A munkavédelmi ruházatoknál használt speciális szövetek I. rész

Speciális szövetek a munkavédelmi ruházatban

Gore-Tex

A szövetszál magját egy rendkívül vékony, mikroporózus membrán alkotja, ami egyfajta teflon, és leginkább egy filmszalaghoz hasonlít. Ennek a poli-tetrafluoretilén (ePTFE) membránnak köszönhetően a Gore-Tex alapanyagból készült ruházat vízálló, szélálló, légátersztő tualjdonságokkal rendelkezik, valamint ellenáll az UV-sugárzásnak.

A Goretex mikroporózus oli-tertafluoretilén, azaz egyfajta teflonszál, ami amellett, hogy szélálló, vízálló és és légáteresztő tulajdonságai miatt kedvelt anyaga munkavédelmi felsőruházat gyártásnak.

Cordura

A szövetet eredetileg a DuPont fejlesztette ki, a II. Világháború alatt az Egyesült Államok katonai gumiabroncsaiban használták, kiváló szakadásálló és kopásálló tulajdonsága miatt. A Cordura egy úgynevezett T420 Nylon 6,6 típusú nylonszálat használ, mely a hagyományos pamutszövet textúráját imitálja, ugyanakkor annál sokkal erősebb. A Cordura textúrája ugyanis egyenletesen osztja el az erőbehatásokat, így a rostok kisebb valószínűséggel szakadnak el. 

A Cordura speciális nylonszál, ami a hagyományos pamutot imitálja, azonban annál sokkal erősebb, magasabb a szakítószilárdsága, tartósabb és ellenállóbb.

A Cordura valójában nem egy, hanem többféle szövettípus, melyeknek közös jellemzője a magas szakítószilárdság, a kopásellenállás, a tartósság, és a színtartás. A Cordura szövetek általában nylonból készülnek, melyet pamuttal, vagy egyéb természetes szálakkal kombinálnak. Ezt a speciális szövetet gyakran használják nemcsak munkavédelmi ruházatban, de rendvédelmi és katonai célokra, például sátrak, poggyászok előállítására, valamint munkavédelmi cipők és a hétköznapi ruházat olyan, terhelésnek leginkább kitett területeinek megerősítésére, mint például a könyök, térd vagy a váll.

Windstopper

A szabadtéri tevékenységek általában dinamikus jellegűek, így az ezek során használt ruházatnak olyan speciális szövetek adják az alapját, amelyek e dinamikus jelleg következményeit enyhítik. Például légáteresztőek,vízállóak, szélállóak. Ez utóbbi különösen fontos tulajdonsága a kültéri munkavédelmi és sportruházatoknak, hiszen például a 32 km/h óra szélsebesség 41℃ fokos külső hőmérsékleten két percen belül 17 ℃ fokos hőérzetet kelt. 

Ennek a problémának a feloldását teszi lehetővé a Windstopper szövet. A laminált, mikroporózus polimer szintén ePTFE, mint a Gore-tex, de a pórusai 900-szor nagyobbak, mint a vízgőzmolekulák. Ennek eredménye egy jól lélegző anyag, ami elősegíti a testhő és az izzadtság elpárolgását, ugyanakkor megakadályozza a hideg szelek bejutását. Noha a Winstopper szélálló, nem vízálló. Az elasztikus nylonszövetnek köszönhetően viszont maximális mozgásszabadságot tesz lehetővé.

Szintetikus gyapjúfélék a munkavédelmi ruházatban

Polar fleece

A gyapjút imitáló, de annál könnyebb, igen sokoldalú Polar fleece egy szintetikus poliészter. Kiváló alapanyaga a kültéri ruházatoknak, mivel ellenáll a nedvességnek, illetve nedves állapotban is megőrzi hőszigetelő képességét. Gyorsan szárad, és kiemelten kopásálló, valamint hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően melegen tartja viselőjét. Egyetlen hátulütője, hogy nem légáteresztő, azaz nem szellőzik jól viselés közben. Minél sűrűbb a Polar fleece szövet, annál melegebb és nehezebb is egyben. A Polar fleece hidrofób, ugyanakkor nem teljesen vízálló, ezért gyakran kombinálják egyéb szintetikus szálakkal, melyek növelik ellenálló tulajdonságait a nagyobb terhelésnek kitett részeken.

A szintetikus gyapjúfélék közül a polár nemcsak bélésként, de felsőruházatként is kedvelt alapanyaga a munkavédelmi ruházatok tervezőinek.

Micro fleece

Mivel a köznyelv a Polar fleece szinonimájaként használja, érzékeltetni kell a két anyag közti különbséget. A Micro fleece a legvékonyabb és legrugalmasabb szintetikus gyapjú. Sokkal lágyabb, mint a Polar fleece, ezért használják sok esetben gyermek- és csecsemőruházat készítésére, munkavédelmi-, szabadidős- és sportruházatokban aláöltözetként, valamint olyan egyéb ruhadarabok készítésére, melyek a réteges öltözködést hivatottak támogatni.

A Mikroc Fleece, mint szintetikus gyapjú a munkavédelmi ruházatoknál béléskét, és a kiegészítők, pl. sálak, sapkák anyagaként gyakran előfordul.

Cikkünk következő részében a Coolmax, Softshell, Ripstop szövetekkel, valamint néhány a Portwest által szabadalmaztatott, a munkavédelmi ruházatban gyakran használt speciális szövetekkel foglalkozunk.