A munkavédelmi cipő ára, vagyis miért fizessünk többet?

munkavédelmi cipő, Munkavédelem+Legyen az egy csúszásmentes lábbeli, vagy akár acélbetétes bakancs, az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek a munkavédelmi cipők. Ma már sokkal jobban védenek olyan általános veszélyek ellen, mint amikor ráesik egy nehéz tárgy a lábunkra, vagy esetleg átszúrja valami a talpunkat, és nem is beszélve az áramütés okozta balesetekről. De mégis mitől függ egy modern munkavédelmi cipő ára?

Teljesen hétköznapi elvárás, hogy a pénzünkért a legjobbat szeretnénk kapni. A munkavédelem területén is igaz az a szabály, hogy minél jobb minőséget szeretnénk, annál jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk. Könnyen megeshet, hogy ezzel a döntésünkkel később egy sokkal nagyobb, nem várt kiadást spórolhatunk meg.
Képzeljük csak el: egy munkahelyi baleset miatt akár hetekre is elveszíthetjük a munkaképességünket, vagy ilyen esetben munkaadóként az egyik tapasztalt kollégát kell mellőznünk. Mindez bizony súlyos kiadásokkal járhat, csak azért, mert pár ezer forintot spóroltunk a cipőn.

 

 

De mi ellen is véd egy munkavédelmi cipő?

Az Európai Unióban szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható termékre készítenek szabványt, és ez így van a munkavédelmi ruházat esetében is. Az MSZ EN ISO 20345:2012 számú szabvány, ami már címében is foglalkozik a biztonságos lábbelikkel, alap és kiegészítő (választható) követelményeket ír elő az általános célú biztonsági cipőkre. A szabvány magában foglalja például a mechanikai kockázatokat, a csúszási ellenállást, a termikus kockázatokat és az ergonómiai viselkedést. A speciális kockázatokat a kiegészítő részben a munkával kapcsolatos szabványok fedik le (például tűzoltólábbeli, villamosan szigetelő lábbeli, láncfűrészes sérülések elleni védelem, vegyszerek és olvadt fémek kifröccsenés elleni védelem, motorkerékpárosok védelme).
Amennyiben egy munkacipő nincs felszerelve mechanikai kockázat elleni védelemmel, tehát nem acélbetétes, úgy az MSZ EN ISO 20347:2012 számú, a „Személyi védőeszköz. Munkalábbeli” című szabványban előírtaknak kell megfelelnie.

munkavédelmi cipő, acélbetétes cipő, munkavédelem+Az EN 201345-ös cipőknek legáltalánosabb funkciója a mechanikai merevítés az orr-részben. Ez készülhet acélból és kompozitból is. Az utóbbinak számtalan előnye a másikkal szemben, hogy könnyű, szinte nem is érezni a plusz súlyt, téli időben nem vezeti úgy a hideget és hogy teljesen fémdetektor kapu kompatibilis. Sok gyárban, építkezésen, vagy esetleg egy irodaház karbantartójaként is rendszeresen előfordulhat, hogy ilyen kapun kell áthaladni a munka során. Így áldás lehet, ha nem kell a cipőt le-fel venni minden egyes kocsiban hagyott szerszám vagy alkatrész miatt.

A cipő felsőrésszel szemben támasztott legfontosabb tényező a kémiai és mechanikai ellenálló képesség. Ettől természetesen növekszik a munkavédelmi cipő ára, de egyben biztonságot is nyújt különböző savak vagy olajok ellen. Ha a munkakörülmények ezt megkívánják, érdemes erre is gondolni.

A cipőtalp anyagválasztása szintén ellenállóvá teheti a lábbelit a kemikáliákkal szemben. A megfelelő talp alapvető tulajdonsága még még a csúszásgátló felület és a talpátszúrás elleni védelem is, amit egy talplemez beépítésével előznek meg. Ez utóbbi kettő valószínűleg a legáltalánosabb balesetektől védi meg a viselőjét, így ezen semmiképpen se spóroljunk.

A munkavédelmi cipőkön rövidítés jelzi, hogy milyen védelemmel látták el a gyártása során. Ezek ismerete jelentősen megkönnyítheti a kiválasztást:

  • SB - Acél orrmerevítés zuhanó tárgyak ellen (200 J energiájú zuhanó tárgyak ellen)    
  • S1 - Zárt kéregrész, olajálló, csúszásmentes járótalp, antisztatikus tulajdonság (0,1MΩ <elektromos ellenállás<1000 MΩ)
  • S1P - S1 és talpátszúródás ellen védő acél talplemez (>1100 N erőhatás)    
  • S2 - S1 és a felsőrész vízgőz áteresztőképessége (>0,8 mg/cm2/h) a felsőrész nedvességfelszívódás elleni védelme (<30% /óra)    
  • S3 - S2 és talpátszúródás ellen védő acél talplemez (>1100 N erőhatás)     
  • S4 - Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik acél orrmerevítővel, antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarokrész
  • S5 - S4 és talpátszúródás elleni védelem (>1100 N erőhatás), valamint a talp mintázott járófelülete (> 4 mm mélység)

munkavédelmi cipő, munkavédelem+Néhány praktikus tanács a kényelmes cipő kiválasztásához

Végigvettük, hogy milyen feladatokra milyen védelmet tud biztosítani egy munkavédelmi cipő, de most nézzük meg a kényelmi funkciókat is.
Legfontosabb, amit persze minden cipővásárlásnál figyelembe kell venni, hogy a megfelelő méretet válasszuk ki. Ha túl nagy, akkor lötyöghet, és ilyenkor feltörheti a lábat, amit senkinek sem kell bemutatni, mennyi kellemetlenséget tud okozni.
Túl kicsit sem szabad választani, mert a lábunk az egész napos munkától megtelik vérrel és ettől meg is duzzadhat. Könnyen előfordulhat, hogy a reggel még pont passzentos lábbeli estére már satuként szorítja a lábfejünket.
Ahány gyártó annyi méret, hiába írják rá mindegyik dobozra, hogy az 43-as méretű például. Nagyon fontos, hogy minden esetben próbáljuk fel a kívánt cipőt, kössük be rendesen, járkáljunk benne és csak utána döntsünk el, melyik méretet vesszük meg. Ilyenkor hasznos lehet a mutatóujj trükk is. Lényege, hogy a felvett és bekötött cipőben a cipő sarka és a sarkunk közé még éppen beférjen a mutatóujjunk, illetve a cipő nyelve és a rüsztünk közé is, így biztosak lehetünk abban, hogy se nem túl szoros, se nem túl nagy a méret.
A munkavédelmi lábbeliket egész napos viselésre tervezték, ezért annak jó pára áteresztő képességgel kell rendelkeznie. Amennyiben nem egy klimatizált csarnokban dolgozunk, ajánlatos az S2 vagy az S3 védelmi szinttel rendelkező terméket választani. Az S1, S1P kategóriába sorolt munkavédelmi félcipők kültéri munkára a csábító áruk mellett sem alkalmasak, hiszen pont azon védelmi képességük hiányzik, mely meggátolná a kívülről érkező nedvesség, csapadék, vagy egy építkezésen kora reggel a harmatos fűről a cipőre kerülő nedvesség felszívódását. Az energia elnyelő sarok mellett sokat emel a komfort érzeten egy jó minőségű cipőtalp betét. A drágább modellekben ez természetesen alapfelszereltség.


Láthatjuk, hogy a munkavédelmi cipő árát sok minden befolyásolhatja, de két dologból semmiképpen sem szabad engedni: a megfelelő védelmi tulajdonságokból és a kényelemből. Amit ma esetleg drágábbnak érzünk az közép- vagy hosszútávon sokszorosan visszahozhatja az árát. Egy jobb minőségű cipővel elkerülhetjük a balesetek okozta károkat, és csak az elhasználódás miatt kell majd újra cserélni a meglévőt.
Miután sikerült némi támpontot nyújtani a kiválasztáshoz, tekintse meg széles kínálatunkat a munkavédelmi félcipők területén!