A dresscode neve: szandál

Előítélet helyett kockázatfelmérés

A szandál-zokni párost eleve sokan nevetségesnek tartják, a mókásan ficánkoló csupasz lábujjak látványa egy üzleti megbeszélésen pedig több mint megbotránkoztató. Mégis, elvárni az emberektől – főleg nyáron-, hogy egész nap zárt cipőben pácolódjanak, nonszensz, ráadásul higiéniai és egészségvédelmi szempontból is rizikótényező.

Ott, ahol a cipőnek nem pusztán dizájn szerepe van, hanem komoly biztonsági és védelmi funkciókat is betölt, teljesen természetes a váltócipő viselése. A személyi védőfelszerelés részét képezi, tehát nélküle be sem lehet lépni a munkaterületre. Azokon a munkahelyeken, ahol nagyon magas a mechanikai kockázat, az extrém hő- vagy hideg, esetleg veszélyes vegyi anyagok, olvadt fémek kifröccsenésétől, vagy lánghatástól is tartani kell, a teljesen zárt cipő viselése nem lehet kérdés.

Ugyanakkor még az ipari, nagyüzemi és tudományos munkaterületen – pl.: vendéglátó- és élelmiszeripar, textilipar, egészségügy, kutatólaboratóriumok- is vannak olyan munkakörök, ahol a kockázatoknak megfelelően kivitelezett munkavédelmi szandálnak helye van.

A zárt orrú munkavédelmi szandál megerősített orrrésze a mechanikai kockázatok elleni védelem első vonala, emellett esztétikai funkciókkal is bír.

A munkavédelmi szandál alapvető tulajdonságai

A munkavédelmi szandál legfontosabb erénye a szellőzés és ezáltal a lábhigiénia biztosítása. Ahhoz azonban, hogy a szandál viselhető legyen a különböző rikizótényezőknek kitett munkakörökben bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.

Orr:

A munkavédelmi szandálok javarészt zárt orral rendelkeznek, igen kevés kivétellel. Attól függően, hogy mekkora a munkakör mechanikai kockázata, a zárt orr esetenként acélmerevítést is kap a lábujjak fokozottabb védelme érdekében. Azokban a munkakörökben, ahol a fémmentes kivitelezés az előírás, a munkavédelmi szandálokat kompozit megerősítéssel látják el.

Talp:

Mivel számos biztonsági és védelmi funkciót kell ellátni a szandálnak, a talp különösen kényes terület. Itt is a munkakör határozza meg azt, hogy a talp kiképzése milyen extra funkciókat tölt be.

  • A csúszásgátló kivitelezés alapértelmezett megoldása minden munkavédelmi szandálnak.

  • A vegyi anyagoknak kitett munkakörök esetében a különböző savaknak, olaj- vagy folyadék alapú kemikáliáknak ellenálló poliuretán talppal biztosítják a védelmet.

  • Az átszúrás elleni védelmet kompozit, kevlár, vagy kerámia köztalp és acél talplemez látja el.

  • A sarok energiaelnyelő kiképzése az egész napos, nem egyszer 10-12 órás műszakok közben keletkező rezgés és ütődés mozgási energiájának hosszú távú következményeitől véd.

  • A többrétegű, hajlékony talp kényelmes viseletet és egészséges járásfunkciót biztosít.

  • Az antisztatikus talp kiképzés az elektromos kisüléstől óvja a lábat, ugyanakkor azokon a munkahelyeken, ahol az elektromos ívhúzás kockázata magasabb, javasolt zárt cipőt viselni a teljes körű védelem érdekében.

Talpbetét, bélés:

A munkavédelmi szandál szellőző funkciója alapértelmezett, a lábhigiénia azonban tovább fokozható speciális, gomba- és baktérium szaporodást gátló  talpbetétekkel, bélésekkel.

A munkavédelmi szandál felső része nemcsak a védelmet szolgálja, hanem a megfelelő szellőzéssel a lábhigiéniát támogatja a hosszú műszakok idején.

 

Felső rész:

A szandálok felső részének összetételét is a munkaköri kockázatoknak kell megfeleltetni.

  • Ahol a mechanikai kockázat alacsony, ott hordható például mikroszálas textíliából készült felsőrésszel rendelkező szandál.

  • Ahol magasabb, ott a lélegző bőr, vagy perforált bőr felsőrész javasolt.

  • Ahol a legmagasabb, a kompozit, kevlár, vagy acél védelem is szükségessé válhat.

Ergonómia:

Mivel a munkavédelmi lábbeli egész napos viselet, az ortopédiai szempontokat is szem előtt tartó tervezés és kivitelezés az irányadó.

A munkavédelmi szandál talpa a mechanikai kockázatok, például átszúródás elleni védelem, és a csúszásgátlás mellett sok esetben sav-és olajálló, valamint az ESD védelmet is ellátja. Hajlékonysága nagyon fontos a kényelmes és funkcionális járás biztosításához.

A váltócipő

Alig pár évtizeddel ezelőtt jóval egészségesebb hozzáállást tanúsítottak a munkáltatók az irodai dolgozók munkahelyi cipőviselete iránt. Teljesen normális és elfogadott dolog volt például, hogy a dolgozók váltócipőt, sőt, akár papucsot tartottak a munkahelyükön és odabent azt hordták.

Mára a fehérgalléros munkakörökben, a dresscode szigorú elvárásai háttérbe szorítják a váltócipő viselésének egészségügyi előnyeit, de ha felfedezzük az igény és szükség találkozásából született munkavédelmi cipők és szandálok kínálatának gazdagságát, könnyen levonhatjuk a tanulságot.

Egy zárt orrú, trendkövető dizájnnal rendelkező, ergonómiai szempontból is tökéletes munkavédelmi szandálnak helye és funkciója is van a munkahelyi dresscode-ban, akár a fehérgalléros és/vagy adminisztratív munkakörökben is.