A láthatóság eszközei

A láthatóság eszközeinek használata a munkavégzés során

Vannak olyan munkakörök, ahol elengedhetetlen, hogy a munkavállalók valamilyen speciális ruházatban végezzék a napi feladataikat. A legtöbben ilyenkor az éjszakai munkavégzésre gondolnak, de egy láthatósági mellénynek nem csak éjszaka van funkciója. Az autópályán történő munkavégzés során az erre figyelmeztető lámpák és bóják kiegészítője a láthatósági mellény, ugyanis az autósok nappali fényviszonyok során is sokkal hamarabb észreveszik az élénk neoncsíkos sárga mellényt.

Az éjszaka dolgozóknak is biztonságot nyújt ez az egyszerű ruhadarab, mint a láthatóság eszköze, hiszen a neoncsík azonnal visszacsillan az autóvezető irányába akár 150 méter távolságból is, így figyelmeztetve a sofőrt. Ha sötét színű ruházatban közlekedünk az autósok csupán 15 méter távolságból képesek észrevenni, ami normál sebességnél is nagyon veszélyes, de egy autópályán ez hatványozottan igaz. Tévhit, hogy ha világos színű ruhát viselünk, akkor jobban látszódunk, ugyanis, ha teljesen fehér ruhában sétálunk, akkor is csak 50 méterről kezdünk el megjelenni. Nem érdemes az életünket kockáztatni, ha látszódunk, akkor tudnak az autósok is figyelni ránk.

A láthatóság egyik alapeszköze a láthatósági mellény. Mindig annyi láthatósági mellényt kell tartani például a gépjárművekben, amennyi az utasok létszáma.

Az autókban is kötelezően tartandó klasszikus láthatósági mellény olcsó, mégis számtalan esetben életet menthet. Ennek a terméknek a „nagytestvére” az antisztatikus és lángálló ruházat, ami a tűzoltók, a mentők, a légiforgalmi és kikötői munkások mellett számos más területen használt biztonsági öltözet. Ez a ruházat nemcsak láttat, hanem a különböző időjárási viszontagságoknak és extrém munkakörülménynek, mint például a tűzis nagy hatékonysággal képes ellenállni.

Hobbitevékenység során is fő a biztonság és a láthatóság!

Sokszor a legalapvetőbb tevékenységeink során sem figyelünk oda saját biztonságunkra. Biztosan sokaknak ismerős a helyzet, hogy egy-egy elhúzódó tavaszi kertészkedős nap után még a félhomályban gyorsan kigyomláljuk az utcafronti részeket. A naplemente és napfelkelte okozta fények még az egyébként jó látással rendelkezőket is megzavarják, ezért nem árt a plusz óvatosság. Ezekben az esetekben is érdemes valamilyen eszközt használni, láthatóság céljából,  amivel az utcán elhaladók számára is észlelhetővé válunk a félhomályban, legyen az akár egy neon karszalag vagy a klasszikus fényvisszaverő mellény. A neon karszalag egyébként bármely testrészünkre felhelyezhető, és akár a körülöttünk játszadozó kisgyermekeknek is hasznos védőeszköze lehet.

A láthatóság különösen azokban az életvédelmet és mentést szolgáló munkakörökben fontos, ahol a rossz, vagy nem kedvező fényviszonyok megnehezítik pl. az életmentést.

A tavasz beköszöntével az emberek szívesebben tekernek egyet a közeli erdőkben, bicikliutakon. Biciklizés során kötelező első és hátsó lámpákat használni, enélkül a kerékpáros nem vehet részt a forgalomban. Kerékpározásnál, kirándulásnál és minden olyan szabadtéri tevékenység esetén, ahol fontos lehet, hogy jól lássuk egymást, szintén nagy segítséget jelent, a kis helyre és tulajdonképpen bármilyen ruházatra felhelyezhető, állítható méretű fényvisszaverő vállpánt. Ez a könnyű neonszínű darab bárhol elfér, szürkületben, ködben vagy erős esőben, zivatarokban nagy szerepe lehet a láthatóság növelésében.

A munkaruházat kiegészítőjeként a láthatóság érdekében viseljünk olyan pulóvert, ami rendelkezik beépített fényvisszaverő reflexszalaggal, illetve olyan hátizsákot, mely szintén rendelkezik ilyen láthatósági elemekkel.

Futásnál általában még annyira sem vagyunk kivilágítva, mint kerékpározás során. A futócipők oldalára gyakran tesznek fényvisszaverő elemeket, ám ezek annyira aprók, hogy a legtöbb autós egyszerűen valamilyen állatnak vagy hulladéknak véli. A saját biztonságunk érdekében érdemes egy neon karszalagot, vagy fényvisszaverő vállpántot is felvennünk.

Motorosként a láthatóság életet menthet

Míg biciklivel vagy futva általában a számunkra kijelölt bicikliúton vagy járdán tudunk haladni, addig motorosként bármekkora járművel is rendelkezünk, az úttesten kell közlekednünk. A motor érkezését sok esetben nagyobb hanghatás is jelzi, ám erre nem alapozhatjuk a biztonságunkat. A motoron ülve elöl és hátul is egy-egy lámpa jelzi érkezésünket, ami sokszor bizonyul kevésnek az autóknál megszokott két-két lámpával szemben. Ha láthatóság céljából viselünk valamilyen fényvisszaverő kiegészítőt, például egy vastagabb neon kabátot, az autósoknak sokkal több időt hagyunk arra, hogy észleljenek minket és a távolságot, amiből érkezünk.

Hűvös időben, télen végzett kültéri munka esetében a láthatóság szintén fontos, melynek az a legegyszerűbb módja, ha olyan kabátot viselünk, mely beépített elemként tartalmazza a fényvisszaverő reflexcsíkot.

Figyeljünk magunkra és a környezetünkre. Ne felejtsük el, hogy csak akkor látszódunk, ha teszünk azért, hogy észrevehetők legyünk. Ezt a különböző neon színű ruhadarabok viselésével, az elővigyázatos, magunkat jól láttató közlekedéssel tudjuk megtenni. Vigyázzunk magunkra!