva. A Ripstop kombinációi között előfordul még pamut, selyem, poliészter és polipropilén szál is. Az anyag ugyan nem elpusztíthatatlan, de a struktúrája abszolút minimalizálja a károsodás mértékét és továbbterjedését, ezért a munkavédelmi ruha és kiegészítők gyártásában kiemelkedő szerepet játszik.

Ez a speciális szövet javítja más anyagok, például a nyújtható szövetek tartósságát, a fokozott szilárdsággal megőrzi a ruházat szerkezeti integritását. Ez különösen fontos nemcsak a munkavédelemben, de a rendvédelmi, taktikai, katonai, katasztrófaelhárító és életmentő egységek felszerelésének és ruházatának esetében, és természetesen szintén hasznát vesszük a szabadidős és sportruházatokban. Így válhatott a Ripstop a vitorlák, hőlégballonok és ejtőernyők, sátrak és hátizsákok, kabátok és függőágyak anyagává.

Portwest szabadalmú speciális munkavédelmi ruházatoknál is használt szövetek

Kingsmill

A Kingsmill  65% poliészter, 35% pamut szálból gyűrűs fonással készült, kiváló töltési ellenállással rendelkező színtartó anyag, mely az UV sugárzás 98%-t blokkolja. A kültéri munkavédelmi ruházatokhoz gyakran felhasználják.

A szabadalmaztatott Portwest Stretch szövet kivételes mozgásszabadságot biztosít viselőjének, és blokkolja az UV sugárzást is.

Portwest Stretch

A prémium kategóriás pamut és elasztán keverékű stretch anyag tökéletes kényelmet és rugalmasságot biztosít, szintén nagyon jó töltésellenállással és UV-blokkolással rendelkező szövet. 

Portwest Texo

A Texo speciális szövet 60-40%-ban tartalmaz pamutot és poliésztert, ennek köszönhetően puhasága és kényelme mellett tartós és ellenálló. A munkavédelmi kabátok, mellesnadrágok kedvelt alapanyaga.

A Texo alapanyagú munkavédelmi ruházat kényelmes és kiállja a nagy igénybevételt is.

Portwest Bizweld

A Bizweld szabadalmaztatott, lángálló, 100% pamutszövet, amely a nemzetközi hegesztésvédelmi biztonsági előírásokat messze meghaladja. Szabad mozgást biztosít, és 50 mosás után is megőrzi lángálló tulajdonságát. A Portwest Bizweld szövetből készült munkavédelmi ruhákat, kabátokat, nadrágokat, mellesnadrágokat, overálokat és kiegészítőket világszerte viselik például az olaj- és gázipari dolgozók, de ugyanilyen népszerű a nehézgépiparban, az energiaiparban, autó- és gépgyártásban egyaránt.

A Bizweld lángálló tulajdonságának köszönhetően a munkavédelmi ruházatok egyik legfontosabb alapanyaga.

A speciális munkavédelmi ruházatok előállításához is alkalmazott szövetek áttekintése még korántsem teljes, számos egyéb természetes és mesterséges alapanyag, valamint gyártástechnológiai eljárás áll rendelkezésére, melyeket a ruhák, lábbelik, védőfelszerelések, szemüvegek, maszkok, kesztyűk, karvédők, csuklyák és egyéb kiegészítők tervezése során számításba vehetünk. Ezeknek a néha meglepően könnyű és vékony anyagoknak köszönhetjük fizikai épségünket, mivel elnyelik a rezgéseket, megtartják a súlyunkat, védik a légutakat, a szemünket a fizikai részecskék és kémiai/biológiai ágensek okozta szövetkárosodástól, egyszóval, biztonságban tartanak minket, hogy teljes hatékonysággal végezhessük a munkánkat.